sobota 24. července 2021

Celiaci, pozor při nákupu léků a doplňků stravy

Lidé s různými druhy intolerance na látky obsažené v potravinách si musí dvakrát rozmyslet, co vloží do úst. A tak se běžná návštěva samoobsluhy často mění na detektivní práci, kdy je nutné zkoumat titěrné nápisy na etiketách. Avšak možná ani oni netuší, že některé léky a výživové doplňky obsahují lepek, který komplikuje život celiakům.

Celiakie je nepříjemná vrozená porucha metabolismu, při které organismus špatně reaguje na lepek (gluten). Ten se běžně nachází například v obilovinách, zejména v pšenici, ječmeni a žitu. V závislosti na formě poruchy stačí menší či větší dávka lepku a člověk se musí vyrovnat s řadou nepříjemných syndromů.

U lidí s touto intolerancí dochází působením lepku k rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Povrch tenkého střeva se následně zmenšuje, a tím se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin.

Proto tito lidé čtou v potravinách pozorně etikety, aby se vyhnuli potížím s trávicím traktem. V lékárně však už tolik obezřetní nejsou. Vždyť koho by napadlo, že doplňky stravy nebo léky na tlumení bolesti mohou obsahovat lepek, a celiakům tak způsobit nechtěné problémy?!

Kdo se ptá, ten se nedozví?

Zatímco léky a výživové doplňky vhodné pro diabetiky bývají zřetelně označeny, celiaci v tomto směru mají zatím smůlu. Zjistit, zda preparáty obsahují lepek, mají někdy problém i lékárníci. „Pomocné látky v lécích a sirupech mohou být vyrobeny z obilovin, a proto mohou obsahovat lepek. Nejčastěji jde o škroby a modifikované škroby, které se používají jako stavební látka v tabletách a granulátech,“ říká farmaceutka Zuzana Bajzíková. Ze škrobu se vyrábí maltitol (E965), což je alkoholický cukr s nižším glykemickým indexem než sacharóza, proto se využívá jako sladidlo v sirupech vhodných pro diabetiky. Sorbitol (D-glucitol, E420) má podobné vlastnosti a využití jako maltitol, přirozeně se nachází v jeřabinách, třešních a některém ovoci, průmyslově se vyrábí ze sacharózy z kukuřice a lepek neobsahuje. Modifikovaný sorbitol (E1420) však lepek obsahovat může, pokud je získaný z pšenice.

„Maltitol a sorbitol se kromě sirupů a granulátů přidávají i do cucavých pastilek a některých druhů tablet, ale na krabičce ani v příbalové informaci se často nedočtete, jakého původu je škrob a jeho produkty maltitol a sorbitol, zda byl použit pšeničný, nebo je to kukuřičný či rýžový škrob, které lepek neobsahují a nepředstavují pro celiaky žádné riziko,“ pokračuje lékárnice. „Myslím, že výrobce léku by měl pomocné látky přesně definovat nebo označit produkt jako vhodný pro celiaky, usnadnil by tím práci lékárníkům a život pacientům, kteří často pátrají po složení léku, neboť nevědí, zda jim i to malé množství lepku způsobí nebo nezpůsobí zhoršení onemocnění.“

Pro někoho málo, pro jiného příliš

Právě množství lepku bývá to, co celiaci zkoumají, protože zatímco organismus jednoho reaguje i na stopové množství, organismus druhého si bez problémů poradí i s větší dávkou. „Závažnost postihu při užívání léků nebo výživových doplňků obsahujících lepek při celiakii nebo ostatních, celiakii podobných enteropatiích, se může lišit v závislosti na antigenním podnětu. Stupeň postižení střeva, jakož i symptomy bývají různé. Zatímco někteří pacienti se s jistým množstvím lepku vyrovnají velmi snadno, jiní mohou mít potíže, proto je pro ně fakt, že se lepek z potravy zcela odstranit nedá, zřejmě nepříjemný,“ říká internista MUDr. Pavol Hrčka.

Potraviny ano, léky ne

Zjistit, zda to, co chcete koupit v lékárně, obsahuje nebo neobsahuje lepek, je jednodušší u doplňků stravy než u léků. Na rozdíl od výrobců léků patří totiž výrobci výživových doplňků ne do farmaceutického, ale potravinářského průmyslu a musí jako ostatní producenti potravin na svých výrobcích uvádět – respektive zvýrazňovat – alergeny, které výrobek obsahuje.

Oslovili jsme rodinnou firmu Natures, která má v oblasti vývoje a výroby doplňků stravy mnohaleté zkušenosti a své produkty distribuuje do celého světa, zda a jak kontrolují obsah alergenů ve svých výrobcích. „Od výrobců jednotlivých složek, které v našich produktech používáme, si necháváme posílat dokumenty, v nichž kontrolujeme specifikace, resp. certifikáty analýz o používaných šaržích výrobků. Pokud by složka obsahovala alergen a ve výsledném složení by množství alergenu bylo nad určitou hodnotu, musíme uvést, že výrobek obsahuje tento alergen. Pokud je obsah alergenu pod stanovenou hodnotou, můžeme napsat, že výrobek může obsahovat stopy alergenu,“ vysvětluje odborník na beta glucan z Naturesu Adrián Doboly a pokračuje, „výrobci, kteří zpracovávají několik druhů potravin na stejných linkách, musí tyto informace uvádět také, protože i když nedojde k fyzickému střetu výrobku s alergenem, může dojít ke křížové kontaminaci.“

Takže, pozorný celiak, který čte složení výrobku, by měl být v případě výživových doplňků v bezpečí. Když však chce bez následků na svém tenkém střevě užívat nějaké léky, zřejmě ho čeká další pátrání, aby zjistil, zda obsahují nebo neobsahují lepek.

Zdroj foto: istock

Zdroj info: PR ag.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.