sobota 20. dubna 2024

Na obědy pro děti nemá finance, čím dál více rodičů

První polovina školního roku 2019/2020 se chýlí ke konci. Počet dětí, které obědvají díky projektu Obědy pro děti stále roste. Na konci loňského školního roku 2018/2019 obědvalo v projektu obecně prospěšné společnosti WOMEN FOR WOMEN celkem 8119 na celkem 939 školách. Dnes obědvá celkem už 8382 dětí na 955 školách po celé České republice.

Nejvíce obědvajících dětí je v Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji. Je to alarmující, čísla totiž stále nejsou konečná!

„Máme velkou radost, že projekt Obědy pro děti ve spolupráci s MŠMT, které poskytuje projektu velkou finanční podporu (z podpory jsou hrazeny pouze školní obědy potřebným dětem) může pomáhat takovému počtu dětí, které by jinak hladověly. Na druhou stranu je nám velmi líto, že počet dětí, u kterých si rodiče nemohou dovolit školní obědy stále roste,“ komentuje aktuální situaci Jana Skopová, manažerka charitativních projektů Women for Women o.p.s.

Stále větší a větší skupina lidí v České republice pociťuje existenční problémy, přibývá rozvodů a tím pádem mnohdy i samoživitelů. Bohužel pak nastávají situace, kdy děti nemohou obědvat, jelikož rodiče či rodič se ocitli ve finanční tísni.

Větší podpora státu

Pro tento rok navýšilo Ministerstvo financí rozpočet MŠMT na obědy školáků o 30 milionů Kč, což znamená, že MŠMT uvolnilo pro dotační program pomáhající českým školákům se školními obědy částku 60 milionů Kč. „Rádi bychom, tak uvítali větší zapojení škol. Na každém dítěti záleží, byť by to mělo být jediné na celé škole,“ sděluje Skopová. Projekt Obědy pro děti je totiž závislý na aktivitách a spolupráci jednotlivých škol, popř. školních jídelen.

Nejvíce dětí obědvá v moravskoslezském, ústeckém a středočeském kraji

Čísla jsou neúprosná. Nejvíce dětí obědvá v Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji. Projekt Obědy pro děti nakrmí v Moravskoslezském kraji až 1262 dětí na 100 školách. V Ústeckém kraji obědvá 1228 dětí na 88 školách, ve Středočeském je do projektu zapojeno až 115 škol, díky čemuž obědvá 980 dětí.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.