pátek 19. dubna 2024

Jak na zateplení podlahy na půdě svépomocí

Pokud máte ve svém domě půdu, kterou nevyužíváte k bydlení, ale například pro klasické skladování věcí, neměli byste zapomínat na dostatečnou izolaci její podlahy. Teplo totiž přirozeně stoupá vzhůru, a pokud podlahu na půdě zateplíte, zůstane vám v obývaných místnostech a neuniká pryč. Právě teď na jaře je pro zateplení půdy přitom nejlepší příležitost – v létě zabráníte přehřívání obývaných prostor a v zimě zase nebudete topit pánu bohu do oken.

Karel Sedláček z divize ISOVER Skupiny Saint-Gobain poradí, jak takovou rekonstrukci zvládnete při troše šikovnosti úplně sami.

Abyste půdu dostatečně izolovali a zároveň po ni mohli bezpečně chodit, je pro zateplení ideální zvolit kombinovaný systém minerální vlny a pěnového polystyrenu. „Při správném zhotovení tu prakticky neexistují žádné tepelné mosty. Systém je lehký, takže nepřetížíte strop. Příjemným bonusem je pak příznivá cena materiálu,“ říká Karel Sedláček z ISOVERu Skupiny Saint-Gobain. Aplikace je přitom velmi jednoduchá, a pokud jste alespoň trošku šikovní, vše zvládnete vlastními silami. Pokud si však přece jenom nejste jisti, že byste práci zvládli sami, přivolejte si na pomoc řemeslníka.

Na zhotovení budete potřebovat parozábranu, lepicí pásku, elastický tmel, výplňovou minerální vlnu o formátu 600 x 1200, nosné kříže, polystyrenové trámky, montážní dřevěná prkna o šířce 100 mm, záklop z OSB desky v tloušťce 22 mm, vruty do dřeva 4 x 45 mm a PUR pěnu.

„Chcete-li dosáhnout energeticky úsporného zateplení, doporučuji začít na tloušťce izolace 200 mm a klidně i více,“ doporučuje Karel Sedláček. Aplikace systému je velice jednoduchá. Před montáží aplikujte parotěsnou fólii, a to lesklou stranou nahoru pro umožnění slepení spojů. Pak přichází na řadu nosné polystyrenové kříže 100 × 500 mm s výškou 200 nebo 300 mm, které zajišťují snadné a rychlé sesazení. Řešený prostor vždy začínejte a ukončujte nosnými kříži. Rošt sestavte na světlou šířku 590 mm pro ideální vkládání izolace o šířce 600 mm. Případné nerovnosti původní podlahyvyrovnáte broušením polystyrenu. „Poté po celé délce konstrukce naneste lepidlo pro spojení dřeva a polystyrenu,“ pokračuje odborník z ISOVERu.

Následně přilepíte prkna šíře 100 mm a počkáte přibližně hodinu na zaschnutí. Nyní máte možnost ještě vše zkontrolovat, tedy přeměřit vzdálenosti a případně je ještě upravit. Pak již máte vše připraveno pro vkládání minerální izolace. Desky minerální izolace položte ve dvou vrstvách na vazbu. Izolaci půlíte pouze pro překrytí spojů bez dalšího řezání na rozměr. „Nezapomeňte také mezery mezi kříži a mezery mezi kříži a bočními stěnami vyplnit minerální izolací,“ upozorňuje Karel Sedláček.

Celý systém zaklopte pomocí prken nebo OSB desek v tloušťce 22 mm. Pro funkčnost celého systému nedorážejte desky až k okraji plochy, ale nechte mezeru alespoň 50 mm. Pro zajištění stability záklop přichyťte vruty 4 × 45 mm, alespoň čtyřmi až pěti kusy na běžný metr. Mezera 2-3 cm pod záklopem umožní případné odvětrání. „Takto můžete pokračovat na celé půdě. Pokud si nejste jisti kvalitou těsnosti montáže parozábrany, doporučuji perforovat OSB desku minimálně 5 dírami o průměru 10 až 12 mm na každý m2,“ uzavírá Karel Sedláček ze Saint-Gobain.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.