pátek 4. prosince 2020

Krevety na špízu s grilovanou polentou

Léto stále zůstává hlavní grilovací sezónou, a tak se všichni rádi předháníme v těch zaručeně nejlepších receptech. Ať už preferujeme masité či bezmasé pokrmy domácí či cizokrajné provenience, cíl zůstává stejný: pochutnat si a dopřát si chvilku oddechu s přáteli či s rodinou.

V situaci, kdy jsou cesty do zahraničí a k moři přeci jen ještě trochu složitější, a ne každý se letos vydá za hranice naší země, jsme se rozhodli přinést vůni dálek alespoň na talíř. Středomořskou atmosféru jsme si přiblížili receptem na krevetový špíz s grilovanou polentou a – musíme se pochválit – chutná fantasticky!

Špízy i polentu jsme grilovali na chytrém kontaktním grilu Sage BGR840, který lze použít i jako otevřený BBQ gril. Je to opravdu výkonný a profesionální pomocník, který si umí poradit s širokým repertoárem – jak s klasikou jako maso, ryby, zelenina či ovoce, tak s palačinkami nebo omeletou. Na výběr je pět programů podle typu masa (hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí a ryby) a také stupeň propečení od raw až po well done. Desky grilu jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a jsou vybaveny teplotními senzory, které dokážou rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením. Horní žebrovanou a dolní plochou desku lze mezi sebou měnit a výšku horní desky a sklon spodní plochy nastavovat. Součástí grilu je také grilovací sonda, která pomůže připravit maso podle vlastních představ a ohlídat správnou teplotu i dobu grilování.

  • Doba přípravy: 40 min včetně odležení krevet
  • Obtížnost: lehká
  • Počet porcí: 2

Suroviny:

  • 250 g krevet
  • 200 g polenty
  • citron
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky – petržel, rozmarýn
  • chilli
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Nejprve si naložte krevety a dejte je na chvilku odležet, aby se chutě propojily. Použijte k tomu šťávu z citronu, olivový olej, chilli dle chuti, sůl, čerstvě mletý pepř a čerstvé bylinky (rozmarýn a petrželka).
  2. Polentu připravte dle návodu (horká voda/vývar, sůl, pepř) a dejte rozpálit troubu.

Nedávejte tolik tekutiny, nepřipravujete kaši, ale hustší konzistenci. Hustou směs přendejte do pekáče nebo na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřete stěrkou na tenkou vrstvu (do 1 cm) a upečte v troubě. Ideálně horkovzduchem na 210 °C cca 15 minut. 

  • Krevety napíchejte na špízové jehly.
  • Hotovou upečenou polentu nakrájejte na kousky.
  • Rozpalte gril Sage BGR840 na 200 °C.
  • Na hladkou desku grilu dejte olivový olej a zde připravte polentu.
  • Na vroubkovanou desku dejte špízy s krevetami. Krevety jsou hotové během chvilky.
  • Gril ještě za tepla setřete papírovým ubrouskem.
  • Podávejte se sklenkou bílého vína.

Tip: pokud vám zbude pečená polenta, použijte ji jako základ na jednohubky místo pečiva.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.