pondělí 19. dubna 2021

Vyzkoušejte oblíbený jarní pokrm – kuře s nádivkou

Kuře patří k vyhledávaným jídlům a variací, jak si ho připravit, je nespočet. Mezi nejpopulárnější jarní pochutiny patří také nádivka, která se často připravuje jako alternativa k jehněčímu na velikonoční tabuli.

Vyzkoušejte letos neotřelé recepty z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu. Dbejte však na kvalitu masa i ostatních ingrediencí, ze kterých jídlo připravujete.

V období největších jarních svátku se nádivka těší velké oblibě. Peče se samostatně a nesmí v ní chybět zelené prvky, jako je kopřiva, špenát nebo čím dál více oblíbený medvědí česnek. Někteří přidávají také klobásu nebo uzené maso. Skvěle poslouží i samostatně nebo jako pečená varianta s kuřetem.

Vyrazte na bio farmu

Ovoce, zeleninu, maso i mléčné výrobky v bio kvalitě, podle sezónnosti, seženete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství, na trzích i v supermarketech pod označením logy biolistu nebo biozebry. Jedině správná loga zaručují, že se skutečně jedná o bio! Eko farmy nepoužívají žádnou chemii, průmyslová hnojiva ani postřiky a vše je pěstováno v souladu s přírodou.

Ekologické farmy nabízejí také bohatý výběr mas a kuřecí v něm také najdete. Chov bio kuřat je podřízen legislativě i welfare zásadám. Kuřata jsou chována pro ně přirozeným způsobem, tedy na čerstvém vzduchu a s dostatkem volného prostoru. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz.Nákupem nejen, že podpoříte farmáře a tím i místní ekonomiku, ale díky kratším distribučním cestám, také přírodu.

Kopřivová nádivka

Na kuře:

  • 1 ks bio kuřete
  • 4 lžíce bio másla
  • bio citrónová kůra
  • sůl

Na nádivku:

  • 2 hrnky bio pečiva (bílé, den staré)
  • 6 ks bio vajec
  • 3 hrnky nasekaných vrchních oddenků kopřiv v bio kvalitě
  • 1 hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě
  • špetka majoránky
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 dcl mléka
  • sůl a pepř na dochucení

Začneme s přípravou nádivky. Do větší mísy přidáme na kostičky nakrájené pečivo. Do druhé si připravíme mléko, do kterého přidáme žloutky. Vyšleháme a postupně dáme kopřivy, petržel, majoránku, muškátový oříšek a dochutíme solí s pepřem. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a po částech vmícháme do nádivky. Takto naplněnou nádivkou můžeme vycpat kuře, nebo ji upéct samostatně. Stačí přidat na plech a péct společně s kuřetem na 180 stupňů asi 20 minut. Kuře posléze necháme dopéct asi jednu hodinu.

V případě, že byste chtěli nádivku vložit do kuřete, doporučujeme kuře svázat nití nebo sepnout špejlí, aby nádivka nevytekla. Osolené kuře pak vložíme na pekáč, podlijeme, přidáme máslo a citronovou kůru. Necháme klasicky péct asi hodinu a půl při teplotě 180 stupňů.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naší i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

Zdroj foto: archiv PR ag.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.