pátek 23. dubna 2021

Vše, co jste možná nevěděli o jablkách z jihotyrolských farem Roter Hahn

Jedna ze zásad zdravého stravování zdůrazňuje význam ovoce. V zimě to ale může být s výběrem čerstvého ovoce trochu složitější. Tak proč nezvolit to nejtradičnější a nezakousnout se do krásně vybarveného, voňavého jablka?

Najdeme ho v mnoha odrůdách téměř každém obchodě. Přestože existuje velké množství druhů, všechna jablka mají něco společné. Jako svačinka jsou ideální – dodají energii, zaženou žízeň, zlepší naše zažívání a podpoří činnost mozku. Navíc si na nich výtečně pochutnáme a nemusíme mít výčitky, že mlsáme nezdravě. I na našich pultech jsou běžně k dostání vynikající jablka z jihotyrolských farem Roter Hahn.

Jižní Tyrolsko, úspěšný producent jablek

Jižní Tyrolsko je největší uzavřenou pěstitelskou oblastí jablek v Evropské unii. Oblast jablečných farem leží v mnoha údolích uprostřed nádherných hor. Na rozloze 18 400 hektarů je zde přes 7 000 úspěšných pěstitelů, kteří ročně vypěstují přes 1 milion tun jablek.

Jihotyrolská značka kvality Roter Hahn zahrnuje více než 1 600 farem, z nichž přesně 511 se naplno věnuje pěstování jablek. Na každé z těchto farem mohou návštěvníci na jaře obdivovat nádherně rozkvetlé jabloňové sady. V dalších měsících roku si užít sklizeň, a hlavně ochutnávku těchto vyhlášených jablek a produktů z nich.

Rady na pěstování jablek od jihotyrolských farmářů

Během pobytu na farmě se můžeme dozvědět mnohé zajímavé informace a cenné rady přímo od svých hostitelů. Místní farmáři například prořezávají jabloně hlavně v zimě. Tím nenaruší růst výhonků, a přitom vytvarují stromy do potřebného tvaru. Pokud však růst některých výhonků potřebují zpomalit, tak ty nadměrně silné a přebytečné zastřihnou už v druhé polovině léta.

Při tvarování mladých stromů usilují farmáři o dosažení vřetenovitého tvaru, jabloň pak vypadá podobně jako vánoční stromeček. Tím docílí maximálního využití světla. A jak na odřezávání výhonků? Pryč musí silné výhonky na vrcholu, ale i ty slabé, které jsou kratší než 40 cm. Navíc se odřezávají i ty, které jsou příliš nízko na kmeni – méně než 50 cm od země. Je zapotřebí odstranit i všechny dvojité výhonky. Aby byl výnos z jabloní co nejvyšší, samozřejmě musí pryč také příliš staré, zaschlé a nemocné větve.

Jak skladovat jablka, aby vydržela co nejdéle

Všichni to známe. Na podzim sklidíme na zahradě krásná jablka a těšíme se, jak si na nich v zimě pochutnáme. Jak je co nejlépe uskladnit? Ideálně v chladném sklepě, nebo i v krytém venkovním kontejneru. Jihotyrolští farmáři mají účinný recept na uchování svých šťavnatých jablek. Pečlivě je balí do vzduchotěsných plastových sáčků, a tím výrazně prodlouží dobu jejich skladování.

Nejoblíbenější jablečné produkty na farmách Roter Hahn

Ne všechna jablka, která farmáři sklízejí, jsou určena k přímé spotřebě. Z jablek se na farmách vyrábí řada čerstvých a lahodných produktů, které pak farmáři nabízejí svým hostům a prodávají je v místních regionálních obchodech značky Roter Hahn. Z nápojů můžeme ochutnat jablečné džusy a mošty a stále oblíbenější Cider. Vynikající je také jablečné čatní, sušená jablka nebo jablečný ocet. Farmáři mimořádně dbají na kvalitu svých výrobků. I proto jsou jejich produkty stále oblíbenější nejen mezi místními obyvateli, ale i turisty, kteří Jižní Tyrolsko každoročně navštěvují.

A nejlepší nakonec – recept na jablečný štrůdl přímo od jihotyrolské kuchařky, Andrei Müller z farmy Pirchhof, Roter Hahn

Na těsto pro dva štrůdly budeme potřebovat:

500 g hladké mouky,

1 balení pečícího prášku

4 vejce

200 g cukru

vanilkový cukr

mléko k potírání

Na náplň pro dva štrůdly budeme potřebovat:

10–12 jablek

cukr

vanilkový cukr

rozinky

rum (podle libosti)

Smíchejte mouku, pečící prášek, vejce, margarín, cukr a vanilkový cukr. Vytvořte dokonale hladké těsto, které necháte asi půl hodiny odpočívat.

Potom si připravíte náplň – oloupejte jablka, nařežte je na malé kousky a smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a s rozinkami. Můžete přidat i kapku rumu, pro lepší vůni.

Těsto rozdělte na dvě půlky a vyválejte ho do potřebného tvaru. Krásně vyválené pláty těsta naplňte a opatrně srolujte. Nakonec vytvořené štrůdly potřete studeným mlékem a dejte péct.

V horkovzdušné troubě pečte na 180 °C asi 45 minut.

Ještě teplý štrúdl pocukrujte a servírujte například s vanilkovým přelivem.

Zdroj foto: archiv Roter Hahn

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.