středa 23. dubna 2025

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY, RAJČAT A SEMÍNKOVÉHO PESTA

Přinášíme recept od Pavla Berkyho, který se právě účastní soutěže MasterChef Česko, přestože jeho prací je módní návrhářství.

Recept na salát z červené řepy, rajčat a semínkového pesta.
Porce: 4
Časová náročnost: do 60 min
Ingredience:
Salát:
● 2 ks červené řepy
● 1 ks červené cibule
● 3 ks rajčat
● 5 ks cherry rajčat
● 2 ks vajec
● 50 g semínek (slunečnice, dýně)
● 2 polévkové lžíce olivového oleje
● sůl
● pepř

Na servírování:
● pečivo dle chuti
● zakysaná smetana dle chuti
● řeřicha dle chuti
● 1 ks vajec
● sůl
● pepř

Postup:
Salát:
Červenou řepu (ve slupce) dáme do kastrolu, zalijeme vodou a dáme vařit.
Rajčata nařízneme na spodní straně do kříže, dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou z konvice. Necháme přibližně 10 s odpočívat a poté zchladíme v ledové vodě. Rajčata oloupeme, jádra se semínky vyhodíme a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Jakmile začne voda s řepou vřít, přihodíme celé vajíčka a vaříme 7 min. Poté vytáhneme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Řepu dál vaříme v kastrolu do změknutí. Po uvaření ji vytáhneme, oloupeme a také nakrájíme na malé kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.

Cherry rajčata rozmixujeme v robotu do konzistence vodnaté kaše. Ochutíme solí, pepřem a necháme chvilku odpočívat. Všechny nakrájené suroviny přendáme do jedné mísy, přidáme semínkové pesto a dvě velké lžíce rozmixovaných cherry rajčat. Zlehka mícháme až se všechny suroviny obalí směsi pesta a rajčatové šťávy.

Pesto:
Semínka spolu s olivovým olejem a trochou soli nasypeme do hmoždíře a drcením vypracujeme husté pesto. Podle potřeby můžeme přidat lžíci oleje navíc.

Servis:
Zakysanou smetanu dochutíme solí, pepřem a řeřichou.
Krajíce chleba vložíme na pár sekund do rozpálené trouby a opečeme z jedné strany. Krajíc opečeného chleba natřeme ochucenou zakysanou smetanou a navrstvíme salát z červené řepy. Na salát posadíme vejce uvařené na měkko a přiklopíme druhým krajícem opečeného chleba.

Jakmile je vše hotové, můžeme podávat.

Dobrou chuť!

Zdroj foto: archiv PR ag.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.