Úterý 22. října 2024

Recepty pro milovníky luštěnin

Pojďte si s námi připravit netradiční recept v podobě luštěniinové sekané s celerovým pyré nebo pikantní čočkový salát s chorizom.

Luštěninová sekaná s celerovým pyré

4 porce

Ingredience

Sekaná:

200 g směsi luštěnin Hrstka Menu Gold

2 stroužky česneku

40 g cibule

100 g ementál

40 g celeru

40 g mrkve

2 vejce

60 g mléka

50 g strouhanky

Snítka oregana

Sůl

Pepř

Celerové pyré:

60 g másla

120 g cibule

800 g celeru

800 ml mléka

sůl

Postup:

Hrstku uvaříme, vychladíme a spolu s česnekem pomeleme najemno. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nastrouhaný sýr, celer a mrkev. Přidáme vejce, mléko a ochutíme směs solí, pepřem a oreganem. Vymícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou. Vytvarujeme šišku a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C cca 30-40 minut.

Ve vysokém hrnci na másle zesklovatíme osolenou a nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený celer a ještě chvíli restujeme. Zalijeme mlékem a vaříme pomalu do měkka. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem a osolíme.

Luštěninovou sekanou podáváme s celerovým pyré a zeleninovým salátem.

Pikantní čočkový salát s chorizem

4 porce

Ingredience

200 g čočky beluga Menu Gold

3 barevné papriky

1 stroužek česneku

200 g choriza

2 šalotky

120 g sušených rajčat

320 g fety

100 ml olivového oleje

plocholistá petržel

sůl

pepř

Postup

Zelené papriky den předem vložíme do trouby rozpálené na 250 °C a zprudka pečeme cca 10 minut. Jakmile se na slupkách paprik vytvoří puchýřky, vytáhneme je z trouby, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Poté nám půjdou krásně oloupat. Ještě teplé je nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájený česnek, zalijeme olivovým olejem, osolíme a necháme přes noc marinovat.

Čočku beluga vložíme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut, aby zůstala al dente. Chorizo nakrájíme na kolečka, vyskládáme na pánev a necháme pomalu vypéct dokřupava. Ve výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme sušená rajčata, marinované papriky a uvařenou čočku beluga. Vše spolu jemně prohřejeme, ochutíme solí a pepřem a nasypeme nasekanou petrželku.

Fetu rozdrobíme na menší kousky a podáváme společně s čočkovým salátem a křupavým chorizem.

Tak co, vyzkoušíte?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.