Luštěninová sekaná s celerovým pyré
4 porce
Ingredience
Sekaná:
200 g směsi luštěnin Hrstka Menu Gold
2 stroužky česneku
40 g cibule
100 g ementál
40 g celeru
40 g mrkve
2 vejce
60 g mléka
50 g strouhanky
Snítka oregana
Sůl
Pepř
Celerové pyré:
60 g másla
120 g cibule
800 g celeru
800 ml mléka
sůl
Postup:
Hrstku uvaříme, vychladíme a spolu s česnekem pomeleme najemno. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nastrouhaný sýr, celer a mrkev. Přidáme vejce, mléko a ochutíme směs solí, pepřem a oreganem. Vymícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou. Vytvarujeme šišku a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C cca 30-40 minut.
Ve vysokém hrnci na másle zesklovatíme osolenou a nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený celer a ještě chvíli restujeme. Zalijeme mlékem a vaříme pomalu do měkka. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem a osolíme.
Luštěninovou sekanou podáváme s celerovým pyré a zeleninovým salátem.
Pikantní čočkový salát s chorizem
4 porce
Ingredience
200 g čočky beluga Menu Gold
3 barevné papriky
1 stroužek česneku
200 g choriza
2 šalotky
120 g sušených rajčat
320 g fety
100 ml olivového oleje
plocholistá petržel
sůl
pepř
Postup
Zelené papriky den předem vložíme do trouby rozpálené na 250 °C a zprudka pečeme cca 10 minut. Jakmile se na slupkách paprik vytvoří puchýřky, vytáhneme je z trouby, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Poté nám půjdou krásně oloupat. Ještě teplé je nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájený česnek, zalijeme olivovým olejem, osolíme a necháme přes noc marinovat.
Čočku beluga vložíme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut, aby zůstala al dente. Chorizo nakrájíme na kolečka, vyskládáme na pánev a necháme pomalu vypéct dokřupava. Ve výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme sušená rajčata, marinované papriky a uvařenou čočku beluga. Vše spolu jemně prohřejeme, ochutíme solí a pepřem a nasypeme nasekanou petrželku.
Fetu rozdrobíme na menší kousky a podáváme společně s čočkovým salátem a křupavým chorizem.
Tak co, vyzkoušíte?