neděle 22. května 2022

Připojte se k oslavám Champagne Day

Za necelý měsíc, tedy 22. října se již tradičně koná Champagne Day neboli Den šampaňského. Zajít si do oblíbené restaurace a vychutnat si párování šampaňského s pokrmy nebo si jednoduše dát sklenku ušlechtilých bublinek v soukromí s tím, na kom vám záleží, to je oč tu běží.

Připojte se proto k této iniciativě i vy a oslavte malé okamžiky života. Z nasbíraných designových plíšků od šampaňského si pak můžete nechat vytvořit třeba originální obraz do svého interiéru.

Iniciativa #ChampagneDay se koná už od roku 2009. Jde o jakýsi univerzální den pro milovníky šampaňského, tedy šumivého vína, které se smí vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne, a to ze třech odrůd vinné révy – Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Základem nejčastěji bývá cuvée, tedy kombinace těchto odrůd, do níž se přidají speciální kvasinky. Následuje tzv. druhotné kvašení v lahvi, kdy dodané kvasinky přemění cukr na alkohol a oxid uhličitý, který v ústech vnímáme právě jako perlení. Proces zrání trvá až několik let, proto se jedná o prémiovou záležitost a cena šampaňského bývá vyšší.

Každý šampaňský dům si navíc zakládá i na designu svých lahví, vinět a tzv. plaques de muselets, tedy plíšků. „Během cest po milované Francii jsem zjistila, že spousta lidí plíšky od šampaňského sbírá. Následně si je ukládá do plastových nebo dřevěných rámečků, jimiž si zdobí svůj domov. To byl i náš případ. Mně to však přišlo neestetické, proto jsem neustále přemýšlela, co s tím. Až jsem začala tvořit skutečné obrazy s plíšky na plátně. Pro mé klienty, milovníky bublinek, je to zároveň možnost vlastnit unikátní dílo na míru – s jejich vlastními plíšky,“ vysvětluje Lucie Kalousová, která vystupuje pod značkou Patrick Poppet, a kromě obrazů s plíšky tvoří také prémiové kožené poppetky (=kabelky).

Tváří tohoto projektu se stala Tereza Franc, 1. česká Madame Cognac & Champagne. „S Lucií jsem se rozhodla spolupracovat, protože mám ráda lokální značky a produkty s příběhem. Když mne oslovila, navíc s možností propojit spolupráci s uměním a Champagne, jež mne baví, neváhala jsem dlouho,“ říká Tereza Franc, spolumajitelka butiku s prémiovým pitím Fine Labels a vůbec jediná držitelka certifikátu Cognac Educator ve střední Evropě. Tak si nezapomeňte na pátek 22. října nachladit svou oblíbenou láhev šampaňského, a jak by řekli Francouzi „Santé!“

Kredit foto: Mirek Žebrák, MUA: Jana Lhotová Darmovzalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.