pátek 19. dubna 2024

Optometristka radí: Jak se starat o oči podle věku

Bezchybný zrak není jen otázkou pravidelných prohlídek u lékaře. Je potřeba se jinak starat o oči v mládí a jinak jako senior. Optometristka Kristýna Štěbetáková ze společnosti Alensa radí, jak o zrak a oči pečovat podle věku.

20 let

Zrak je v tomto věku většinou ostrý a bezchybný. Případné špatné vidění se totiž projeví a zachytí už v období dospívání. Onemocnění spojené s očima je málo časté. Mladí lidé se příliš často nezdržují v klimatizovaných prostorách, díky čemuž je riziko syndromu suchých očí minimální.

Rizika: Adrenalinové sporty, zakouřené prostory a prostory se špatným osvětlením. Doporučení: Dbejte na návštěvu optometristy nebo oftalmologa každé 2 roky.

30 let

V tomto věku trávíme spoustu času v práci a za počítačem. To se odráží na našem zraku. Ve zvýšené míře se začíná objevovat syndrom suchého oka z důvodu klimatizace v kancelářských prostorách. Častěji máme také oči unavené nebo začervenalé. U některých lidí se v tomto věku zjišťuje první korekce zraku. Oko je stejné, ale unavenější. Slabá dioptrie, která byla doposud schována, se může projevit.

Rizika: Modré světlo a namáhání očí spojené s koukáním do mobilu nebo obrazovek počítačů.

Doporučení: Zvlhčující oční kapky, oční gymnastika, brýle s blue blockerem při práci na PC.

Tip optometristky: Jak si zvlhčit oči?

O suché oči je třeba se postarat. Na trhu najdete velké množství zvlhčujících očních kapek, které obnovují také vlhkost. Vyhledávejte však ty, které obsahují hyaluronát sodný. Ten se přirozeně vyskytuje v lidském těle a je možné ho najít ve spojivových, epitelových a nervových tkáních. Ve velkém množství se nachází také ve sklivci, což je rosolovité tkanivo tvořící oční bulvy. Jeho velkými přednostmi je to, že váže vodu, chová se jako lubrikant, má analergický účinek a podporuje hojení tkání.K dispozici jsou roztoky, oční kapky a oční spreje obsahující právě hyaluronát sodný.

40 let

V dnešní době je naprosto běžné, že lidé po čtyřicítce potřebují brýle na čtení. Hovoříme o tzv. syndromu krátkých rukou. Lidé v tomto věku začínají používat bifokální dioptrické brýle. Jedná se o brýle vhodné na čtení a stejně tak do dálky. Zhoršování zraku může zpomalit vyvážená zdravá strava.

Rizika: Dlouhé sledování televize, odkládání návštěvy odborníka z pracovních či rodinných důvodu.

Doporučení: Návštěva optometristky nebo oftalmologa jednou ročně a pravidelný oční detox.

Co je oční detox?

Řiďte se pravidlem 20-20-20. Každých 20 minut odvraťte zrak od obrazovky a zaměřte se na jiný předmět v místnosti, který je vzdálen 5-20 metrů od vás, nejméně na 20 sekund. V případě, že pracujete často za počítačem, dodržujte pravidelné přestávky. Stejně tak neseďte příliš dlouho a ani blízko před obrazovkou. Pomoct vám může také snížení jasu na mobilu, u televize i u počítače. Používejte kvalitní oční kapky, které uleví od nepříjemných pocitů unavených očí.

Oční kapky Gelone, 10 ml

Cena: 109 Kč

Dostupnost: www.alensa.cz

Tip optometristky Kristýny Štěbetákové za Alensa.cz: Obstarujte si kontaktní čočky s tzv. blue blockerem. Efektivně eliminuje pronikání modrého světla, které má výrazný vliv na únavu očí. Pokud brýle běžně nenosíte, můžete si je pořídit s nulovými dioptriemi, které budete používat jen při práci na počítači.

50 let a více

Je přirozené, že se lidem po padesátce a seniorům zhoršuje zrak. Okolo 60. roku života může počet dioptrií dosáhnout maxima a hrozí různá oční onemocnění. Nejčastěji je to zelený či šedý zákal anebo ztráta pružnosti oka, tzv. presbyopia. Pokud trpíte cukrovkou, může se u vás rozvinout diabetická retinopatia. V tomto věku nepodceňujte pravidelné oční kontroly a vyšetření. I při sebemenším zhoršení zraku vyhledejte odborníka. Speciální péči věnujte svému zraku, pokud jste aktivní řidič.

Rizika: Staroba, civilizační onemocnění, které způsobují onemocnění očí.

Doporučení: Pravidelné kontroly minimálně jednou ročně a dodržování zásad zdravého stravování.

Oční kapky Laim Care gel drops, 20×0,33ml

Cena: 239 Kč

Dostupnost: www.alensa.cz

Oční kapky, gely, spreje, širokou nabídku dioptrických a slunečních brýlí naleznete na www.alensa.cz.

Zdroj foto. archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.