pátek 19. dubna 2024

Optometristka Kristýna Štěbetáková varuje: Na řízení obyčejné brýle mnohdy nestačí

Řízení v noci nebo za podmínek, které jsou spojené se zimním obdobím, je namáhavé a únavné. Ti, kteří nosí brýle, by měli zpozornět.

Optometristka Kristýna Štěbetáková z Alensa.cz zdůrazňuje, že Češi stále podceňují důležitost kvalitních brýlí na řízení. V noci, při zhoršených podmínkách nebo při ostrém slunci je doporučeno vlastnit brýle se speciálními úpravami čoček.

Podle zveřejněných statistik se nejvíce smrtelných dopravních nehod stane za šera večer a v noci. Východ nebo západ slunce, tma nebo mlha rozptylují soustředění řidiče a stejně tak jeho zrak. “Stmívání a šero způsobují, že vlnová délka světla se zkracuje. Světlo se tak více láme před sítnicí. Výsledkem je stav, jakoby se vám dočasně zhoršilo vidění do dálky. Sluneční a fotochromatické brýle jsou proto vhodné k dennímu použití. Speciálně zažloutlé čočky a brýle s antireflexní vrstvou zase k nočnímu,” říká Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz. Klasické brýle vám tak na řízení nemusí stačit.

Jaké úpravy jsou vhodné?

  • Polarizované čočky – pokud jste řidič, tyto brýle byste měli mít vždy po ruce. Speciální filtr zabraňuje nepříjemnému odrazu slunečního světla přímo do očí a následnému oslnění. Tato situace vás nutí přimhouřit oči. Kvůli slunečním paprskům může být v některých situacích vaše vidění nejasné či bolestivé. Polarizované brýlové čočky zabraňují tomu, aby horizontální záření pronikalo přímo do očí a tím chrání váš zrak. Díky této užitečné funkci můžete vidět jasněji barvy, máte lepší kontrast a také eliminuje odlesky.
  • Fotochromatické (samozabarvovací) čočky – mnozí z nás volí samozabarvovací dioptrické skla a důvod je velmi jednoduchý. Jedny brýle můžete používat při různých světelných podmínkách. Při řízení je to tak velmi žádoucí, protože pomohou v situacích, kdy svítí silné slunce, řídíte ve tmě nebo vyjíždíte z tunelu. Nutno podotknout, že jako sluneční brýle za volantem tyto čočky nikdy vypadat nebudou. Fotochrom totiž reaguje na UV záření a v čelním skle auta je UV ochrana.

Brýlové skla pro řidiče

Z širokého množství produktů na trhu si můžete vybrat brýlová skla přímo pro řidiče. Ta pomáhají snižovat intenzitu světla způsobeného protijedoucími vozidly, omezují oslňující odlesky a minimalizují nepříjemné odrazy. Kromě toho, že poskytují zrakový komfort a zvyšují kontrast při řízení, poskytují 100% ochranu proti UV záření. Skla mají jemné, žluté zabarvení a ten nejlepší možný antireflexní prvek, aby zabránil odrazu paprsků od zadní části čoček, například od auto jedoucího za námi. .

Antireflexní vrstva – řízení v noci je pro oči velmi namáhavé. Pomocníkem je proto právě antireflexní vrstva. Ta efektivně eliminuje odrazy a záblesky světel, zvyšuje kontrast vidění a snižuje únavu očí. Tato úprava současně zabraňuje mastnotám na čočkách. Ještě lepší účinky nastanou v kombinaci se superhydrofobní a olejofobní vrstvami. Díky nim tak zůstanou brýle déle čisté. Antireflexní vrstva může být přidána na všechny dioptrické brýle.

Nepodceňujte pravidelné kontroly

I v dnešní době, stále mnoho lidí odkládá návštěvu o oftalmologa nebo optometristy a zlehčují své problémy s očima. “Mnoho řidičů si neuvědomuje, že má problémy se zrakem. Často se setkáváme s tím, že svoje schopnosti přeceňují. Mezi první příznaky, které není radno podcenit, patří unavené oči, častější bolest hlavy, ostření na vzdálenější předměty či neschopnost řídit za tmy,” říká Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz. Kvalitní brýle přitom nejsou luxusní a drahou položkou.

zdroj / alensa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.