středa 16. července 2025

ODPOČINEK, ZAHRADNIČENÍ A POCTIVÉ JÍDLO

Chalupaření je pro Čechy víc než víkendová záliba – pro několik milionů z nás je to způsob života. Potvrzuje to nejnovější průzkum PENNY, podle kterého na chalupu pravidelně míří 41 % lidí v Česku. Největším lákadlem je nerušený odpočinek, který vyhledává 75 % dotázaných. PENNY spouští letní prázdninovou kampaň zaměřenou právě na chataře a chalupáře.

Popularitu víkendových domů a chat potvrzují i další čísla z aktuálního průzkumu. Sedm z deseti Čechů považuje chataření a chalupaření za tu nejtypičtější českou zálibu. Výše už se v aktuálním žebříčku umístilo pouze houbaření, a i to naprostá většina z lidí Česku provozuje právě při pobytech v chatařských osadách a chalupářských oblastech.

Víkendový úprk za přírodou nejčastěji podnikají obyvatelé hlavního města Praha (56 %). Rozhodně ale neplatí zažitý mýtus, že chaty a chalupy jsou tu hlavně pro střední a starší generaci. Chalupaření je rovnoměrně rozprostřeno mezi všechny generace a nejčastěji – byť s malým odstupem – takto na víkendy jezdí lidé mezi 18-26 lety.

Pobyt na chatách a chalupách je navíc pro Čechy pravidelnou zálibou. Téměř každý týden balí kufry 20 % chalupářů, 1 z 10 pak vyráží dokonce vícekrát do týdne. Další téměř pětina (16 %) vyrazí na chatu během hlavní sezóny alespoň dvakrát.

Zdravou stravu na chatě tolik neřešíme

České chaty a chalupy už zdaleka nejsou místem, kde by se dala tak nanejvýš ohřát konzerva. „Z vlastní zkušenosti víme, že chatařský víkend často začíná už ve čtvrtek odpoledne a končí v neděli večer. A na takový prodloužený pobyt je potřeba se dobře zásobit. Podle našeho průzkumu si sedm z deseti Čechů plánuje na chatě vařit poctivá domácí jídla,“ říká Vít Vojtěch, ředitel strategického marketingu PENNY a doplňuje: “Stejný počet lidí se pak na chatě věnuje grilování uzenin nebo opékání vuřtů.”

Průzkum PENNY dále zjišťoval obvyklou skladbu nákupního košíku před víkendem na chatě. Samozřejmostí je čerstvé pečivo (86 %), zelenina (62 %), maso (60 %), sýry (59 %), ale i pivo, které si pravidelně dopřeje více než polovina (54 %) chalupářů. Z příloh zde raději konzumujeme brambory, které jsou dvakrát populárnější než například rýže.

Špekáčky nesmí chybět

Zajímavé je srovnání obsahu nákupního košíku pro víkend strávený na chatě v porovnání s tím, když trávíme víkend doma. Rekordmanem jsou v tomto ohledu populární špekáčky, které na chatu vozí tři pětiny chatařů, domů si je však běžně pořídí jen každý desátý dotázaný.

Chataření však samozřejmě není pouze o jídle. Pro celé tři čtvrtiny z nás (75 %) představuje zejména způsob, jak si pořádně odpočinout. Dvě třetiny lidí se věnují práci na zahradě, necelá polovina pak údržbě či opravám. Nezapomínáme ani na turistiku po okolí, které se věnuje téměř polovina chatařů (45 %). Každý šestý si pak na chalupě rád pořádně pospí, obdobný počet zase rád navštíví sousedy v okolí.

“Ať už se chystáte strávit víkend na chatě, anebo jen hledáte jednorázový výlet, PENNY ve spolupráci s Klubem českých turistů připravilo sérii tipů na neotřelé výlety po Česku. Inspirovat se a vydat se na krátkou túru „hezky česky po Česku“ můžete na webu: www.hezkyceskypocesku.cz,” doplňuje Vít Vojtěch.

*Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos, květen, CZ: 1016 respondentů.

Zdroj foto: pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.