Čtvrtek 21. listopadu 2024

(Ne)tradiční Velikonoce s Babiččinou volbou

Velikonoce se kvapem blíží a s nimi i čas pečení tradičních mazanců, beránků a dalších druhů pečiva. Díky moukám Babiččina volba si můžete čas pečení užít ještě více – špaldová mouka dodá vašim moučníkům lehce oříškovou chuť a těsto navíc lépe nakyne, mouka speciálně připravená na výrobu křehkého pečiva vám usnadní výrobu netradičních velikonočních sušenek. Místo obligátních kraslic nebo vařených vajec tak pro koledníky můžete připravit originální odměnu.

Místo obligátních kraslic nebo vařených vajec tak pro koledníky můžete připravit originální odměnu.

Tradiční Velikonoce si lze jen těžko představit bez mazanců. A aby vám dobře nakynuly, je potřeba vybrat dobrou mouku. Skvěle se na to hodí Babiččina volba na kynuté těsto nebo Babiččina volba Špaldová hladká. Špalda je stará odrůda pšenice a sama o sobě velmi dobře kyne.

Volbou pro vaše pečení může být i Babiččina volba Špaldová celozrnná, u té ale dávejte pozor na podíl kypřidel – celozrnná mouka je „těžší“, takže pokud ji za necelozrnnou pouze vyměníte, je potřeba přidat trochu kvasnic nebo kypřicího prášku, záleží, co zrovna chystáte.

A konečně mouka Babiččina volba na křehké pečivo je svým složením perfektně připravená na to, aby křehké těsto z ní připravené drželo pohromadě, netrhalo se a dobře se z něj vykrajovalo. Pusťte se do výroby velikonočního cukroví a hned máte perfektní dárek pro koledníky.

Velikonoční cupcakes s lyofilizovanými malinami

SUROVINY na 12 cupcakes
2 vejce 150 ml plnotučného mléka 60 g zchladlého rozpuštěného másla 1 vanilkový lusk 1 bio citron 80 g třtinového cukru 250 g hladké špaldové mouky Babiččina volba Na dozdobení 250 g mascarpone 100–150 g moučkového cukru s vanilkou 100 g měkkého másla (asi hodinu vyndaného z lednice) 100 ml smetany ke šlehání 2 lžíce lyofilizovaných (mrazem sušených) malin jedlé květy nebo drobné lístečky bylinek jako je máta nebo meduňka  

POSTUP

Nejprve zapněte troubu na 170 °C. Celá vejce vyšlehejte s cukrem. Trvá to asi 10 minut. Hmota zhruba zdvojnásobí svůj objem a je to opravdu nadýchaná pěna – dobře vyšlehaná vejce zastoupí kypřidlo v těstě. Do pěny zašlehejte na kostky nakrájené změklé máslo.

Když je základní směs hladká, přidejte mléko a postupně i mouku. Nakonec vmíchejte nastrouhanou žlutou část kůry z celého citronu. Ten použijte ideálně chemicky neošetřený nebo jej nejdřív důkladně omyjte.

Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky a ty plňte do dvou třetin jejich výšky. Pečte pomalu uprostřed trouby asi 20 minut dozlatova. Zkontrolujte špejlí, a pokud je ta po zapíchnutí ještě vlhká, případně nechte pár minut dojít. Na mřížce nechte muffiny zcela vychladnout.

Mezitím si připravte krém. Šlehačem při nízkých otáčkách prošlehejte mascarpone a změklé máslo o pokojové teplotě – pokud by byl rozdíl v teplotě obou surovin, krém by se srazil. Přidejte šlehačku a cukr a vyšlehejte dotuha. Hotový krém podle chuti doslaďte a můžete v závěru přidat i pár kapek citronové šťávy. Je důležité krém nepřešlehat, musí jemně stékat ze stěrky. Sáček s hvězdicovou koncovkou naplňte krémem a tím muffiny bohatě ozdobte. Na závěr posypte nadrcenými lyofilizovanými malinami nebo jahodami. Dozdobte pár lístečky bylinek nebo květů.

Velikonoční sušenky

SUROVINY na 1–2 plechy
300 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo 150 g másla 1 lžička vanilkové esence 1 vejce 100 g moučkového cukru (nejlépe s trochou vanilky) špetka soli nastrouhaná kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů

POSTUP

Na pracovní plochu nasypte mouku, na ni dejte na kostky nakrájené studené máslo a přidejte i vanilku, vejce,moučkový cukr, špetku soli a nastrouhanou kůru. Protože sušenky jsou z křehkého těsta, je dobré máslo zpracovat francouzskou technikou zvanou frezáž (z francouzského fraisage). Proces funguje tak, že dlaní roztíráte těsto dlaní směrem od sebe. Teplem a tlakem se máslo propojí s ostatními surovinami a těsto bude ještě křehčí.

Takto zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na půl hodiny chladit do lednice. Poté vyválejte asi na tloušťku 0,5 cm. Nyní vtiskněte vzor buď přes embosovaný váleček nebo postaru jako my – přes kousek záclony nebo háčkované dečky přejeďte válečkem. Vzor by měl být celkem hluboký, během pečení se trochu ztratí.

Troubu předehřejte na 170 °C. Vykrajovátkem ve tvaru vajíčka nebo jiného velikonočního či jarního motivu vykrájejte tvary. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 12 minut dorůžova. Sušenky nesmí zhnědnout, jinak se budou drolit a lámat.

Minimazance ze špaldové mouky

SUROVINY na 6 bochánků
350 g špaldové hladké mouky Babiččina volba (až 200 g můžete vyměnit za celozrnnou špaldovou mouku) 40 g mletých vlašských ořechů 2 vejce 50 g třtinového cukru 20 g čerstvého droždí 90 g rozpuštěného másla 100 ml vlažného plnotučného mléka citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu

POSTUP

Do misky nadrobte droždí, přidejte pár lžic vlažného mléka, asi lžíci cukru a rozmíchejte. Na teplém místě kvásek vzkypí do 15 minut. Pokud se tak nestane, můžete mít špatné droždí a kvásek založte znovu.

Mezitím si ve velké míse přichystejte směs přesáté mouky. Uprostřed udělejte důlek. Do něj vklepněte vejce, přilijte rozpuštěné máslo, cukr i citronovou kůru. Přidejte kvásek a začněte hníst těsto. Na ručním šlehači nebo v robotu použijte hnětací háky a zapněte na nízké otáčky – těsto se tak provzdušní. Správné těsto je pružné a nelepí. Zapracujte ho ještě pár minut rukou, aby se přirozeně zahřálo. Uložte v míse pod utěrku a nechte asi 45 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Nyní vytvarujte bochánky. Těsto si rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Každý bochánek zpracujte rukama. Utvořte menší placku a její růžky ohněte pod těsto, tím vznikne navrchu úplně hladký bochánek, a krouživým pohybem z něj vytvarujte pravidelný bochánek. Na jeden plech se vejdou 2–3, podle velikosti. Nechte pod utěrkou dalších 15-20 minut kynout.

Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Nakynuté bochánky poctivě potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandliček. Pečte 20–25 minut dozlatova. Pokud náhodou mazanec praskne, ničemu to nevadí a platí, že mašle vše spraví.

Babiččina volba Špaldová hladká: Cena 49,90 Kč

Babiččina volba Hladká na křehké těsto: Cena 23,90 Kč

Babiččina volba Hladká na kynuté těsto: Cena 23,90 Kč

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.