Místo obligátních kraslic nebo vařených vajec tak pro koledníky můžete připravit originální odměnu.
Tradiční Velikonoce si lze jen těžko představit bez mazanců. A aby vám dobře nakynuly, je potřeba vybrat dobrou mouku. Skvěle se na to hodí Babiččina volba na kynuté těsto nebo Babiččina volba Špaldová hladká. Špalda je stará odrůda pšenice a sama o sobě velmi dobře kyne.
Volbou pro vaše pečení může být i Babiččina volba Špaldová celozrnná, u té ale dávejte pozor na podíl kypřidel – celozrnná mouka je „těžší“, takže pokud ji za necelozrnnou pouze vyměníte, je potřeba přidat trochu kvasnic nebo kypřicího prášku, záleží, co zrovna chystáte.
A konečně mouka Babiččina volba na křehké pečivo je svým složením perfektně připravená na to, aby křehké těsto z ní připravené drželo pohromadě, netrhalo se a dobře se z něj vykrajovalo. Pusťte se do výroby velikonočního cukroví a hned máte perfektní dárek pro koledníky.
Velikonoční cupcakes s lyofilizovanými malinami
SUROVINY na 12 cupcakes
2 vejce 150 ml plnotučného mléka 60 g zchladlého rozpuštěného másla 1 vanilkový lusk 1 bio citron 80 g třtinového cukru 250 g hladké špaldové mouky Babiččina volba Na dozdobení 250 g mascarpone 100–150 g moučkového cukru s vanilkou 100 g měkkého másla (asi hodinu vyndaného z lednice) 100 ml smetany ke šlehání 2 lžíce lyofilizovaných (mrazem sušených) malin jedlé květy nebo drobné lístečky bylinek jako je máta nebo meduňka
POSTUP
Nejprve zapněte troubu na 170 °C. Celá vejce vyšlehejte s cukrem. Trvá to asi 10 minut. Hmota zhruba zdvojnásobí svůj objem a je to opravdu nadýchaná pěna – dobře vyšlehaná vejce zastoupí kypřidlo v těstě. Do pěny zašlehejte na kostky nakrájené změklé máslo.
Když je základní směs hladká, přidejte mléko a postupně i mouku. Nakonec vmíchejte nastrouhanou žlutou část kůry z celého citronu. Ten použijte ideálně chemicky neošetřený nebo jej nejdřív důkladně omyjte.
Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky a ty plňte do dvou třetin jejich výšky. Pečte pomalu uprostřed trouby asi 20 minut dozlatova. Zkontrolujte špejlí, a pokud je ta po zapíchnutí ještě vlhká, případně nechte pár minut dojít. Na mřížce nechte muffiny zcela vychladnout.
Mezitím si připravte krém. Šlehačem při nízkých otáčkách prošlehejte mascarpone a změklé máslo o pokojové teplotě – pokud by byl rozdíl v teplotě obou surovin, krém by se srazil. Přidejte šlehačku a cukr a vyšlehejte dotuha. Hotový krém podle chuti doslaďte a můžete v závěru přidat i pár kapek citronové šťávy. Je důležité krém nepřešlehat, musí jemně stékat ze stěrky. Sáček s hvězdicovou koncovkou naplňte krémem a tím muffiny bohatě ozdobte. Na závěr posypte nadrcenými lyofilizovanými malinami nebo jahodami. Dozdobte pár lístečky bylinek nebo květů.
Velikonoční sušenky
SUROVINY na 1–2 plechy
300 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo 150 g másla 1 lžička vanilkové esence 1 vejce 100 g moučkového cukru (nejlépe s trochou vanilky) špetka soli nastrouhaná kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů
POSTUP
Na pracovní plochu nasypte mouku, na ni dejte na kostky nakrájené studené máslo a přidejte i vanilku, vejce,moučkový cukr, špetku soli a nastrouhanou kůru. Protože sušenky jsou z křehkého těsta, je dobré máslo zpracovat francouzskou technikou zvanou frezáž (z francouzského fraisage). Proces funguje tak, že dlaní roztíráte těsto dlaní směrem od sebe. Teplem a tlakem se máslo propojí s ostatními surovinami a těsto bude ještě křehčí.
Takto zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na půl hodiny chladit do lednice. Poté vyválejte asi na tloušťku 0,5 cm. Nyní vtiskněte vzor buď přes embosovaný váleček nebo postaru jako my – přes kousek záclony nebo háčkované dečky přejeďte válečkem. Vzor by měl být celkem hluboký, během pečení se trochu ztratí.
Troubu předehřejte na 170 °C. Vykrajovátkem ve tvaru vajíčka nebo jiného velikonočního či jarního motivu vykrájejte tvary. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 12 minut dorůžova. Sušenky nesmí zhnědnout, jinak se budou drolit a lámat.
Minimazance ze špaldové mouky
SUROVINY na 6 bochánků
350 g špaldové hladké mouky Babiččina volba (až 200 g můžete vyměnit za celozrnnou špaldovou mouku) 40 g mletých vlašských ořechů 2 vejce 50 g třtinového cukru 20 g čerstvého droždí 90 g rozpuštěného másla 100 ml vlažného plnotučného mléka citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
POSTUP
Do misky nadrobte droždí, přidejte pár lžic vlažného mléka, asi lžíci cukru a rozmíchejte. Na teplém místě kvásek vzkypí do 15 minut. Pokud se tak nestane, můžete mít špatné droždí a kvásek založte znovu.
Mezitím si ve velké míse přichystejte směs přesáté mouky. Uprostřed udělejte důlek. Do něj vklepněte vejce, přilijte rozpuštěné máslo, cukr i citronovou kůru. Přidejte kvásek a začněte hníst těsto. Na ručním šlehači nebo v robotu použijte hnětací háky a zapněte na nízké otáčky – těsto se tak provzdušní. Správné těsto je pružné a nelepí. Zapracujte ho ještě pár minut rukou, aby se přirozeně zahřálo. Uložte v míse pod utěrku a nechte asi 45 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Nyní vytvarujte bochánky. Těsto si rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Každý bochánek zpracujte rukama. Utvořte menší placku a její růžky ohněte pod těsto, tím vznikne navrchu úplně hladký bochánek, a krouživým pohybem z něj vytvarujte pravidelný bochánek. Na jeden plech se vejdou 2–3, podle velikosti. Nechte pod utěrkou dalších 15-20 minut kynout.
Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Nakynuté bochánky poctivě potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandliček. Pečte 20–25 minut dozlatova. Pokud náhodou mazanec praskne, ničemu to nevadí a platí, že mašle vše spraví.
Babiččina volba Špaldová hladká: Cena 49,90 Kč
Babiččina volba Hladká na křehké těsto: Cena 23,90 Kč
Babiččina volba Hladká na kynuté těsto: Cena 23,90 Kč
Zdroj foto: archiv spol.