pátek 19. dubna 2024

Naučte se vytvářet keramiku, plést ze slámy nebo drátovat hrnce

Řemeslo a zručnost nejenom v naší zemi upadá. Díky moderním technologiím dokážeme velmi rychle dohledat informace, získat potřebné dovednosti ale už ne. To se rozhodli změnit na zámku ve Žďáru nad Sázavou a přichází s projektem, který slibuje nový přístup k vědomostem i dovednostem.

„Projekt „Chytrá ruka“ si klade za cíl zachování a předávání řemeslného umu našich předků dalším generacím. Jedná se nejen o řemesla, či technologie již dávno zaniklé, ale také o obory, jež jsou v současné době na ústupu a okraji zájmu společnosti. Stejně jako edukační programy Muzea nové generace předávají teoretické znalosti všeho druhu, Chytrá ruka předává zručnost a chuť do práce s různými materiály,“ popisuje smysl a význam projektu jeho koordinátor, provozní ředitel Muzea nové generace, Pavel Haluza.

Nový projekt se opírá o tři pilíře. Prvním pilířem jsou tradice, protože jednotlivá řemesla buď přímo souvisí s areálem, nebo byla v minulosti typická pro náš region. Druhým pilířem je tým kvalitních mistrů a odborníků, kteří jsou schopni předat kvalitní dovednosti svým „žákům“. Posledním pilířem pro Chytrou ruku je bezesporu dobré technické a vědecké zázemí, které areál žďárského zámku poskytuje. Záštitu nad projektem převzal mimo jiné Roman Pommer, viceprezident Hospodářské komory České republiky.

Spektrum řemesel, které bude na zámku brzy k vidění a k vyzkoušení je velké. „V současné době jsou k dispozici techniky výroby středověké i současné keramiky, drátenictví, pletení ze slámy, soustružnická i truhlářská práce. Pro dámy bude v budoucnu možná výuka v oboru krajkářství, vyšívání, pletení či výroba jednoduché obuvi,“ dodává Pavel Haluza.

Chytrá ruka je vhodná pro děti i dospělé. Programy jednotlivých workshopů budou podrobněji popsány na zámeckém webu. Probíhat budou přímo na zámku ve speciálně vytvořených dílnách nebo ve venkovních prostorách a účast na nich bude nutné zarezervovat předem. Od počátku roku 2021 bude možné navštěvovat dlouhodobé kurzy zaměřené na jednotlivé obory.

Slavnostní zahájení projektu spojené s ukázkou a výukou řemesel proběhne na zámku v sobotu 26. září během čtvrtého ročníku Den venkova.

zdroj foto – archiv zámku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.