Úterý 8. října 2024

Májová vína ze Salonu vín potěší maminky, partnery, přátele i gurmány

Rozkvetlé stromy plné narůžovělých květů, sezóna chřestu, lásky čas, Den matek i Národní den vína a zdraví. Květen je doslova nabitý svátky, tradicemi i „gastrozážitky“.

Spojujícím prvkem všeho chystaného může být kvalitní moravské a české víno ze Salonu vín ČR, který ukrývá poklady z našich vinic a představuje to nejlepší pro letošní rok. Ze stovky vín národní sommelierka Klára Kollárová pečlivě vybrala lahve plné kvalitního bílého, červeného i rosé tak, abyste měli z nadcházejících májových událostí co největší prožitek.

Chřest a víno? Rozhodně ano!

Co je typické pro začátek jarní zeleninové sezóny? Šťavnaté stonky čerstvého chřestu, který zažívá v posledních letech zaslouženou renesanci. Stal se vyhledávanou zeleninou gurmánů i příznivců zdravého stravování, protože obsahuje kyselinu listovou, vitamíny C, K a E a také velké množství antioxidantů. Na první pohled se může zdát, že se chřest bude s víny kombinovat poměrně náročně, nicméně většinou se nějak tepelně upravuje (např. ve vodě, v páře či na grilu), čímž se utlumí jeho výrazně svěží chuť. Jaká vína ze Salonu vín zaujala pro párování s chřestem národní sommelierku Kláru Kollárovou?

„Sylvánů je jako šafránu, proto jsme za něj v Salonu vín moc rádi. Této odrůdě vyloženě sluší lahvová zralost, která zvyšuje kořenitost v aroma i chuti. Víno má i krásnou ovocnou stopu prolínající se vůní i chutí. Díky dlouhé dochuti se snadno páruje i k jemnému masu, jako je například telecí. Vyzkoušejte jak jinak než s chřestem,“ popisuje národní sommelierka Klára Kollárová.

„Plný a strukturovaný Veltlín z více než 40 let staré vinice, která je ošetřovaná v bio režimu. Víno částečně kvasilo a zrálo v dřevěném sudu a bylo mícháno na jemných kalech. Proto ve vůni cítíte vyzrálé aroma s tóny kandovaného tropického ovoce a sladkého koření. Na patře pak zase lehkou nasládlost, intenzivní a mohutný ovocně-krémový projev s dochutí kořenitosti, dřeva a minerality. Je vhodný k párování s grilovanou rybou a salátkem z čerstvé zeleniny a chřestu,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.

„Sauvignon blanc má mnoho podob, ale často je výrazně aromatický a divoký. Toto víno z mladých výsadeb je velmi expresivní s aromatiku zralého angreštu a hluchavky. V chuti je černorybízové a živé s příjemným závěrem. Potřebuje lehké a exotické jídlo. Nabízí se různé druhy nakládaných ryb typu céviche nebo salát se chřestem a stopou ovoce,“ nabízí inspiraci národní sommelierka Klára Kollárová.

Máj? Lásky a vína čas

S láskou míváme spojený nejen Valentýn, ale především první máj. Tento den je nejen v našich končinách považovaný za svátek zamilovaných, kdy se páry líbají ideálně pod rozkvetlou třešní, případně i pod břízou nebo jabloní. Dívka, která dostane polibek, bude v následujícím roce krásná a přitažlivá. K tomuto měsíci se váže i řada dalších tradic, jako je třeba stavění Májky (symbol jara) nebo Majáles (kořeny sahají až od středověku), studentské slavnosti oslavující krásu této životní etapy. Nicméně lásce je zasvěcený celý květen, což zohledňuje i národní sommelierka Klára Kollárová při výběru vín.

„Chcete-li někomu říct, že je pro vás sladkou odměnou na konci dne, pomozte si touto Pálavou. Projevuje se ve vůni typickou ovocností po přezrálých mandarinkách a vyzrálých bílých broskvích. Chuť je plná, komplexní s dlouhým závěrem, v němž jsou výrazné tóny medu a jemného koření, doplněné vyšším zbytkovým cukrem,“ popisujenárodní sommelierka Klára Kollárová.

„Jak druhému naznačit, že je pro vás opravdovým pokladem? Otevřete mu tuto Pálavu. Má sytě zlatavou barvu, intenzivní aroma rozinek, kandovaného ovoce, meruněk a medové plástve. V chuti je víno krásně plné, ovocné a harmonické. V dochuti se objevuje typická medovost. Víno je předurčené na oslavu výjimečných událostí. Nebojte se ho kombinovat se slaným sýrem s modrou plísní,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.

Kdy jindy pít růžové víno než v květnu?

Růžová vína neboli rosé postupně dobývají svět. Každý rok se po celém světě vyrobí zhruba 20 milionů hektolitrů, u nás v průměru přes 6 milionů litrů, tedy lehce pod 10 % celkové produkce. Moravská rosé se řadí mezi světovou špičku, což dokazuje i mnoho úspěchů na mezinárodních zahraničních soutěžích vín. Vyrábí se z hroznů modrých odrůd a důležité je, aby rozmačkané hrozny byly v kontaktu se slupkami jen pár hodin (3-24) – ty totiž obarvují nápoj. A protože jsou rosé skvěle kombinovatelná, můžete je perfektně párovat s pokrmy.

„Kdy nejpozději si můžete v novém roce otevřít rosé než v květnu?! Máme pro vás fantastické víno, které v sobě snoubí hravost a líbivost, již od rosé očekáváme, a plnost a eleganci, kterou chceme od dobrého vína. Cabernet Sauvignon je skvělou odrůdou pro tento typ vína, protože nabízí atraktivní ovocný charakter černého a červeného rybízu. Spojuje v sobě kořenitost a plnější, ale přitom svěží chuť. A zvládne i lecjaké grilovaní,“ objasňuje národní sommelierka Klára Kollárová.

Květnový Národní den vína a zdraví

Slyšeli jste už o sv. Urbanovi? Jedná se o patrona vinařů, bývalého papeže. Často ho vídáme vyobrazeného ve sklípcích s hroznem vína. Jeho památka se uctívá 25. května, kdy byl pohřbem (v roce 230). V našich krajích slavíme v květnu také narození MUDr. Milana Šamánka, DrSc., FESC., což byl náš světoznámý dětský kardiolog a podporovatel zdravého životního stylu, k němuž podle něj jednoznačně patřilo také kvalitní moravské a české víno. U nás se tedy 25. května slaví Národní den vína a zdraví, jehož symbolem je květ vinné růže. Víno je nedílnou součástí rodinných oslav, svateb a setkání přátel. A tak je to naprosto v pořádku.

„Hledáte parádní suchý a pitelný veltlín z Mikulovska? Pak máte vyhráno. Toto víno je přesně určené pro pití s přáteli. Je zábavné a přitom nevtíravé, s dlouhou kořenitou dochutí. Jemně minerální konec podporuje jeho pitelnost,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.

Cena: 225 Kč

„Lásky čas můžete zapíjet krásnou Rulandou šedou z kategorie polosuchých vín. Je líbivá a hebká, v chuti najdete pomeranč a grapefruit, meruňky, oříšky a med, chlebnatost, hrušky i mango. Nejlepší je v kombinaci s příjemnou společností,“ radí s úsměvem národní sommelierka Klára Kollárová.

Cena: 225 Kč

„Muškátů je většinou v Salonu vín jako šafránu. Máme radost, že můžeme ukázat prototyp této odrůdy. Je atraktivní zelenkavé barvy a intenzivní muškátové vůně s tóny limety a limetové kůry. Chuť je příjemná, šťavnatá a koresponduje s vůní. Pěkné, osvěžující a pitelné víno pro přátele. Skvělé je i ve střiku,“ popisuje národní sommelierka Klára Kollárová.

Cena: 265 Kč

Čím odměnit maminku o Den matek? Kvalitním vínem

Oslava maminek se koná po celém světě, většinou tento den připadá na druhou květnovou neděli. Původ se datuje až do starověku, kdy v Řecku a Římě pořádali obřady na počest univerzální matky bohů, lidí zvířat i rostlin – Rhey (v Řecku) neboli Cybely (v Římě). Později tento svátek získal křesťanský nádech, proto se konaly speciální bohoslužby na oslavu návratu věřících do svého „mateřského“ kostela. Nicméně časem, zhruba ve 30. a 40. letech 20. století, svátek získal více světský charakter. Potomci odměňovali své maminky květinami a dalšími dary. A čím potěšíte maminku vy? Lahví lahodného vína ze Salonu vín?

„Ideální dárek pro každou matku představuje toto krásné víno ze skvěle vyzrálých hroznů odrůdy Chardonnay. Nabízí uklidňující bohaté aroma tropického ovoce. Je plné, provází ho tropická chuť typická pro tuto odrůdu. Ovocnost je vybalancovaná vyšším alkoholem, který dává vínu strukturu. Ročník 2021 s sebou nese i šťavnatou kyselinu a potenciál na delší ležení. Takže milé maminky, dopřejte si odpočinek v leže se sklenkou vína,“ dodává s úsměvem národní sommelierka Klára Kollárová.

Zakoupíte: Salonvin.cz

zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.