neděle 18. dubna 2021

LAVASH – tradiční arménský plackovitý chléb

Bez jakého základu by se neobešla tradiční arménská kuchyně? Je jím Lavash (Lavaš), tradiční arménský pšeničný chléb, který ozvláštní řadu jídel a vnese vůni dálek do vaší kuchyně.

Díky jeho vláčnosti do něj můžete zabalit maso, uzeniny, vejce, sýr či čerstvou zeleninu a vytvořit tak ojedinělý kulinářský zážitek.

Historie lavashe je opravdu bohatá. V Arménii již po mnoho století po zimní sklizni obilí pečou lavash na stěnách rozpálené hliněné pece, která se nazývá tandúr (arménsky tanir) a je zapuštěna do země. Chléb se udržuje v suchu a před konzumací navlhčuje vodou. Lavash je navíc zapsán na seznamu UNESCO mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva!

LAVASH vs. TORTILLA

  • Oproti tortille se lavash jí i samostatně, natrhaný na kousky.
  • Lavash je vetší než tortilla, navíc má i rozdílný, eliptický tvar. Tortilla je kulatá.
  • Lavash obsahuje mnohem méně soli.

Hlavní přednosti našeho lavashe, vyráběného dle tradičních, roky prověřených receptur:

  • Je vždy nekynutý, tenký, pružný a vláčný.
  • Vyroben v Česku, z kvalitních surovin, bez barviv.
  • Má minimální trvanlivost 21 dní a je balen v ochranné atmosféře.

K dostání v síti prodejen Kaufland, Rosa market, na Rohlik.cz a na e-shopu: www.potravinyarax.cz

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.