středa 2. dubna 2025

Kuřecí závitky s nadýchanou rýží Basmati připravenou v páře

Plněné kuřecí plátky jsou sázkou na jistotu. Zlatavé, šťavnaté závitky s bohatou kombinací výrazných chutí jsou zárukou, že budou všichni kolem stolu nadšeni. Svoje dílo můžete povýšit na mistrovský kousek nadýchanou rýží Basmati, kterou připravíte pomocí páry.

Na čtyři porce budete potřebovat:

– 300 g rýže Basmati

– 2 velká kuřecí prsa (asi 600 g)

– Sýr feta

– Nakládané papriky nakrájené na plátky

– Plátky sušených rajčat

– Strouhanou mozzarellu

– Sůl a pepř

– Olivový olej

– Bylinky pro ochucení rýže podle chuti

– Kukuřici a salát jako přílohu

A jak postupovat?

1. Kuřecí prsa rozdělte na šest slabších plátků a každý lehce naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Poté na každý plátek masa položte nakládanou papriku, plátek sušeného rajčete a kousek sýru feta. Poté závitky úhledně srolujte a zajistěte párátky.

2. Závitky opečte ze všech stran na pánvi s olivovým olejem. Opečené přendejte do zapékací misky, posypte strouhanou mozzarellou a pečte asi 25-30 minut při 200 °C.

3. Tu nejlepší, nadýchanou rýži připravíte v parní troubě nebo v troubě s připařováním. Rýži Basmati propláchněte, vložte do malého pekáčku, přidejte 1,5násobek vody a špetku soli. Příprava tohoto množství rýže bude trvat asi 35 minut, ale výsledek bude stát za to a předčí i rýžovar. V troubě, která umožňuje připravovat pokrmy na více úrovních, zvládnete najednou přípravu rýže i zapékání osmažených kuřecích závitků, které zůstanou měkké a šťavnaté.

4. Hotovou rýži načechrejte vidličkou a posypejte jemně nakrájenými bylinkami. K porci rýže přidejte 1-2 kuřecí závitky přelité šťávou, doplňte kukuřicí a oblíbeným salátem. Dobrou chuť!

Pára vám pomůže k těm nejchutnějším pokrmům i k nadýchanější rýži

Pára zvýrazní v jakémkoliv pokrmu i s minimem soli a tuku přirozenou chuť použitých surovin, ať jsou to ryby, maso či zelenina, nebo i rýže a cereálie. Pomůže také uchovat surovinám všechny hodnotné živiny, svěží barvu a původní strukturu.

Jaké jsou možnosti parního pečení? V zásadě můžete mít tzv. pravou parní troubu s generátorem páry a parní technologií Steam Sense pro pečení se třemi úrovněmi páry, či technologii SteamSense+, která navíc umožňuje připravovat pokrmy i ve 100% páře.

Nebo si můžete pořídit výrazně dostupnější kombinovanou troubu s parní funkcí (nebo jinak také s připařováním). Funguje tak, že do prolisu na dně trouby nalijete asi 2 dcl vody a aktivujete parní funkci se speciálním algoritmem. Příkladem mohou být nedávno uvedené trouby Whirlpool New Actual, které zvládnou nejrůznější techniky přípravy pokrmů až na třech úrovních najednou, pečení s párou a hned dva způsoby automatického čištění včetně nejúčinnější pyrolýzy.

www.whirlpool.cz

REDAKČNÍ TIP:

ZÁZRAČNÁ BÍLÁ ZRNKA

Jednotlivé druhy rýže se od sebe liší nejen oblastí původu (asijská rýže je charakteristická výraznější vůní i chutí), ale i kvalitou a také konzistencí po uvaření. Nejkvalitnější je rýže Basmati. Má dlouhá zrna, která se po uvaření nelepí a mají jemnou oříškovou vůni i chuť. Její hlavní výhodou je glykemický index, který je proti běžným druhům rýže nižší. Jasmínová má květinovou vůni a chutí připomíná rýži Basmati, je ovšem mnohem lepivější, takže se hodí zejména k jídlům s omáčkou. Je dobré ji kombinovat s neutrálními druhy mas, jako je například kuřecí, krůtí, ale i jehněčí. Na vlákninu bohatá je rýže Natural (není zbavená slupky a proto je bohatší i na vitamíny, minerální látky, rostlinné tuky a bílkoviny), oproti bílé rýži ale potřebuje delší dobu vaření.

Typicky nelepivé rýže jsou například Patna a Paraboiled. Zvláštnost Parboiled rýže spočívá v tom, že se neloupané zrno rýže speciálně upravuje pomocí páry. Při tom přejdou ze slupek do zrna minerální látky a vitamíny. Obsahuje o něco více vlákniny a barva této rýže je díky propařování lehce nažloutlá (po uvaření většinou zbělá). Hodí se zejména jako příloha nebo do polévek místo nudlí. Zvláštním druhem tmavé rýže je divoká (indiánská) rýže, bohatá na množství vitamínu B. Ve srovnání s ostatními druhy má menší obsah tuku a sacharidů, je proto vhodnou přílohou během redukčního režimu a pro diabetiky. Mezi její pozitivní účinky patří například urychlení trávení a podpora pročištění trávicího traktu. Pozitivně ovlivňuje i kvalitu vlasů, pokožky a nehtů. Připravuje se několik desítek minut a je nutné ji den před konzumací namočit.

zdroj foto: archiv společností

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.