sobota 27. července 2024

Knižní tipy

Podzimní počasí doslova vybízí k tomu sednout si s hrnkem teplého čaje do křesla a vzít do ruky knížku. Pro všechny hledající podzimní inspiraci přinášíme několik tipů.

Záchranářské pohádky

Dvacet vtipných pohádkových příběhů má jednoznačné hrdiny – hasiče, lékaře a policisty. Kromě nich se ale můžete těšit také na víly, vodníky, skřítky, princezny a další obvyklé pohádkové postavy. Všichni dohromady se postarají o to, aby při všemožných nehodách, lumpárnách a vylomeninách vždy všechno dobře dopadlo. Až si Záchranářské pohádky přečtete, jistě si už jednou provždy budete pamatovat telefonní čísla 150, 155, 158 a 112. Víte, komu patří? Jestli ne, tak se rychle pusťte do čtení…

Zuzana Pospíšilová, ilustrace Zdeňka Študlarová

112 stran, 249 Kč

Pohádkové únikovky

Pohádky nejsou jen k vyprávění, můžete je zažít na vlastní kůži. Připravili jsme pro vás čtyři napínavé pohádkové hry, které si určitě zamilujete.

Vyjděte vstříc velkému dobrodružství, zapojte mozkové závity a vyluštěte všechny hádanky a úkoly kouzelného světa. A nebudou to úkoly lecjaké. Čekají vás i nejrůznější překvapení a nástrahy.Kouzlit se bude na zemi i pod vodou, kde se potkáte s drakem Drapákem, zlým čarodějem Zlobuchem, vodníkem Brekelínem i zakletou princeznou.

Marcela Kotová, Tereza Kotová

ilustrace Irena Lachoutová

72 stran, 229 Kč

Kouzelné vánoční sny

Také už se nemůžete dočkat Vánoc? Úžasně ilustrovaná vánoční knížka je tu pro všechny děti, které netrpělivě čekají na Ježíška. Malí čtenáři se dozvědí, čím voní purpura, kdy uvidí zlaté prasátko, jak vznikají sněhové vločky, jak to dělá Ježíšek s dárky, a hlavně odhalí jedno velké vánoční tajemství.
Váša, Nora a Cecilka jsou sourozenci, kteří se, jako všechny ostatní děti, těší na Štědrý den. Před Vánocemi ale zažijí něco velmi neobvyklého. Všem třem se zdají naprosto stejné sny, které mají kouzelnou moc. Díky nim děti zažijí zajímavá dobrodružství. Dokonce se dostanou i na místo, kde se připravují vánoční dárky. Když Vánoce skončí, kouzelné sny se rozplynou. Co způsobilo jejich čarovnou moc a vrátí se kouzelné vánoční sny s příštími Vánocemi?

Zuzana Pospíšilová, ilustrace Drahomír Trsťan

72 stran, 259 Kč

Andílkovo vánoční putování

Nechte si vyprávět o vánoční pouti za přátelstvím, nadějí a štěstím. Vánoční ozdoby se pohupují na stromečku a nikdo netuší, jaké příběhy by mohly vyprávět. Krajkový Andílek, kterého před Štědrým dnem uháčkovala babička Ludmilka, se místo na stromečku ocitne na strastiplné cestě, aby našel ztracený domov a možná i něco cennějšího. Vydejte se s krajkovým Andílkem na dobrodružné putování ze dna tmavé nehostinné krabice za světlem a novým láskyplným domovem. V zasněženém předvánočním světě čekají na Andílka netušené překážky, ale také přátelská pomoc laskavé pavoučice Alice nebo veverky Terky. Zuzana Pospíšilová, oblíbená autorka desítek titulů pro děti, vypráví vánoční příběh o naději a přátelství, jehož půvab podtrhují ilustrace Zuzany Osako, úspěšné ilustrátorky, která v této knize představuje svou tvorbu pro děti.

Zuzana Pospíšilová, ilustrace Zuzana Osako

120 stran, 120 Kč

Můj rodný blázinec

Tak se jmenuje čtivý a vtipný knižní rozhovor, v němž publicistka Daniela Brůhová zpovídá nestora české psychiatrie Radkina Honzáka. A představuje ho tak, jak ho ještě neznáte. Kniha plná dosud nepublikovaných příhod a postřehů je rozhodně čtením, při kterém se občas budete smát nahlas. Honzákův příběh je ale i poutavou kronikou 20. a začátku 21. století. A také inspirací, jak dobře žít i v nejistých časech a jak čelit překážkám s elánem a humorem. Kniha Můj rodný blázinec vychází koncem října v nakladatelství Bílá pole.

Příběhy paní Vilemíny

V jednom docela obyčejném lese žije jedna docela neobyčejná paní. Jmenuje se Vilemína a je tak trochu kouzelná. Čarováním pomáhá všem lesním zvířátkům, skřítkům i vílám. A není divu, že má plno práce, v lese se totiž stále něco děje. Paní Vilemína si ale vždy ví rady a se vším si umí hravě poradit. Jste zvědaví, co vyvedl medvěd Drtišlap, proč světluškám zhasly zadečky, co se ztratilo divočáku Tondovi nebo s kým se skamarádil kapradinový mužíček? Pusťte se do čtení! Dejte si ale pozor, aby vás přitom nenapálili skřítci Zlobílci!

Eliška Mauleová

136 stran, 259 Kč

Tajemství obsidiánu

Soukromá elitní škola v Praze. Dívka, která nemá tušení o svém předurčení. Kluk ze starého královského rodu démonů. Osud, kterému se nedá vyhnout… První díl české fantasy, který si nemůžete nechat ujít!

Sedmnáctiletá Anna žije se svým poněkud podivínským dědečkem vcelku normální život. Právě vstupuje do závěrečného ročníku střední školy a jediné, po čem touží, je zdárně udělat maturitu. O temném světě, jehož je řízením osudu součástí, nemá nejmenší tušení, dokud se jí na zádech neobjeví podivné znamení. Damien pochází ze starého královského rodu démonů a ani trošku se mu nelíbí otcův příkaz – má předstírat, že je středoškolským studentem, aby našel nebezpečného zaklínače. Dosud nezasvěcený nepřítel zatím nemá o svém osudu tušení a jako jediný dokáže démony zabít. Navíc se prý ukrývá mezi studenty prestižní školy v Praze. Damien ho touží rychle najít, zlikvidovat a zmizet. Věci se však zkomplikují. Dokáže se postavit své rodině i zažitým tradicím? A tuší vůbec, kdo je ta dívka, do které se zamiloval? Tajemství obsidiánu je první díl plánované young adult fantasy trilogie.

Strašidlo z 2. B

Sourozenci Vítek a Anička nastupují po prázdninách do nové školy, ale vůbec se netěší. A proč taky? Škola se jim zdá stará a ošklivá. Nikoho ve třídě neznají a spolužáci navíc Vítka začnou obviňovat, že jim dělá naschvály, přepisuje písemky i domácí úkoly, ničí výkresy, schovává přezůvky a vůbec vymýšlí samé lotroviny. Ale co když za to nemůže Vítek? Podaří se mu odhalit, kdo za těmi neplechami stojí? A co to vlastně šramotí ve starých kamnech ve třídě?

Začtěte se do vyprávění a odhalte tajemství třídy 2. B. Čeká vás příběh trochu tajemný, hodně zábavný i krapet poučný.

www.petramartiskova.cz

Tanec v srdci

Lucie je pohybově nadaná, a když proslulá taneční skupina Magika vyhlásí konkurz, shodou náhod se stane jednou z tanečnic. Ocitá se po boku Roba, skvělého tanečníka a lamače dívčích srdcí. Je tu ale problém, protože Lucie ho nemůže ani vystát, a tak netrvá dlouho a mezi oběma to začne pořádně jiskřit. www.petramartiskova.cz

Trochu jiné rozhovory s Donutilem, Gombitovou a s dalšími hvězdami

Čtyři stovky stran, skoro pět set barevných fotografií a dvaadvacet osobností. Taková je nová kniha spisovatele Miroslava Graclíka nazvaná Trochu jiné rozhovory s fotografiemi Václava Nekvapila. Trochu jiné rozhovory totiž jdou až na dřeň.

Putování skřítka Vltavínka po Vltavě

Myslíte si, že v řece žijí jen ryby a vodníci? Samá voda. Bydlí tam také vodní skřítci. Například ve Vltavě žije malý Vltavínek, který už vyrostl jako z vody a musí se naučit, jak o svou řeku pečovat.

Spolu s vílou Vltavěnkou, která je v řece jako ryba ve vodě, putují po proudu Vltavy a poznávají zajímavá místa. Čeká je zkrátka velké dobrodružství. Podaří se jim dojít až k soutoku s Labem, i když jim často poteče do bot? Není třeba kalit vodu, začtěte se do příběhu plného kouzel, zeměpisných zajímavostí a úsloví o vodě. Dozvíte se také, s čím se na řece můžete setkat. Ale pozor! Čas při čtení vám uteče jako voda.

Zuzana Pospíšilová, ilustrace Daniela Skalová

112 stran, 329 Kč

Tenkrát v Hollywoodu. Vychází románová prvotina Quentina Tarantina

Tenkrát v Hollywoodu je dlouho očekávaná románová prvotina Quentina Tarantina, alchymisty, jenž dokázal proměnit filmový brak ve zlato. Proslulý americký režisér v ní vychází ze svého stejnojmenného oscarového filmu a s ohromujícím elánem rozvíjí jeho témata. Román se hned po vydání objevil na žebříčcích bestsellerů – čtenářům, kteří film neznají, nabízí plnohodnotný literární zážitek z Hollywoodu v divokých šedesátých letech, a filmovým fanouškům zase spoustu doplňujících informací, nečekaných odhalení a odchylek od scénáře.

Štědrý bylinářův rok

Láká vás obout si sedmimílové boty, které vás přivedou na místa, kde voní bylinky, zelenají se stromy a zurčí potok plný ryb? Vězte, že taková místa jsou všude na zemi. Často jsou nenápadná, ukrytá, i když jsou nablízku. Kvete tam mateřídouška a voní tužebník, rozmáhá se máta i fialový kostival. A v každé roční době se takové místo mění. Na jaře bzučí a hýří všemi barvami, aby pak přešlo v uvážlivé letní zrání, barevný podzim a poklidnou zimu.

Tato kniha vás vezme přesně na takové louky, do klidných remízků, k úpatím hor. Půjdeme tiše a budeme sbírat všechny ty dary přírodní apatyky, které jsou moudrem, základem léků. Naučíme se přichystat účinné tinktury na kašel, spánek, bolest či žal. Uvaříme lahodné sirupy i desítky velmi chutných pokrmů, které vás vyživí od hlavy k patě. A až se budete chtít uvelebit v trávě, povíme si příběhy o prastarých zvycích, obyčejích a svátcích, které jsou našimi kořeny, životní mízou.

Jeden štědrý bylinářův rok, naplněný vůněmi od začátku po úplný konec. Tak si tedy přichystejte košík, dobré pevné boty a srdce plné nadšení, protože vyrážíme ven.

Švédová Zuzana

300 stran,

569 Kč

MANUÁL ŠŤASTNÉ RODINY OD MLADÉ AUTORKY ESTER BEZDĚK

Rituály šťastné rodiny je kniha plná inspirace. Je rozdělena na čtyři hlavní části podle jednotlivých ročních období a najdete v ní nápady na všemožné činnosti, tvoření, tradice a rituály, proč je vyzkoušet a čím vás mohou obohatit. Sázení semínek. Sbírání divokých bylin na čaj. Posílání pohledů. Založení rodinné kroniky. Společné snídaně a víkendové pikniky. A k tomu písničky, básničky, recepty, myšlenky, prožitky. Spousta fotek. Krásné ilustrace. Je to kniha, kterou bych si bývala přála mít, když jsem se stala mámou.

Kniha stojí 550 korun a je k dostání na eshopu: www.ritualystastnerodiny.cz

Můj atlas zvířat a rostlin

Můj atlas zvířat a rostlin je kniha, kterou si děti dotváří samy. Mladí autoři se stávají vědci a pátrají po zvířatech a rostlinách ve svém okolí. Kniha je vybízí, aby pozorovaly přírodu kolem sebe a své zážitky do ní zachycovaly.

Děti se dozví nové a zajímavé informace například ze života ptáků, motýlů, včel, stromů, květin, ale i domácích zvířat. Přírodu kniha přibližuje formou zábavných úkolů, jako jsou pokusy, kvízy, ankety v rodině,

hry, malování, pěstování rostlin či návody na tvoření.

Kniha je určena pro děti od osmi do dvanácti let a byla ve spolupráci s odborníky připravena tak, aby rozvíjela dětskou kreativitu, komunikační dovednosti a zvídavost.

Doporučená prodejní cena: 549 Kč

Formát: 25×30 cm

132 stran

K dostání na www.familium.cz

REDAKCE DOPORUČUJE

Tipy při nákupu knížek v secondhandu, které možná neznáte

  • Knížky se v online secondhandech rychle točí. Pokud není hledaný titul v nabídce, můžete si nastavit e-mailové upozornění. Ve chvíli, kdy se v second handu objeví, přijde email a vy ho můžete obratem vložit do košíku.
  • Ty nejcennější knížky stojí často hodně peněz. Na Knihobotu využívají takzvanou holandskou aukci, takže cena titulů se postupně snižuje, dokud si je někdo nekoupí. A vy si můžete jednoduše „pohlídat slevu“ – sami řeknete, za jakou cenu je pro vás knížka atraktivní a pokud na tuto úroveň zlevní, přijde vám emailové upozornění
  • Chcete sami nabídnout knížky k prodeji? Je to jednoduché – vyfoťte hromádku s nimi a pokud budou v dobrém stavu, zdarma pro ně přijede kurýr. Hezky je to popsané tady: https://knihobot.cz/jak-prodat-knihy

Covidová krize naučila Čechy číst: knih za benefity kupujeme 2x více než před ní

Češi nyní utratí za knihy, které kupují prostřednictvím zaměstnaneckých benefitů, více než dvojnásobek peněz ve srovnání se začátkem koronavirové krize. Popularita knih roste setrvale od první čtvrtiny loňského roku, a to jak v době lockdownů, tak i při uvolnění omezujících opatření. Vyplývá to z útrat lidí prostřednictvím volnočasových benefitních karet vydávaných společností Edenred, která je největším tuzemským poskytovatelem digitálních benefitů.

Zdroj foto: archiv společností/vydavatelství/nakladatelství

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.