sobota 27. července 2024

Knižní novinky

Vstupte s námi do světa knižních novinek. Vybrali jsme pro vás 6 zajímavých titulů, které ocení jak milovníci přírody, tak i ti, kdo preferují životní příběhy. Na své si přijdou i čtenáři, kteří hledají třeba jen inspiraci na dárek v podobě knihy.

Mládí a láska v pasti války. Vychází Deník Renii, dechberoucí zápisky „polské Anny Frankové“

Deník Renii Spiegel, strhující zápisky polské židovské dívky, kterou krátce po jejích osmnáctých narozeninách v létě roku 1942 zavraždili nacisté, vychází 15. října v češtině. Deník „polské Anny Frankové“, jak média Reniu nazvala, vyšel nejprve v polštině a v angličtině a okamžitě se zařadil mezi literární klasiku o holokaustu. Paměti mladé básnířky, prozářené v temné době světlem její první velké lásky, se ke čtenářům dostaly až po 70 letech od jejich vzniku. Na český knižní trh titul pod názvem Deník Renii uvádí Nakladatelství ZEĎ, zaměřené na literaturu s poutavými příběhy.  Během podzimu chystá ZEĎ k vydání ještě další knihu věnovanou šoa, Milá číslo 18., slavný román Leona Urise odehrávající se koncem války ve varšavském ghettu. Reniin deník. Renia Spiegel, 352 stran, cena 398 Kč. Vydává Nakladatelství Zeď. www.knihyzed.cz

Velká kniha o dřevě potěší umělce i kutily

O znovuvzkříšení svátku Dne stromů se před dvaceti lety postarali dendrolog Václav Větvička a známý spisovatel a výtvarník Martin Patřičný, autor mnoha knih, mimo jiné nádherné publikace Velká kniha o dřevě. Ojedinělá kniha se věnuje dřevu ze všech možných aspektů – od praktického využití přes jeho symboliku až po význam v umění. Kniha obsahuje profily zhruba padesáti dřevin (včetně málo známých a exotických druhů), které doprovází množství unikátních barevných fotografií od Martina Patřičného bez aranží a dosvěcování. Velká kniha o dřevě je svědectvím o autorově mnohaleté výtvarné i řemeslné práci a potěší každého čtenáře, který se zajímá o dřevo nebo s ním přímo pracuje, třeba jako nadšený kutil. Vydává Univerzum (druhé vydání), 272 stran, doporučená cena 599 Kč

Sněžný levhart

Francouzský spisovatel a dobrodruh Sylvain Tesson se společně s Vincentem Munierem, zkušeným fotografem zvířat, rozhodl projít náhorní plošinu Tibetu a pátrat po sněžném levhartovi. Výpravu za extrémně plachým, samotářským zvířetem můžete na stránkách knihy Sněžný levhart prožít společně s nimi, a kromě dávky dobrodružství z putování drsnou krajinou si dopřát také řadu inspirativních podnětů k zamyšlení. Hledání vzácné, téměř mytické šelmy se totiž pro autora stává duchovní cestou. Své dojmy vztahuje ke zkušenostem se ztrátou milovaných žen, jejichž přízrak ve sněžném levhartovi spatřuje, a prokládá je působivými úvahami o vztazích mezi přírodou a člověkem. Vydává Garamond, z francouzštiny přeložila Petra Zikmundová, 168 stran, doporučená cena 240 Kč.

Tři jízdenky do Dobrodružství

Po dlouhých dvaceti letech se čeští čtenáři opět dočkají nového vydání slavné knihy Tři jízdenky do Dobrodružství světoznámého přírodovědce a spisovatele Geralda Durrella. Milá, laskavá a zároveň jiskřivě zábavná knížka plná vtipných historek o zvířatech, za nimiž se autor tentokrát vypravil až do exotické Guyany, vydává Nakladatelství ZEĎ 20. listopadu. Objednat ji lze už teď na www.knihyzed.cz . Titul s půvabnou obálkou známé ilustrátorky Kateřiny Bažantové vychází ve spolupráci se Zoologickou zahradou hl. m. Prahy: 10 korun z každého prodaného výtisku tak podpoří ochranářské projekty, na nichž se pražská zoo podílí.

Kniha pozitivní energie

Publikace PhDr. Václava Budinského „Kniha pozitivní energie“ obsahuje spojení slov a obrazů, které mají za úkol nabít čtenáře právě onou pozitivní energií, obsaženou v názvu. Jedná se o první knihu na světě, která prokazatelně dokáže snižovat stres, zvyšovat imunitu, zlepšovat náladu, odstraňovat nespavost, zklidňovat a při pravidelném používání i léčit. Současně je srozumitelná pro více než polovinu planety, neboť mimo češtiny obsahuje angličtinu, čínštinu, španělštinu, ruštinu, němčinu a francouzštinu. Sedmdesát sedm obrazů, jejichž reprodukce publikace obsahuje, vytvořil autor v letech 2012 až 2018 jako součást projektu, jehož je „Kniha pozitivní energie“ výsledkem. Kniha vychází v nakladatelství VR Atelier ve dvou formátech: v „dárkovém“ 175×245 mm a „kapesním“ 110×155, vždy s pevnou vazbou a celobarevným tiskem.

Chcete si vylepšit své vztahy v osobním i v pracovním životě? Přečtěte si novou knihu Ivo Tomana s názvem Debordelizace vztahů

Většina lidí je nespokojená se svými vztahy doma nebo v práci a nijak tuto situaci neřeší. Ale naše vztahy se nevyřeší samy. Není radno čekat, je třeba s tím něco udělat. Skvělý návod přináší Ivo Toman, který má na svém kontě už patnáct knih, které se převážně zabývají osobním rozvojem a motivací, vztahy zde byly vždy jen okrajovým tématem.  Jeho poslední počin vznikl v době první vlny koronavirové krize na jaře letošního roku. Kniha se jmenuje Debordelizace vztahů a rozhodně stojí za přečtení.   Ve svých knihách se Ivo Toman vždy věnoval prodeji, marketingu, motivaci, sebedůvěře či úspěchu. Vše ale nakonec vždycky skončilo stejně u vztahů. Kniha je určena všem bez rozdílu věku a pohlaví. Knižní novinka se věnuje i velmi populárnímu tématu, kterým jsou toxičtí lidé. Má je ve svém okolí každý z nás, problém je, že je často nepoznáme na první pohled.  A když už je poznáme, je pozdě, protože náš život je s nimi provázaný. Máme s nimi dítě, je to náš nadřízený v práci, sourozenec nebo dokonce rodič. Toxičtí lidé přitahují problémy do života nejen sobě, ale i svému okolí. Knihu Debordelizace vztahů zakoupíte na www.knihcentrum.cz nebo u všech dobrých knihkupců.

„Jak rostu“ – Kniha pro zaznamenávání mého dětství

Co může být v lidském životě víc než narození miminka? Pro rodiče je dítě životním posláním a s láskou mu věnují svou péči, čas a energii. Posláním této knížky je zachytit významné okamžiky života dítěte od narození až po práh dospělosti. Nejvíce prostoru je věnováno prvním dvanácti měsícům a dále druhému a třetímu roku života. Je to období těch největších pokroků, které mohou rodiče do knížky jednoduše zaznamenat. Ale i pozdější období dětství je plné zážitků, objevování a získávání zkušeností. Proto je v knížce prostor na stručné zachycení dalších let až do osmnáctých narozenin. Zpočátku budou knížku „Jak rostu“ vyplňovat rodiče, později se může přidat i dítě se svými obrázky, zápisky nebo fotografiemi. V knížce je prostor i pro vzkazy dalších příbuzných a kamarádů. Knížka „Jak rostu“ obsahuje pečlivě vybrané otázky, originální ručně malované ilustrace a má poctivou vazbu, aby vydržela po generace. Stane se cennou kronikou dětství a pomůže uchovat nejhezčí momenty společného života, ke kterým se bude s radostí vracet nejen hlavní hrdina nebo hrdinka, ale i rodiče, a jednou třeba i budoucí potomci. Knížka má 128 stran, velký formát 30 x 30 cm, vysokou gramáž papíru a díky svému reprezentativnímu vzhledu může sloužit jako nádherný dárek k narození dítěte. KNIHU LZE ZAKOUPIT OD 21. ŘÍJNA NA FAMILIUM.CZ NEBO U DOBRÝCH KNIHKUPCŮ ZA DOPORUČENOU CENU 590 KČ.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.