Šťavnaté kuřecí řízky si našly oprávněně své místo vedle tradičního kapra na slavnostní tabuli. Milují je děti i dospělí, ale není řízek jako řízek. Usmažit ho měkký a šťavnatý však není samozřejmost a může potrápit nejednu zkušenou hospodyňku. Proto Drůbežářský závod Klatovy přichází s tipy a triky na křupavé, pikantní nebo jemné vánoční řízky.
Lehčí a zdravější variantu pro ty nejmenší strávníky rodiče určitě ocení a mohou je také zapojit do samotné přípravy. Vděčnost a náklonost lze projevit i své drahé polovičce. Pikantnější varianta s trochou chilli, pořádně prosmažená na slunečnicovém oleji se tak některým mužům bude více zamlouvat. Ženy možná raději dají přednost jemnějším a šťavnatějším řízkům z kuřecích stehen spolu s čerstvými bylinkami. Souhra několika chutí a variant se na štědrovečerním talíři bude krásně vyjímat.
Kuřecí řízek pro tatínka: 250 g kuřecích prsou Drůbežářského závodu Klatovy, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 100 g kukuřičné paprikové strouhanky, špetka chilli, sůl
Kuřecí řízek pro maminku: 250 g kuřecích stehenních řízků Drůbežářského závodu Klatovy, 100 g hladká mouka, 2 vejce, strouhanka a sůl, čerstvé bylinky (bazalku, tymián, petrželku a libeček)
Kuřecí řízek pro děti: 250 g kuřecích prsou Drůbežářského závodu Klatovy, 25 g špaldové mouky, 2 vejce, 30 g kukuřičných lupínků, sůl
Postup: Kuřecí maso omyjte a rozporcujte na kousky. Maso jemně opepřete a osolte. Připravte si několik hlubokých talířů a rozdělte do nich ingredience potřebné na trojobaly.
Do jednoho talíře dejte vajíčka, rozšlehejte vidličkou a postupně podle potřeby přidávejte. Osolené řízky pro děti obalte ve špaldové mouce a následně v cornflacích. Maso pro tatínka obalte v hladké mouce a potom v kukuřičné paprikové strouhance se špetkou chilly. A ty pro maminku vložte do hladké mouky a následně do strouhanky s čerstvými bylinkami. Všechny smažte z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Hotové je můžete na chvilku položit na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný olej.
Zdroj foto: archiv spol.