Čtvrtek 19. září 2024

Jak si udržet zdravý zrak?

„Příliš oči zatěžujeme, nosíme nevhodné brýle, nechodíme na preventivní prohlídky, málo mrkáme, šetříme na slunečních brýlích, máme špatnou životosprávu, nedbáme na hygienu očí,“ vyjmenovává MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha, čím nejvíce v současnosti škodíme svému zraku. Jaké jsou tipy odborníků na udržení zdravých očí?

Buďte v kondici

Některé nemoci negativně ovlivňují i zdraví očí, například cukrovka způsobuje diabetickou retinopatii, při níž dochází k poškození sítnice. Pro oči je tedy důležitá celková kondice, přiměřená tělesná váha a vyvarování se civilizačním chorobám, jako je diabetes, obezita, vysoký tlak… Proto pravidelně sportujte, vyhýbejte se kouření a nadměrnému požívání alkoholu a vsaďte na vyvážený jídelníček.

Hlídejte si, co jíte

Pro správnou funkci očí je nepostradatelný zejména vitamin A (mrkev, meloun, meruňky), vitamin E (ořechy, obilné klíčky) a vitamin C (ovoce a zelenina). Za klíčové látky pro oči lze označit také nenasycené mastné kyseliny Omega 3 (ryby), minerály zinek (luštěniny, vaječný žloutek) a selen (tuňák, česnek), karotenoidy lutein a zeaxantin nebo mezozeaxantin (listová zelenina a bobulovité ovocné plody). Tyto látky mají významný antioxidační účinek, což znamená, že neutralizují volné radikály a chrání buňky sítnice před poškozením. „Hodně lidí se ale mylně domnívá, že když budou jíst hodně mrkve, nebudou potřebovat brýle. Mrkev je bohatá na vitamin A, který vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Podobnou službu poskytují i další zraková barviva (flavonoidy, zeaxantin a lutein nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici) nebo nenasycené Omega 3 mastné kyseliny v rybím oleji. Bohužel to však nefunguje tak, že když schroupete každý večer jednu nebo dvě mrkve, udržíte si ostrý zrak až do stáří. O zrak se musíme starat ve spolupráci s očním lékařem a na pravidelné preventivní prohlídky chodit alespoň jednou za dva roky, po čtyřicítce častěji,“ doporučuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka brněnské Oční kliniky NeoVize.

U počítače mrkejte a myslete na pauzy

Mnoho lidí tráví celý den u počítače a tím velmi zatěžuje svůj zrak. „Lidské oči byly původně zvyklé zaostřovat spíše do dálky. V dnešní době je zatěžujeme dlouhodobou prací nablízko, což vede k jejich únavě. Při soustředěné práci na počítači navíc často zapomínáme mrkat, oční rohovka pak není dostatečně hydratovaná a oči nás mohou pálit či řezat a vidění může být neostré,“ upozorňuje docentka Skorkovská. „Pokud někdo pracuje celý den na počítači, může si neustálým zaostřováním na monitor způsobit takzvanou akomodační křeč. Proto je dobré dodržovat pravidlo 20-20-20, tedy po 20 minutách práce na počítači přeostřit na 20 vteřin na předmět ve vzdálenosti 20 stop, což je asi 6 metrů, aby si oči odpočinuly,“ dodává oftalmoložka. Vyschlé oči můžete pravidelně svlažovat aplikací umělých slz.

Cvičte oční svaly

„Lidé si obecně myslí, že oční problémy znamenají automaticky nutnost dioptrií. Ale není to tak. V očích máme i svaly: jeden sval, který přeostřuje do blízka a do dálky, a pak okohybné svaly, jež provádějí pohyb jednak doprava, doleva, nahoru a dolů, a pak mají na starosti i takzvané konvergenční pohyby, tedy pohyby k sobě a od sebe. Když se totiž díváme do dálky, jsou oči víc od sebe, a když do blízka, přibližují se zase více k sobě,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha, a dodává, že tyto svaly mají sdruženou funkci: jak zaostřovací, tak i vergenční. Když jsou dekompenzované, mohou vznikat potíže nespecifického rázu, jako jsou tlak a bolesti za očima, špatné vidění do blízka, skryté šilhání, únava, mírně zdvojený text nebo tzv. plovoucí text atd. Zmíněné svaly se dají procvičovat, existuje dokonce i speciální zrakový trénink, kdy se pacientovi stanoví na míru cviky, jež následně provádí každý den.

Nepořizujte brýle z drogerie

Brýle si nechávejte zhotovit vždy od optika na podkladě kvalitního vyšetření zraku (optometristou nebo očním lékařem), a to hned z několika důvodů. Zaprvé jsou hotové brýle prodávané v supermarketech či drogerii vyráběny sériově ve velkém množství z levných materiálů, díky kterým může docházet k zobrazovacím chybám. „Navíc mají tyto brýle vždy na obou očích stejné plusové dioptrie, které jsou primárně určeny na čtení. Většina lidí má na každém oku jiné dioptrie. Těmto lidem mohou hotové brýle způsobit bolesti hlavy, nebo třeba problémy s koncentrací na čtecí text,“ vyjmenovává primářka Skorkovská a dodává další argumenty: „Takové brýle nedokážou korigovat astigmatismus, což je vada, která rozmazává detail textu, jenž je pro spoustu nositelů velice důležitý. A dalším a velmi důležitým parametrem dioptrických brýlí je centrace dioptrických skel. Aby mohlo být sklo správně usazeno do brýlové obruby, je nutné změřit vzdálenost PD (pupillary distance), což je vzájemná vzdálenost zornic. Znamená to, že střed brýlové čočky ve vašich brýlích musí ležet přesně tam, kde se nachází vaše zornička, jinak se oko začne stáčet za středem brýlové čočky a navodí vám skryté šilhání,“ doplňuje docentka Skorkovská. Při dlouhodobém používání „hotových“ brýlí z drogerie, kde nejsou nastavené vaše individuální parametry očí, se budou oči více namáhat při snaze zaostřit a budou více a dříve unavené. Projeví se to například bolestmi hlavy nebo červenáním očí.

Chraňte oči před slunečním zářením

Riziko pro oči mohou představovat silné sluneční paprsky, proto v létě nezapomínejte na nošení kvalitních slunečních brýlí s filtrem, který chrání před UVA i UVB zářením. „Dlouhodobé vystavení UV záření může poškodit oční víčka, rohovku nebo oční čočku a má za následek vznik takových onemocnění, jako jsou katarakta, poškození sítnice, změny rohovky nebo rakovina kůže očního víčka,“ popisuje MUDr. Šárka Skorkovská. Hlavní funkcí slunečních brýlí je zamezit pronikání škodlivého záření do očí. Ovšem pozor, to neznamená, že čím tmavší brýle si pořídíte, tím lépe vás ochrání. Naopak! Tmavé brýle s nekvalitním filtrem způsobí, že se zornička rozšíří a propustí do oka více UV záření. Při výběru se tedy zaměřte především na kvalitu slunečního filtru. Setkat se můžete se čtyřmi kategoriemi, přičemž nejvyšší ochrana je vhodná například u moře nebo v horách, kde jsou paprsky velmi intenzivní. Jestliže chcete mít jistotu, že jsou brýle opravdu kvalitní, pořiďte je v optice.

Chraňte oči při sportu i při práci

Neméně důležité jsou rovněž ochranné brýle při sportu anebo při práci, kde je zrak ohrožen, například při kutilských činnostech, jako je broušení, sváření, sekání, ale třeba i manipulace s chemikáliemi či úklidovými prostředky atd. Také noste sportovní brýle při outdoorových sportech, aby se vám nedostaly během rychlého pohybu do oka nečistoty, hmyz a podobně. „Obruba brýlí by měla těsně přiléhat na obličejové partie, aby zabránila silnému proudění vzduchu a následnému vysušování. To je důležité zejména v případě, že nosíte kontaktní čočky,“ podotýká MUDr. Valešová.

Při koupání v přírodě pozor na sinice

Sinice jsou jednobuněčné organismy, které se mohou v přírodních vodních nádržích přemnožit a způsobit zdravotní potíže. Rizikové jsou zejména pro malé děti, starší osoby či těhotné ženy. Vedle vyrážky a podráždění kůže může dojít i k bolestem břicha či hlavy nebo zvracení. A zasaženy mohou být také oči – sinice dokážou vyvolat jejich zánět. Ten se projevuje jednak svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí. Jako první pomoc je nejvhodnější vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud nejsou přítomny další oční potíže, není nutná další léčba. Ale v případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře kvůli vyloučení poškození rohovky,“ upozorňuje MUDr. Jana Mikšovská z Oční kliniky NeoVize Praha.

Navštěvujte pravidelně oftalmologa

Preventivní prohlídka slouží nejen k vyšetření dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, které dlouho probíhají nepozorovaně a pacient si jich sám nevšimne, například zeleného zákalu,“vysvětluje MUDr. Lucie Valešová. Na preventivní prohlídky by neměli zapomínat především lidé s vyšším rizikem oční choroby, například lidé silně krátkozrací, anebo ti, v jejichž rodině se vyskytl zelený či šedý zákal. „Nejdůležitější je oční prevence pro pacienty, kteří trpí nějakou chorobou, jako je cukrovka nebo vysoký krevní tlak, nebo lidé, kteří mají rodinnou zátěž buďto očního onemocnění nebo celkového. Tito lidé by skutečně měli na preventivní oční prohlídky chodit, protože třeba u zeleného zákalu, když se opomene pravidelná preventivní prohlídka a onemocnění se nezjistí včas, už pak poškození nejde vrátit zpátky,“ varuje primářka Valešová. Důležitou skupinou, která by prevenci neměla zanedbávat, jsou rovněž senioři, jimž hrozí riziko šedého zákalu.

zdroj foto: ilustrační

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.