neděle 17. ledna 2021

Jak na zdravější alternativu tradiční rajské

Hledáte zdravé a lehce stravitelné maso, které snadno připravíte své rodině? Kuřecí mleté maso stehenní z Drůbežářského závodu Klatovy je správným řešením. Připravíte ho na desítky způsobů a zavděčíte se oblíbenými recepty i nejmenším strávníkům.

Kuřecí maso je díky svým nutričním hodnotám oblíbenou součástí mnoha jídelníčků. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů. Neobsahuje příliš velké množství tuku a je tak lehce stravitelné. Kuřecí mleté maso stehenní z Drůbežářského závodu Klatovy jako jediný výrobek na trhu obsahuje 100 % kuřecího masa.

Klatovský závod získal za mleté kuřecí maso ocenění kvalitních potravin KLASA a Certifikát České cechovní normy. Ten zaručuje výrobu dle poctivých norem a omezuje například používání přídatných látek. A nabízí tak masné výrobky s vyšším obsahem masa.

A jak mleté maso můžete nejlépe využívat v domácí kuchyni? Úplně jednoduše. Stačí jím nahradit běžné mleté maso a získáte hned zdravější a dietnější pokrm. Připravíte z něj například výborné bolognské špagety, křehké karbanátky, oblíbený řecký Kebap (tj. kuřecí gyros), českou klasiku jako rajská omáčka s mletými kuličkami nebo plněnými papriky, lasagne, špízy, balkánskou musaku a spoustu dalších vynikajících receptů. Hned můžete vyzkoušet klatovskou rajskou omáčku s kuřecími kuličkami nejen pro ty nejmenší.

Tradiční klatovská rajská omáčka, jako od babičky  

Suroviny na masové koule:

  • Kuřecí mleté maso stehenní

z Drůbežářského závodu Klatovy

  • 2 stroužky česneku
  • provensálské koření dle libosti
  • ½ čajové lžičky pepře
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajové lžička brusinek nebo jahodové marmelády na oslazení
  • 1-2 lžíce zakysané smetany
  • strouhanka

Suroviny na omáčku:

  • máslo, olej
  • 1 šalotka
  • 2-3 mrkve
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • vývar (zeleninový nebo hovězí)
  • ½ lžičky mleté skořice
  • cukr nebo marmeláda
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření

Všechny suroviny na masové koule smíchejte dohromady. Pokud bude maso moc lepkavé a řídké zasypte ho strouhankou a znovu vše promíchejte. Vedle mějte připravenou misku s vodou a při tvarování kuliček si v ní pravidelně oplachujte ruce, aby maso nelepilo. Kuličky můžete opéct v troubě na 180°C po dobu 30 minut nebo uvařit v omáčce.

Ve velké pánvi nebo nepřilnavém hrnci orestujte nadrobno nakrájenou šalotku. Do ní přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a restujte, dokud kraje nezezlátnou. Poté přidejte plechovku loupaných rajčat, zamíchejte a zalijte vývarem. Přidejte nové koření, bobkový list, pepř a skořici. Vařte na mírném plamenu asi 30 minut. Nakonec dochuťte cukrem nebo marmeládou, podle toho, jak to máte rádi. Nakonec vše rozmixujte. Omáčka by se tak měla zahustit a neměly by být potřeba ani mouka. Podávejte dohromady s kuličkami a libovolnými těstovinami. Dobrou chuť!

zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.