středa 21. dubna 2021

Ideální svačina do školy i na cesty

Pokud máte děti školou povinné, určitě se jednou za čas setkáváte s tím, že si nevíte rady, jakou svačinku vymyslet. Nejen, že musí školákům chutnat, aby zbytečně nekupovali sladkosti, ale také by měla dodat dostatečné množství energie a látek důležitých pro růst. Nestačí se tudíž zaměřit jen na recepty, ale zejména na hodnotné potraviny. Prozradíme vám, z jakých jídel vybírat, a také jak se liší ranní a odpolední svačina.

Nepravidelná strava ve spěchu způsobuje bolesti hlavy, břicha i nesoustředěnost. Zaměřte se na kvalitní a pravidelný přísun jídla. Každodenní svačinka udrží vyrovnanou hladinu krevního cukru a oddálí únavu. Navíc zabrání zbytečnému přejídání a mlsání na večer, takže funguje jako prevence proti obezitě. Také byste neměli zapomínat na individuální potřeby vaší ratolesti. V případě sportovních aktivit by měl denní přísun kalorií odpovídat vyšší nutriční hodnotě. Neméně důležitý je i pitný režim, proto není třeba připomínat, že bychom se měli vyhnout slazeným nápojům.

Ideální svačina by měla být nejen pestrá, ale také připravena z hodnotných potravin. Dbejte proto na původ ingrediencí, ze kterých jídlo připravujete. Zaručenou kvalitu vám poskytnou potraviny s označením BIO, pocházející z ekologického zemědělství. V obchodě je poznáte podle log biolistu nebo biozebry. Biofarmy nepoužívají průmyslová hnojiva ani například syntetické pesticidy, takže se nemusíte bát, že by se nechtěné látky dostaly do připravené svačiny.

Vybírejte s dětmi

Vydejte se za kvalitními potravinami na místní bio farmu. Bude to zážitkem pro vás i vaše ratolesti. Poznejte, jak vznikají bioprodukty bohaté na živiny, vitamíny a minerály, které neustále se vyvíjející organismus dětí potřebuje. Bio farmy škálu nabízených potravin neustále rozšiřují a vy se tak můžete inspirovat a vyzkoušet nové produkty, které vašemu školákovi jistě zpestří jídelníček. Děti rozhodně vezměte s sebou. Budete tak mít jistotu, že si vyberou jen to, co jim bude opravdu chutnat.

Ranní a odpolední svačina

Jídlo by mělo být připravováno s ohledem na denní dobu. Ráno se zaměřte na sacharidy, které pomohou nastartovat myšlení. Dopolední svačina produkuje až 15 % denního příjmu energie, proto ji nemůžeme zanedbávat. Skvěle se hodí například bio celozrnné pečivo, které tělu dodá potřebnou vlákninu a také hrst bio oříšků, které zajistí příjem kvalitních tuků. Zapomínat by se nemělo ani na bio ovoce a bio zeleninu.

Na odpoledne se hodí spíše méně energeticky náročné potraviny. Doporučujeme zvolit mléčné výrobky, jako jsou například kvalitní bio sýry a bio jogurty, které můžete doplnit o nejrůznější bio ovoce.

Redakční tip: Wrapy, které si děti zamilují

Svačinky by měly rozhodně vypadat atraktivně a svěže. Radíme proto zvolit neokoukané varianty, jako jsou oblíbené tortilly. Doplnit je můžete podle chuti a také podle preferencí vašeho školáka.

Ingredience na 4 ks:

  • 4 bio tortilly
  • 120 g bio krémového sýru
  • sušené bio bylinky (bazalka, tymián, oregano)
  • 1 bio červená paprika
  • 1 malá bio cibule
  • 1 ks bio jarní cibulky
  • 120 g bio šunky nebo například na tenké plátky nakrájené bio maso (hovězí, kuřecí), které vám zůstane ze včerejší grilovačky
  • 120 g bio goudy
  • 2ks velkých bio rajčat
  • rukola, špenát nebo ledový salát v bio kvalitě

Papriku, rajčátka i cibuli nakrájejte na malé kousky. Pomocí ručního šlehače (lze i bez) zeleninu promíchejte s krémovým sýrem a kořením. Kolik koření do směsi zvolíte, záleží na vaší chuti (a chuti vašich dětí). Tortillu připravte podle návodu. Posléze přidejte vzniklou směs, na kterou vložte plátky šunky a sýru tak, aby okraje zůstaly volné. Poté posypeme rukolou nebo ledový salátem a pevně stočíme. Pro lepší stabilitu můžete do tortilly zapíchnout párátka a nakrájet na menší kousky.

Přesnídávka pro nejmenší

Nejen školáci, ale i ti nejmenší potřebují pravidelný přísun potravin. Zkuste jednoduchou domácí jablečnou přesnídávku, kterou si s chutí dáte i vy.

Ingredience na přesnídávku:

  • 2 kg bio jablek
  • bio med
  • bio mletá skořice

Jablíčka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, které vložíme do hrnce. Následně podlijeme vodou a přiklopíme pokličkou. Na mírném plameni dusíme, dokud jablíčka zcela nezměknou. Poté přidáme med a skořici dle chuti a rozmixujeme mixérem. Hotovou přesnídávku vložíme do vyvařené sklenice, zavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

Kašička na snídani

Rychlá snídaně do skleničky. Připravíte ji klidně ráno před odchodem do práce anebo večer před spaním. Mléčné výrobky tvoří základ jídelníčku a dodají tak tělu potřebné látky a energii. Navíc vám jejich rychlá příprava ušetří spoustu času.

Ingredience na jahodovou kaši:

  • 4 lžíce bio pohankových vloček
  • 2 lžíce bio kešu oříšků
  • 150 g bio jogurtu z kozího mléka
  • 1 lžička bio medu
  • 4 kusy bio jahod

Do vybrané skleničky vložte vločky a přidejte oříšky, med, jogurt a na vršku ozdobte jahodami.

zdroj foto – archiv PR ag.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.