pátek 19. dubna 2024

Farmářské tržiště Kubáň: vrací se původní provozovatel. Trhy budou bez plastu

Po osmi letech se na farmářské tržiště Kubáň vrací původní provozovatel – zapsaný spolek Archetyp. První trh pod taktovkou nového organizátora přivítá návštěvníky už 30. března. Připravena je řada novinek i akcí, organizátoři navíc chtějí eliminovat plasty.

Farmářské trhy se na Kubánském náměstí v Praze 10 konají od roku 2010. Jejich prvním provozovatelem byl zapsaný spolek Archetyp, který zde ale působil jen dvě sezony, poté dostal Archetyp výpověď a organizaci trhů si vzala na starosti akciová společnost radnice Prahy 10. Po dlouhodobé nespokojenosti s vedením tržiště jí dala městská část výpověď a na začátku letošního roku vypsala výběrové řízení na nového provozovatele. Tím se stal spolek Archetyp a po osmi letech se tak znovu vrací do Vršovic. „Chceme, aby si místní lidé trhy na Kubáni opět oblíbili, proto si od nového provozovatele slibujeme hlavně jejich oživení a pestrost nabízených produktů. Cílem je, aby farmářské trhy byly nejen prodejním místem, ale hlavně i prostorem pro setkání, odpočinek a trávení volného času,” uvedla Jana Komrsková, první místostarostka Prahy 10.

Pod taktovkou nového provozovatele se trhy budou poprvé konat poslední březnovou sobotu. „Farmářské trhy Kubáň po osmi letech znovuotevřeme v sobotu 30. března v 9 hodin. Děti i dospělí se mohou těšit na divadlo nebo živou muziku, kterou pro návštěvníky zajišťuje městská část. Podpořit farmářský trh budou moci návštěvníci v den zahájení sezóny také nákupem trička s vtipným motivem Kubáně, navíc proběhne i tombola a deset vylosovaných návštěvníků toto tričko získá. Protože tržiště na Kubánském náměstí je dalším z těch, kde chceme eliminovat plasty, bude možné si na zahajovacím trhu koupit i praktické prací sáčky z lehké síťoviny, které vydrží roky. Použít se dají na zeleninu i na pečivo a na všechny budoucí nákupy. Farmáři budou prodávat do papírových sáčků, občerstvení bude servírováno pouze na nádobí z přírodních materiálů, do porcelánu nebo do vlastních přinesených krabiček zákazníků,“ řekl Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který organizuje farmářské trhy Náplavka v Praze 2 a Heřmaňák v Praze 7.

Návštěvníci se ve všední dny mohou těšit až na 20 stánků, o sobotách pak jejich počet postupně během sezóny vzroste až na pětatřicet. „Trhy se budou konat tak, jak jsou na ně kupující zvyklí, tedy v úterky, čtvrtky a soboty, změna je jen v začátku trhů. Nebudou už od 8, ale od 9 hodin, aby trh ráno nerušil místní obyvatele,“ doplnil Jiří Sedláček.

Na trh se vrátí původní farmáři, přibude ale i řada nových farem. „Dobré tržiště musí mít kvalitní sortiment potravin. Dominantou je čerstvá zelenina a bylinky, samozřejmě české ovoce a mošty, poctivé uzeniny a maso z biofarem, řemeslná pekárna, mléko a mléčné výrobky – jogurty, mléko, máslo a sýry. Nesmí chybět dobré české víno, pivo z minipivovaru a kvalitní káva. Na trhu bude možné koupit i med, džemy, sirupy, houby, řezané květiny, ryby, zvěřinu a koření. Samozřejmě záleží i na ročním období, letní trh bude bohatší na ovoce – k dostání budou jahody, broskve, třešně, meruňky i čerstvé saláty, na podzim pak odstartuje sezóna hub a chřestu,“ vyjmenovala Šárka Sedláčková, spoluorganizátorka farmářského trhu Kubáň.

Kromě farmářských potravin a výrobků nabídnou trhy i doprovodný program a řadu tematických slavností. „Rádi bychom dostali na Kubáň buskery – pouliční umělce, a obohatili tak atmosféru na trhu. Návštěvníci se v průběhu roku mohou těšit na různé sezonní slavnosti. Rádi navážeme na ty, které jsme pořádali před osmi lety, jako například Jablečné slavnosti, Podzimní den českého medu, v zimě pak masopustní hody nebo pečení buřtů a mnoho dalšího,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.