sobota 18. května 2024

Dozlatova upečené nadýchané domácí housky

Pojďte s námi vyzkoušet domácí houstičky z ingrediencí, které určitě máte vždy doma po ruce. Ať už je připravíte naslano nebo nasladko, dozlatova upečené je můžete mít hotové za necelou hodinku. Jejich nadýchaná struktura vaše chuťové buňky uchvátí a k receptu se budete nejspíš pravidelně vracet. Stejně jako my.

Množství: 10 housek

Příprava: 35 minut

Doba pečení: 20 minut

Náročnost: Snadné

Připravte si: 

  • 400 g hladké mouky
  • 50 ml oleje
  • 250 ml vlažného plnotučného mléka
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli
  • 21 g čerstvého droždí

Jak postupovat?

Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku nebo vyšší nádoby rozdrobte půl kostky čerstvého droždí. Z připravených ingrediencí odeberte 50 g mouky, cukr a 50 ml vlažného mléka a přidejte je k rozdrobenému droždí. Vidličkou vše rozmíchejte na hladkou kaši, přikryjte nádobu utěrkou a nechejte kvásek pracovat asi 15 minut na teplém místě. 

Mezitím si připravte do větší mísy zbývající část mouky se lžičkou soli, olej a zbývající teplé mléko. Na konec přidejte vykynutý kvásek a začněte zpracovávat těsto. Nejdříve promíchejte vařečkou a až poté začněte těsto hníst rukama nebo si vezměte k ruce pomocníka – domácího robota. 

Z dobře uhněteného těsta rovnou tvořte houstičky. Těsto rozdělte na 10 stejných kusů a každý kus si rozdělte na 3 stejné díly, ze kterých upletete housku pomocí klasického copánkového pletení. Housky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je vejcem a posypte solí s bylinkami, kmínem nebo mákem. 

Plech s houskami vložte do trouby a až nyní zapněte troubu na 250 °C s horkým vzduchem. Než se trouba zahřeje na zvolenou teplotu, housky v ní dokynou. 

Houstičky pečte maximálně 12 minut. Zhruba po 5 minutách můžete snížit teplotu na 200–220 °C podle zkušeností s vaší troubou nebo pokud by se vám zdálo, že mají houstičky tendenci se připalovat. Upečené housky nechejte vychladnout na mřížce.

Tip: Jestli vaše trouba dosluhuje, nevejdou se do ní velké pekáče s víkem a navíc i špatně peče, zkuste ji vyměnit za modernější. Například chytrá kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX  v bytelném nerezovém provedení má nejen extra velký objem 77 l, ale také peče rovnoměrně a teplota je v celém prostoru stabilní, a to díky jedinečnému klenutému vnitřku, výkonným topným tělesům s rozsahem 30-300 °C i šikovnému rozmístění ventilačních otvorů. Trouba vám kromě tradičního pečení otevře dveře i k mnoha dalším moderním tepelným úpravám pokrmů – mezi 22 automatickými programy jsou i dva parní, nechybí teplotní sonda nebo možnost zdravého horkovzdušného fritování bez tuku. I složitější pokrmy připravíte snadno s pečením v krocích, kdy si vše nastavíte na začátku a trouba už sama ohlídá zbytek. O vyčištění trouby se postará parní funkce EcoClean a průběžné katalytické čištění větráku, které se samo spouští, jakmile trouba dosáhne teploty 85 °C a více. Trouba v úsporné třídě A+ stojí 11 990 Kč.

Další recepty najdete zde: https://www.mora.cz/receptar/

zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.