pondělí 14. dubna 2025

Co si namazat na silvestra?

Není nutné na silvestra vymýšlet nic složitého, krása se většinou skrývá v jednoduchosti. S našimi tipy není třeba lámat si hlavu ani se servírováním, největšího efektu dosáhnete, když je představíte vcelku, hosté si pak sami nabídnou a dobroty si dotvoří. Vy jen můžete sledovat, jak pohoštění mizí ze stolů, a přijímat upřímné pochvaly.

Jednoduše a kvalitně

Jednoduché recepty jsou ty nejoblíbenější. Po vánočním shonu se obvykle nikomu nechce trávit dlouhé hodiny v kuchyni. Není to ani nezbytné. Stačí pár ingrediencí a dokonalá pochoutka je na světě. Protože se jedná o pokrmy velice jednoduché, je třeba, aby byly použité ingredience kvalitní. Chybu rozhodně neuděláte s biopotravinami, které pocházejí z ekologického zemědělství. Neobsahují žádná barviva, zlepšovadla chutí, vůní nebo konzistence ani umělá dochucovadla. Zaručují přirozenou delikátní chuť a kvalitu. Seženete je na bio farmách, farmářských trzích i v supermarketu. Je ale důležité, aby nesly označení logem biolistu nebo biozebry.

Dopřát si to nejlepší podle své chuti

Bohatě obložené chlebíčky jsou silvestrovskou klasikou. Zkuste letos pojmout pohoštění netradičně a nechte hosty, ať si sami namažou oblíbený kousek pečiva vámi připravenými dobrotami.

Sýrové koule

  • 250 g čerstvého kozího sýra v bio kvalitě
  • 250 g smetanového sýra v bio kvalitě
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky v bio kvalitě
  • 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky v bio kvalitě
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu v bio kvalitě
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry v bio kvalitě
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • bio vlašské ořechy / bylinky v bio kvalitě na obalení koulí
  • nakrájená bio bageta nebo sýrové bio krekry na servírování

Kozí sýr, smetanový sýr, petrželku, pažitku, tymián a citronovou kůru důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Dejte asi na půl hodiny vychladit do lednice. Lehce navlhčenýma rukama tvarujte ze směsi koule, které obalte důkladně v nasekaných, lehce opražených, vlašských ořeších, nebo v nasekaných bylinkách. Dejte ztuhnout na 1 až 2 hodiny. Koule servírujte vcelku, s nakrájenou bagetou nebo sýrovými krekry.

Paštika z kuřecích jater

  • 700 g bio kuřecích jater
  • 1 velká bio červená cibule
  • 3 stroužky bio česneku
  • 250 g másla v bio kvalitě
  • 4 lžíce bio smetany
  • sůl, pepř
  • čerstvý tymián a provensálské bylinky v bio kvalitě

Na dvou lžících másla krátce orestujte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte další bylinky a nechte ještě malou chvilku osmahnout. Přidejte odblaněná, na větší kusy nakrájená kuřecí játra a restujte cca 8-10 minut. Játra musí být měkká, na řezu růžová, ale ne syrová. Rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, 150 g másla, a ještě vše krátce promixujte. Propasírujte přes síto a vložte paštiku do servírovací misky, nebo více menších mističek a uhlaďte povrch. Zbývající máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštiky. Nechte zchladnout a podávejte s čerstvou bagetou a brusinkami.

Lososová pomazánka

  • 250 g smetanového sýra v bio kvalitě
  • 125 g bio uzeného lososa
  • 2 lžíce majonézy v bio kvalitě
  • 1 lžička šťávy z bio citrónu
  • 1 lžíce najemno nasekané bio červené cibule
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky v bio kvalitě
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru v bio kvalitě
  • půl lžičky nakládaného křenu v bio kvalitě
  • půl lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 snítky kopru v bio kvalitě

Polovinu plátků uzeného lososa vložte s ostatními ingrediencemi do mixéru a důkladně rozmixujte. Zbývajícího lososa nakrájejte na malé kostky a zamíchejte je do připravené pomazánky. Dejte do misky a připravte na servírování další snítky kopru.

Zdroj foto: archiv PR ag.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.