Jednoduše a kvalitně
Jednoduché recepty jsou ty nejoblíbenější. Po vánočním shonu se obvykle nikomu nechce trávit dlouhé hodiny v kuchyni. Není to ani nezbytné. Stačí pár ingrediencí a dokonalá pochoutka je na světě. Protože se jedná o pokrmy velice jednoduché, je třeba, aby byly použité ingredience kvalitní. Chybu rozhodně neuděláte s biopotravinami, které pocházejí z ekologického zemědělství. Neobsahují žádná barviva, zlepšovadla chutí, vůní nebo konzistence ani umělá dochucovadla. Zaručují přirozenou delikátní chuť a kvalitu. Seženete je na bio farmách, farmářských trzích i v supermarketu. Je ale důležité, aby nesly označení logem biolistu nebo biozebry.
Dopřát si to nejlepší podle své chuti
Bohatě obložené chlebíčky jsou silvestrovskou klasikou. Zkuste letos pojmout pohoštění netradičně a nechte hosty, ať si sami namažou oblíbený kousek pečiva vámi připravenými dobrotami.
Sýrové koule
- 250 g čerstvého kozího sýra v bio kvalitě
- 250 g smetanového sýra v bio kvalitě
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky v bio kvalitě
- 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky v bio kvalitě
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu v bio kvalitě
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry v bio kvalitě
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- bio vlašské ořechy / bylinky v bio kvalitě na obalení koulí
- nakrájená bio bageta nebo sýrové bio krekry na servírování
Kozí sýr, smetanový sýr, petrželku, pažitku, tymián a citronovou kůru důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Dejte asi na půl hodiny vychladit do lednice. Lehce navlhčenýma rukama tvarujte ze směsi koule, které obalte důkladně v nasekaných, lehce opražených, vlašských ořeších, nebo v nasekaných bylinkách. Dejte ztuhnout na 1 až 2 hodiny. Koule servírujte vcelku, s nakrájenou bagetou nebo sýrovými krekry.
Paštika z kuřecích jater

- 700 g bio kuřecích jater
- 1 velká bio červená cibule
- 3 stroužky bio česneku
- 250 g másla v bio kvalitě
- 4 lžíce bio smetany
- sůl, pepř
- čerstvý tymián a provensálské bylinky v bio kvalitě
Na dvou lžících másla krátce orestujte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte další bylinky a nechte ještě malou chvilku osmahnout. Přidejte odblaněná, na větší kusy nakrájená kuřecí játra a restujte cca 8-10 minut. Játra musí být měkká, na řezu růžová, ale ne syrová. Rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, 150 g másla, a ještě vše krátce promixujte. Propasírujte přes síto a vložte paštiku do servírovací misky, nebo více menších mističek a uhlaďte povrch. Zbývající máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštiky. Nechte zchladnout a podávejte s čerstvou bagetou a brusinkami.
Lososová pomazánka

- 250 g smetanového sýra v bio kvalitě
- 125 g bio uzeného lososa
- 2 lžíce majonézy v bio kvalitě
- 1 lžička šťávy z bio citrónu
- 1 lžíce najemno nasekané bio červené cibule
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky v bio kvalitě
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru v bio kvalitě
- půl lžičky nakládaného křenu v bio kvalitě
- půl lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 snítky kopru v bio kvalitě
Polovinu plátků uzeného lososa vložte s ostatními ingrediencemi do mixéru a důkladně rozmixujte. Zbývajícího lososa nakrájejte na malé kostky a zamíchejte je do připravené pomazánky. Dejte do misky a připravte na servírování další snítky kopru.
Zdroj foto: archiv PR ag.