Pro výrobu křehounkých meruňkových šátečků podle food blogerky Juliany Fischerové známé pod přezdívkou Maškrtnica můžete stejně jako ona použít horkovzdušnou fritézu 800 s parní funkcí od společnosti Electrolux, EAF7SB. Ta umožňuje použít až o 90 % méně tuku a snížit tak kalorickou hodnotu jídla až o 50 %. Cirkulující horký vzduch zahřívá ingredience ze všech stran a docílí tak křupavého povrchu.
Jděte do toho třeba s párou
Horkovzdušná fritéza 800 s parní funkcí nabízí čtyři různorodé funkce: horkovzdušné fritování, horkovzdušné fritování s přidáním páry, vaření v páře a sušení.
Díky horkovzdušnému fritování můžete vykouzlit křupavé hranolky i zeleninu nebo lahodné maso. Fritování v páře je skvělé pro přípravu pečiva, ale například i šťavnatých a zároveň křupavých kuřecích křidýlek. Vaření v páře je jedním z nejdravějších způsobů tepelné úpravy potravin, který udrží v potravinách potřebné živiny a vlhkost. Díky tomu ve fritéze můžete hravě připravit i ryby nebo uvařit dokonalé knedlíky.
Letní měsíce přinášejí spoustu ovoce a hub, které můžete díky funkci sušení snadno uchovat na později. Abyste využili tuto možnost, nemusíte mít zahradu. Můžete si připravit například i sušené maso.
Pro inspiraci, jak lze použít horkovzdušnou fritézu 800 s parní funkcí, přinášíme nenáročný recept na báječný dezert, který díky horkovzdušné fritéze vykouzlíte během pár minut:
Křehké a velmi rychlé meruňkové šátečky
- 125 g másla
- 125 g tvarohu (tučný, v alobalu, nebo kostička žervé)
- špetka soli
- 130 g mouky (celozrnná špaldová či běžná hladká)
- 6 meruněk
- 12 lžiček džemu
- trocha cukru a vejce k pomašlování
- Všechny suroviny rychle rukou nebo střední metlou robota zpracujte v těsto, máslo ideálně na drobné kostičky nebo nastrouhané ledové. Vůbec nevadí, pokud zůstanou viditelné kousky másla, právě ty se postarají o úžasnou křehkost těsta.
- Těsto můžete nechat vychladit, nebo pokud je stále dostatečně studené a soudržné, rovnou rozválet.
- Rozválejte na asi půlcentimetrový plát, vykrájejte čtverce a do středu každého naneste lžičku oblíbeného džemu, na který položte půlku meruňky.
- Jeden cíp čtverce pomašlujte vajíčkem, meruňku zakryjte z obou stran rohy těsta. Vajíčko pomůže, aby se k sobě přilepilo (v případě alergie na vejce stačí trocha vody).
- Šátečky pomašlujte, posypejte třtinovým cukrem a nechte v horkovzdušné fritéze asi 10–12 minut péct hezky dozlatova, vypeče se tak krásný meruňkový karamel.
Pokud použijete pečicí papír, mohou být zespodu šátečky bledé, doporučuji na poslední 3 minuty otočit.
Ze stejného těsta můžete vytvořit i rohlíčky či taštičky, celá dávka vystačí přibližně na 12 ks taštiček (2x do fritézy) nebo 9 ks taštiček a 6 ks rohlíčků z odkrojků.