Čtvrtek 21. listopadu 2024

10 tipů od odborníků na plánování a montáž kuchyní

Jak vybrat kuchyň, aby vás nevypekla? Zeptali jsme se odborníků z Bonami.

Fáze plánování s Bárou Krameriovou, Bonami designérkou

Zvolte správný tvar dle vašeho interiéru

Tvarů kuchyní existuje několik – do I, do L, do U nebo paralelní. Ten správný si nevolte jen podle toho, který se vám nejvíce líbí. Zaměřte se spíše na velikost a uspořádání místnosti. Například pokud je kuchyň spojená s obývákem, je dobré prostor rozdělit a zvolit tvar do U nebo s ostrůvkem.

„Zákazníků se také vždy ptám, jakým místem pro ně kuchyň je? Zda si objednávají jídlo nebo v kuchyni každý den vaří s dětmi, zda si chtějí večer sednout u barového pultíku se skleničkou nebo se v kuchyni schází každý večer u stolu s celou rodinou? Podle životního stylu jím pak radím, jak uzpůsobit tvar a vzhled kuchyně.“

Dodržujte ergonomii kuchyně
Kuchyň rozdělujeme na 3 primární pracovní zóny – skladovací, mycí a přípravnou/varnou. Pokud jste praváci, jednotlivé zóny by měly následovat v uvedeném pořadí, u leváků je řazení ve směru opačném.

Dřez a myčku umístěte vedle sebe
I když máme myčku nádobí, často nádobí před vložením oplachujeme, proto je vhodné mít tyto dva komponenty hned vedle sebe. Nemusíte pak dělat zbytečné kroky v kuchyni navíc.

Zamyslete se nad budoucností
Kuchyň není místností, která by se rekonstruovala každý rok. Proto je při jejím navrhování dobré myslet na to, kolik členů naše domácnost bude mít v budoucnosti. Protože více členů = více nádobí = více úložného prostoru. Stejně tak je dobré uzpůsobit tvar kuchyně podle toho, zda v ní bude vařit jen jeden člověk v domácnosti nebo se v ní pohybuje více osob/dětí.

Extra tip od Báry: Přípravná plocha by měla být dlouhá ideálně 80 cm a více pokud to interiér dovoluje. Tolik je potřeba pro pohodlnou přípravu pokrmů, neboť prkýnko zabírá cca 30 cm, vedle něj máme například talíř nebo mísu na nakrájené potraviny a v jejím okolí koření, oleje atp.

Fáze výběru a montáže s Jiřím, koordinátorem montáží

Materiály pracovních desek a jejich plusy a mínusy
Laminovaná deska

  • nízká cena (nejlepší poměr cena/výkon),
  • dobrá odolnost proti mechanickému opotřebení, velký výběr dekorů
  • náchylnost spojů desek a ABS hran proti vodě, někomu mohou připadat méně estetické
  • Kamenná deska
  • estetika (vzhled, podstavné dřezy, zapuštěná varná deska)
  • údržba a u keramiky a přírodního kamene vysoká teplotní odolnost
  • cena
  • chladnost
  • u keramiky křehkost
    „S kamennou deskou už nikdy nebudete muset přemýšlet, kam odložit horký plech nebo hrnec, díky vysoké tepelné odolnosti můžete vše odkládat přímo na ni.“
    Masivní deska
  • estetika
  • hapticky příjemný povrch
  • možnost opravy
  • náchylnost povrchu
  • nutnost pravidelné údržby (PU olejem či voskem)
    Výběr zádového obkladu
    Sklo
  • údržba
  • odolnost
  • cena
  • většinou je třeba delší čas na zaměření a výrobu skla
    Obklad/kachličky
  • údržba
  • velký výběr dekorů a rozměrů
  • odolnost
  • z důvodu křivostí zdí a přesnosti obkladačů je lepší obklad provádět až po instalaci kuchyně
    „Je vhodné oslovit ověřené a pečlivé obkladače, aby nepoškodili již postavenou kuchyň. Pokud se obkládá dříve než je kuchyň postavená, může se stát, že bude nutná instalace nevzhledných těsnících lišt.“
    Laminovaná deska
  • cena
  • velký výběr dekorů
  • instalace s kuchyní
  • odolnost spojů proti vodě
  • nutnost dávat pozor na silikonové spoje
  • u plynových varných desek je nutné za varnou desku instalovat sklo
    Instalace
    ✔ Je dobré mít odpad (podomítkový sifon) zvlášť pro myčku/pračku. Pokud je odpad těchto spotřebičů veden do sifonu, vzniká při vypouštění spotřebičů čvachtavý zvuk tzv “vodník”.
    ✔ Dále si dejte pozor na to, že některé americké lednice mají kvůli ledovači připojení na vodu, tedy nutnost rohového ventilu. I některé filtry na vodu/baterie požadují vlastní napojení na rohový ventil.
    ✔ A při tvorbě instalací je také potřeba se připravit nato, že průtokové ohřívače, drtiče odpadu, sušičky atd. mají různé požadavky na zapojení.
    ✔ Kuchyni lze kotvit pouze na nosné stěny. V případě materiálů/desek, jako je sádrokarton, fermacel atd. je nutné stěny a strop opatřit výztuhami pro zavěšování/kotvení.
    „Pokud má být v kuchyni myčka i pračka je vhodné, aby každý ze spotřebičů měl svůj rohový ventil na studenou vodu, aby se nemusel vývod rozdvojovat a předcházelo se tak dalším problémům.“
    Vzhled versus praktičnost
    ✔ Větrací mřížky: pro někoho mohou být nevzhledné, ale my je zákazníkům doporučujeme, neboť zajišťují cirkulaci vzduchu ke spotřebičům jako je lednice, varná deska tad. Ty se pak
    nepřehřívají a je zajištěna jejich správná funkčnost a delší životnost.
    ✔ Kuchyně do stropu: i když tyto kuchyně vypadají esteticky velmi hezky, je potřeba myslet, že ve výkrytu do stropu by měli být větrací mřížky (které už moc hezky vypadat nemusejí), aby za horními a vysokými skříněmi mohl proudit vzduch a nedocházelo ke kondenzaci páry
    na stěnách a následnému vzniku plísní. Ideální je mít kuchyni zavěšenou několik centimetrů od stropu a bez výkrytu.
    ✔ Odtah digestoře: ten je ideální co nejkratší a s co nejmenším počtem kolen, aby se nesnižovala účinnost odsavače par. Například u paneláků musí digestoř překonat odpor mnoha pater nad ní a “přetlačit” i teplotní rozdíl, který tvoří pomyslnou zátku. Zde může být účinnost nulová nebo se projeví až po delší době zapnutí digestoře, až odsavač toto
    všechno překoná a získá tah. V tomto případě mohou být vhodnější uhlíkové filtry. Je třeba také počítat, že pokud není digestoř přímo u napojení na odtahovou trubku, je potrubí vedeno nevzhledně po skříňkách nebo uvnitř skříněk, kde však zabírá místo.

Zdroj foto a info: Bonami

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.