neděle 22. září 2019

Recepty z Babiččiny volby celozrnné

Nechte se inspirovat recepty a zkuste si upéct pizzu, cupcaky nebo rohlíky z nové celozrnné mouky Babiččina volba.

CELOZRNNÉ CUPCAKES

Ingredience na 12 ks

· 110 g krupicového cukru · 100 g změklého másla · 1 vanilkový cukr · špetka soli · 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva · 2 velká vejce · 100 ml smetany ke šlehání · 150 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná · 50 g mletých mandlí · malinová marmeláda · Na krém: 300 g změklého másla, 300 g krémového sýra, 75 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu · Na zdobení: marcipán, hroznové víno

Postup:

1. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a předehřejte troubu na 180 °C.

2. Jako první si připravte těsto. Elektrickým šlehačem vyšlehejte změklé máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Poté zašlehejte jedno po druhém vejce a smetanu, oboje při pokojové teplotě.

3. V druhé nádobě smíchejte mouku a mleté mandle s kypřícím práškem a solí.

4. Moučnou směs po lžicích přidávejte do tekuté části a stále šlehejte elektrickým šlehačem.

5. Až budete mít hotové hladké těsto, naplňte košíčky asi do 2/3 a poté vložte formu do trouby. Pečte asi 20 minut dozlatova.

6. Upečené cupcakes nechte úplně vychladnout a zatím si připravte krém.

7. Vyšlehejte měkké máslo s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny, poté stěrkou pomalu zapracujte krémový sýr. Krém nechte asi 30 minut chladit.

8. Ze středu každého korpusu vyřízněte malou část a vzniklý otvor naplňte marmeládou. Poté každý dortík ozdobte krémem pomocí zdobícího sáčku, rozkrojeným hroznovým vínem a marcipánem. Ten ale přidejte až těsně před podáváním.

TIP: Krém můžete lehce obarvit například práškem z červené řepy, nebo špetkou kurkumy. Přidejte do zdobícího sáčku více barev krému a vytvořte tak ještě originálnější zdobení.

CELOZRNNÁ PIZZA

Ingredience:

· 500 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná · 50 ml olivového oleje · 1 lžička cukru · 350 ml vlažné vody · 2 lžičky soli · 15 g čerstvého droždí Další ingredience: · Rajčatová omáčka, sýr, šunka, bazalka a další na ozdobení pizzy podle vlastní chuti

Postup:

1. Mouku nasypte do mísy spolu se solí, přidejte vodu, cukr, olej a rozdrobené droždí.

2. Vypracujte hladké těsto a to nechte přikryté kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny.

3. Vykynuté těsto rozdělte na 2 až 3 díly podle požadované velikosti výsledné pizzy a z každého vyválejte tenkou placku.

4. Tu přeneste na pečicím papírem vyložený plech, potřete rajčatovou omáčkou (kraje nechte suché) a ozdobte tím, co máte rádi.

5. Pečte při 220 °C asi 10 min nebo dokud nebudou okraje zlatavé.

DOMÁCÍ CELOZRNNÉ ROHLÍKY

Ingredience na 12 ks:

· 500 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná · 60 g rozpuštěného másla · 17 g čerstvého droždí · 1 lžička cukru · 350 ml vlažné vody · 3 lžičky soli · celý mák nebo kmín na posypání

Postup:

1. Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj část vody, rozdrolte droždí a přidejte cukr.

2. Mísu přikryjte a nechte 15 minut stát v teple.

3. Když vzejde kvásek, přidejte zbylou vodu, máslo a sůl. Vypracujte pružné těsto a to nechte pod utěrkou na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

4. Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných kusů a z každého udělejte kuličku.

5. Tu roztáhněte do tvaru trojúhelníku a poté ho zaviňte do tvaru rohlíku.

6. Každý rohlík mírně zahněte a skládejte s dostatečnými rozestupy na plech.

7. Rohlíky přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.

8. Před pečením rohlíky potřete vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypte mákem nebo kmínem.

9. Pečte při 200 °C asi 10 minut dozlatova.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.