Čtvrtek 19. září 2024

Zpestřete si grilovačku pořádně okořeněným špízem

Hledáte novou inspiraci pro grilování na zahradě nebo terase? Nemusíte vymýšlet nic světoborného, oblíbený špíz stačí dochutit vymazleným kořením od Vitany a gurmánský zážitek je v podstatě zaručen.

Na masových špízech není v podstatě co zkazit. Vezmete osvědčené suroviny, pokrájíte je na kostky a dochutíte. Nicméně pokud tento proces děláte pokaždé stejně, je možné, že se vám už mohly přejíst. Inspiraci na „tak trochu jiné“ špízy najdete níže. Rozbourat rutinu dokážete nejen pomocí vonného a kvalitního koření, ale i díky netradičním omáčkám a salátům. Tak který špíz bude ten váš?

Náš tip:

Maso je dobré kombinovat se zeleninou. Pokud vám není po chuti samotná, můžete ji zkusit okořenit speciální grilovací směsí od Vitany. Najdete v ní třeba sušený česnek, tymián, kurkumu či sladkou papriku pro správný říz a barvu.

Masové špízy s kořeněnou marinádou

Suroviny:

900 g vepřové krkovice

2 zelené papriky

2 červené papriky

1 velká bílá cibule

Suchá marináda:

1 lžíce mletého kmínu

1 lžička mletého chilli

1 lžíce mletého česneku

1 lžička soli

½ lžičky mletého pepře

špejle (alespoň 20 minut namočené ve vodě)

Postup:

Maso nakrájíme na větší kostky, papriky a cibuli na kousky velké asi 2,5 cm. Nakrájené maso dáme do misky. Přisypeme všechno koření a kostky masa v něm důkladně obalíme. Na předem namočené špejle střídavě napichujeme maso a zeleninu. Špízy grilujeme na středně rozehřátém grilu – cca po 6 minutách je otočíme a grilujeme dalších 6 minut.

Vepřové špízy s arašídovou omáčkou a okurkovým salátem

Suroviny:

Maso:

800 g vepřového masa (kýta, bok, plec, krkovice)

1 lžička papriky sladké mleté

0,5 lžičky kajenského pepře

0,5 lžičky pepře bílého mletého

větší špetka soli

4 lžíce olivového oleje

2 limetky k podávání

Omáčka:

150 g nesolených arašídů

kousek (asi 2 cm) zázvoru

1 cibule

1 lžíce olivového oleje

0,5 lžičky chilli kousků

150 ml kokosového mléka

100 ml vody

pár kapek limetkové šťávy

sůl

čerstvě mletý pepř

Salát:

1 salátová okurka

1 lžíce olivového oleje

šťáva z ½ limetkové šťávy

sůl

čerstvě mletý pepř

Postup:

Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 cm. Ve velké míse promícháme sladkou papriku, kajenský pepř, bílý pepř (množství podle chuti), špetku soli a olej. Ve směsi obalíme maso a necháme ho marinovat asi 30 minut (nebo v lednici až 2 hodiny). Pokud budeme na špízy používat špejle, namočíme je do vody, aby se při pečení nespálily. Začneme přípravou omáčky. V pánvi nasucho opražíme arašídy. Necháme je chvíli vychladnout a potom rozmixujeme najemno, pár kousků můžeme nechat nahrubo. Oloupeme zázvor a cibuli. Oloupaný zázvor nastrouháme, cibuli najemno nakrájíme. V pánvi po arašídech rozehřejeme olej, vsypeme na něj zázvor a cibuli, opečeme je dozlatova. Přidáme chilli vločky, promícháme. Přilejeme kokosové mléko a vodu, osolíme, opepříme a vaříme na středním stupni zhruba 5 minut do zhoustnutí. Nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetkovou šťávou.

Salát připravíme tak, že okurku nakrájíme na plátky tenké zhruba 3 mm. V misce prošleháme olej s limetkovou šťávou, špetkou soli a pepře. Vzniklou zálivku přelijeme přes okurku a pořádně promícháme. Rozehřejeme gril (nebo předehřejeme troubu na 190 oC). Maso napíchneme na špízové jehly nebo špejle a upečeme ho doměkka, trvá to asi 15–20 minut. Je potřeba ho pravidelně otáčet.

Grilované špízy podáváme s arašídovou omáčkou, okurkovým salátem a měsíčky limet na zastříknutí.

zdroj foto. archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.