středa 23. dubna 2025

Zkuste potrénovat vánočku

Předvánoční období už je pomalu tady a většina z nás tráví více času doma než kdy jindy. To, ale neznamená, že nezačínáme pomalu péct cukroví, shánět dárky, plánovat výzdobu a dost možná také přemýšlet jakou svým blízkým letos naservírujeme vánočku.

Všichni dobře víme, že vlastnoručně upletené vánočce se nic nevyrovná. Pokud jste tedy odhodlaní péct letos vlastní, máme pro vás ozkoušený recept na expresní vánočku ze směsi na kynuté buchty od Vitany. Výsledkem bude perfektní vánočka.

Expres vánočka

Směs na České buchty Vitana 1 ks
Rozpuštěné máslo 125 g
Cukr krystal 6 lžic
Vanilkový cukr Vitana 1ks
Žloutek 2ks

Mléko plnotučné 250 ml
Rozinky 30 g
Rum dle chuti
Plátky mandlí na ozdobení
Vejce na potření

Postup:

Obsah sáčku vsypeme do mísy, smícháme s přibaleným sušeným pekařským droždím a přidáme rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr, žloutky, mléko a případně rum. Důkladně vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Nakonec zapracujeme omyté rozinky, které můžeme předtím namočit do rumu. Těsto poprášíme moukou a necháme ho přikryté kynout na teplém místě než zdvojnásobí svůj objem. Cca 1, 5 hodiny.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme ho na 9 dílů. Ze čtyř největších upleteme cop. Pleteme od středu k jednomu konci, a pak k druhému. Přeložíme jej na plech vyložený pečícím papírem. Hřbetem ruky cop promáčkneme po celé délce. Druhý cop upleteme ze tří pramenů a položíme jej na spodní díl. Opět promáčkneme a položme na něj dva zbylé stočené prameny, jejíž konce podstrčíme pod okraj vánočky. Upletenou vánočku necháme ještě kynout 10-15 minut, potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Do středu vrchního copu opatrně vpíchneme na krajích 2 špejle (až na plech), aby se vánočka nesesunula.

Vánočku pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů zhruba 10 minut a na 150 stupňů zhruba 35 minut. Pokud se vánočka svrchu peče příliš rychle, přikryjeme ji pečícím papírem. Upečenou vánočku poznáme tak, že po propíchnutí středu těsta špejlí, se těsto nelepí. Po upečení vánočku můžeme potřít zbylým rozpuštěným máslem.

České buchty

Máte chuť na české kynuté buchty, ale bojíte se vlastního těsta z droždí? Nezoufejte a pozvěte si do kuchyně pomocníka v podobě směsi na buchty od Vitany. Jednoduše stačí přidat jen vodu, olej a vejce.  Doporučená cena: 44, 90 Kč

Droždí Vitana

Přemýšlíte, že si upečete kynuté dobroty? Potom budete potřebovat droždí. Výhodou sušeného droždí je trvanlivost a snadné zacházení, které vytvoří srovnatelný výsledek s klasickým droždím. Sáhněte po droždí od Vitany, které je zárukou úspěšného pečení. Doporučená cena: 8,50 Kč

Vanilkový cukr

Vanilkový cukr je nezbytnou součástí celé škály moučníků a krémů, ale třeba také vánočního sladkého pečiva. Plusovým bodem vanilkového cukru od Vitany je, že jako jeden z mála dostupných na tuzemském trhu obsahuje pravou vanilku, a ne pouze vanilínové aroma. Doporučená cena: 6,90 Kč

Mandlový cukr

Objevte kouzlo ochuceného mandlového cukru od Vitany. Můžeme s ním ochutit krémy, zmrzliny, alkoholické nebo nealkoholické nápoje. Ve svém receptu nahraďte část běžného cukru cukrem s mandlovou příchutí a dodáte tak moučníku mandlovou vůni a chuť. Doporučená cena: 6,90 Kč

Citronová kůra

Citrony jsou sice už natolik běžnou položkou každé domácnosti, ale může se kdykoliv stát, že vám zrovna dojdou. Tak si udělejte zásoby sušené kůry od Vitany, abyste nikdy nezůstali ve štychu. I když je sušená, tak je plná vonných silic, které provoní každý kuchařský kousek. Doporučené cena: 14,90 Kč

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.