Mrkněte na následující recepty od výživových poradců z NATURHOUSE a udělejte si s nimi léto ještě hezčím!
Grilované krůtí steaky

Suroviny: krůtí maso podle počtu porcí, sójová omáčka se sníženým obsahem soli, olivový olej, větvičky čerstvých bylinek (dle chuti např. šalvěj, rozmarýn, bazalka, tymián), grilovací koření bez soli
Postup: Krůtí maso nakrájejte na tenčí plátky. V míse smíchejte sójovou omáčku a olivový olej a maso z obou stran obalte v této směsi a poté okořeňte grilovacím kořením. Maso naložte do větší nádoby společně s bylinkami, střídejte vrstvu masa a vrstvu bylinek a nechejte marinovat cca 2 hodiny. Maso pak grilujte přibližně 10 minut z každé strany.
Hráškovo-mátový dip
Výborný k zeleninovým hranolkům nebo masu.

Suroviny: 3 hrnky hrášku (může být i mražený), ½ citronu, několik snítek máty, stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl
Postup: Mražený hrášek dejte na 2–3 minuty povařit do vody, pak vodu slijte a nechejte hrášek vychladit. V míse smíchejte hrášek s několika lístky máty, nakrájeným česnekem a zakápněte šťávou z ½ citronu a 2 lžícemi olivového oleje. Vše rozmixujte dohladka na konzistenci pyré a dochuťte solí.
Cuketové jednohubky
Suroviny: 2–3 cukety, olivový olej, sůl, pepř, citron, čerstvé bylinky: petrželka, bazalka, pažitka, čerstvý baby špenát, krémový sýr (ricotta nebo Lučina light)

Postup: Cukety neloupejte, jen je omyjte a nakrájejte podélně na tenčí plátky, které osolte a nechte chvíli tzv. vyplakat, aby cuketa postila šťávu. Šťávu se solí pak osušte papírovou utěrkou a cukety opepřete. Připravte si krém ze sýra, najemno nasekaných bylinek a utřeného stroužku česneku a dochuťte šťávou z citronu a pepřem. Cukety ugrilujte, ugrilované plátky poté potřete připraveným krémem a do každé jednohubky vložte lístek špenátu nebo bazalky a pak plátky srolujte a zajistěte párátkem.
Mexický dip
Suroviny: 100 g sušených rajčat, 100 g čerstvých rajčat, 1 menší červená cibule, 1 stroužek česneku, 1 červená paprika, 1 chilli paprička, 2 lžíce rajčatového protlaku, 50 ml vývaru DIETESSE.3, 1 lžíce stéviového sladidla PECVA, pepř

Postup: Sušená rajčata pokrájejte na malé kostičky, čerstvá rajčata oloupejte a pokrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na menší kostičky a česnek prolisujte. Papriku i chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte na kostičky. Všechny suroviny kromě čerstvých rajčat dejte vařit společně s protlakem a vývarem DIETESSE.3, asi po 10 minutách přidejte čerstvá rajčata a vařte ještě asi 5 minut. Dochuťte stéviovým sladidlem PECVA a pepřem.
Grilovaný chřest
Suroviny: chřest bílý nebo zelený (bílý nezapomeňte oloupat), kvalitní šunka 95 % masa, kapary, kvalitní sýr na strouhání

Postup: Chřest dejte povařit na 2–3 minuty do vroucí vody, poté vyjměte a nechte chvíli vychladnout. Chřest poté zabalte do plátků šunky – tlustší stonky chřestu balte jednotlivě, tenké stonky můžete balit po 2 až 3 kusech. Obalené chřesty vyskládejte do zapékací misky, pokapejte trochou olivového oleje a dejte zapéct do trouby na 10 minut na 180 °C. Chvíli před dopečením posypte kapary a strouhaným sýrem a nechte ještě 3 až 5 minut dopéct, aby se sýr roztekl.
Plněné žampiony
Suroviny: menší žampiony, kvalitní šunka 95 % masa, rajčata, cibule, kvalitní sýr na strouhání, vajíčko, balzamiková redukce

Postup: Žampiony očistěte a odstraňte nožičky, aby vznikl prostor pro naplnění. Na troše olivového oleje si připravte náplň. Orestujte na cibulce nožičky žampionů, pokrájená rajčata, nakrájenou šunku a ochuťte balzamikovou redukcí a spojte vajíčkem, směs nechejte lehce nedodělanou, protože se ještě bude zapékat. Připravenou směsí naplňte žampiony a dejte grilovat do trouby nebo na gril na 10 minut, poté posypte sýrem a ještě pár minut grilujte, než se sýr rozpustí.
Náš tip: Stejnou náplní můžete naplnit i rajčata a připravit tak 2 jídla.
Plněné kalamáry
Suroviny: čerstvé kalamáry, šunka prosciutto, sýr dle chuti (pecorino, plísňový, plátkový), česnek, olivový olej, himalájská sůl, směs italských bylinek

Postup: Kalamáry nejprve zbavte vnitřností zatažením za hlavičku s chapadly, vyjměte i kost a zbytek vnitřností palcem vymačkejte. U větších kalamár můžete od hlavičky odříznout vnitřnosti a hlavičku použít při grilování k uzavření kalamáry. Připravené kalamáry omyjte a naplňte sýrem a šunkou, pro chuť přidejte do náplně i plísňový sýr a na závěr naplňte kalamáry česnekem. Kalamáry naplňte do 2/3, protože při grilování se zmenší a náplň by vytekla. Naplněné kalamáry ochuťte himalájskou solí, italskými bylinkami, zbylým česnekem a polijte olivovým olejem a nechejte chvíli odpočinout. Kalamáry grilujte na 150–200 °C, polijte je zbytkem oleje a během grilování otáčejte, aby byly kalamáry opečené do růžova. Podávejte s grilovanou zeleninou nebo zeleninovým salátem.
Plněný meloun
Suroviny: žlutý meloun, borůvky, maliny, bílý jogurt do 3 % tuku, sušenky FIBROKI nebo cereálie FIBROKI

Postup: Meloun rozpulte, vyndejte pecky a zbytek dužiny vydlabejte a pokrájejte. Půlky melounu naplňte vydlabanou dužinou, malinami a borůvkami, zalijte bílým jogurtem, který můžete přisladit lžičkou medu, a ozdobte nalámanými sušenkami FIBROKI nebo cereáliemi FIBROKI.
Zdroj foto: NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz