Majitel a vizionář Jan Ševěček provozuje nově už 4 cukrárny v Praze a stojí za řadou nových cukrářských projektů v zemi. Nyní přichází se zdravější variantou všech svých dezertů. Dlouhé roky slýchával od svých hostujících světových šéfcukrářů, že jeho dezerty jsou skvělé, ale moc sladké, a proto přišel čas na změnu. „Procestoval jsem celý svět a vyzkoušel dezerty skoro všech světových cukrářů. Miluji sladké, ale zažil jsem i dezerty, které byly opravdu extrémně sladké. Za 7 let provozování kaváren se nestalo, že bychom do vitríny dali produkt, který by mi nechutnal. Vlastně ano, jedna tartaletka s lesními jahodami a šampaňským. Ta mi fakt nechutnala, a nakonec se ukázalo, že nechutnala ani zákazníkům. Po spojení s cukrárnou mé sestry jsem si musel přiznat, že v některých dezertech používáme zbytečně moc cukru. Udělali jsme si poradu, dali si všechny dezerty na stůl a porovnali je s novou variantou, kde sestra, šéfcukrářka Bára Ševěčková, ubrala cukr. Ihned jsem pochopil, že dezert nemusí lepit jazyk na patro, a přitom dokáže sladce osladit život,“ říká Jan Ševěček.
Teď je to tu. Všechny stávající i absolutní novinky jsou ve verzi bez přemíry cukru. Někde se jedná o 5% jinde o 11%. Největší úbytek o 13% zaznamenali Princpikler, Croissant mango a Velký dort pistáciový. V novém menu je označeno o kolik cukru daný dezert přišel. Navíc došlo v několika recepturách ke změně z klasického cukru na třtinový. „Rozdíl je markantní, i když by se na první pohled nemuselo zdát. Jedná se ročně o 300kg, kterými zbytečně naše dezerty nepřeslazujeme. Úbytek cukru způsobuje intenzivnější chuť jednotlivých komponentů. Jsem nadšený změnou, kterou tento krok přinesl. Naše bestsellery i novinky rázem získávají jiný rozměr. Jsem pyšný na celý svůj tým, který se neustále rozrůstá a vnímá obohacení každým zahraničním profíkem, jež k nám dorazí. A za to jsem vděčný,“ dodává Jan Ševěček.
„A to není vše. Kromě věnečků a větrníků jsou všechny naše dezerty bezlepkové,“ říká s úsměvem šéfcukrářka Bára Ševěčková.
Zdravější dezerty nejsou utopie, ale realita. Navíc v podání IPPA Café jsou zážitkové a oku lahodící.
zdroj foto: archiv spol.