Většinu práce totiž odvede trouba a kouzelnice jménem pára. Recept autorky blogu S vášní pro jídlo prostě musíte vyzkoušet. Ale připravte se na to, že bude každý žadonit o přídavek a vy sami se stanete skutečnou hvězdou večera. A počítání minut do půlnoci bude úplně vedlejší.
Připravte si
Na trhané maso:
- 1 kg vepřové krkovice vcelku
- 1 lžičku mletého římského kmínu
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky sušeného oregana
- šťávu z většího pomeranče
- šťávu z 1 limetky
- kůru z poloviny pomeranče a celé limetky
- sůl
- 1 lžíci olivového oleje
A jak na to?
- Nejprve si připravte v misce marinádu. Smíchejte římský kmín, najemno nasekaný česnek, oregano, pomerančovou a limetkovou šťávu, olivový olej a trochu soli.
- Do marinády přidejte najemno nastrouhanou pomerančovou a limetkovou kůru z dobře omytých a chemicky neošetřených citrusů.
- Krkovici očistěte, ze všech stran ji důkladně potřete marinádou a maso i s marinádou vložte do zapékací misky.
- Troubu nastavte na 180 C, případně pokud máte parní troubu, tak zvolte program se střední úrovní páry. Ta se postará o to, aby bylo maso uvnitř krásně šťavnaté a přitom dokonale a rovnoměrně propečené, chutě přirozené a intenzivní. Pečte asi dvě hodiny, poté maso otočte a pečte další dvě hodiny, aby se ve šťávě peklo ze všech stran.
- Hotové maso vidličkou natrhejte na vlákna, promíchejte se zbytkem vypečené šťávy a marinády a podávejte v sendviči s majonézou, nakládanou červenou cibulkou a čerstvým koriandrem. Dobrou chuť – a šťastný a veselý!
O blogu S vášní pro jídlo
Kaya sama sebe považuje za nadšence pro vše, co se točí kolem dobrého jídla. Vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její vášeň dostala dál. Protože kde je dobré jídlo, tam je i láska. „Obvykle se snažím o zdravější jídla, nicméně klasiky nerada šidím a nebojím se tuku. Každopádně spíš peču, griluju a obecně se snažím o odlehčenější jídelníček a větší zapojení zeleniny. Ne ale úplně fit, odtučněné věci nebo tak, to ne. A taky raději tvořím jednodušší jídla na postup a také na čas. Ideálně když se pak jídlo peče v troubě, dusí na sporáku,“ říká o sobě Kaya.
V jaké troubě Kaya trhané vepřové maso vykouzlila?

Kaya má doma kombinovanou parní troubu Whirlpool W11I OP1 4S2 Hs vestavěnou Wi-Fi a ovládáním pomocí velkého dotykového displeje nebo prostřednictvím mobilu nebo tabletu a aplikace. Velká trouba s objemem 73 l je vybavená senzorovou technologií 6. SMYSL, která sama hlídá pečení podle zvoleného programu a nastavených parametrů při minimální spotřebě energie. Je vybavena i technologií SteamSense+ pro přípravu jídla pomocí horkého vzduchu se nízkou, střední nebo vysokou intenzitou páry i pro vaření ve 100% páře. Právě horkovzdušné pečení se střední 50% úrovní páry využila Kaya při přípravě šťavnatého masa s intenzivní chutí. Trouba s mnoha ručními i speciálními funkcemi a automatickými programy umožňuje péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání chutí i vůní. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean za pomoci kombinace páry, smaltovaného povrchu a speciálního čisticího cyklu, před otisky prstů ochrání speciální povrchová úprava Silver Ice. Potěší i tlumené dovírání dvířek trouby. Doporučená cena je 32 900 Kč.
Zdroj foto: archiv spol.