sobota 10. května 2025

VYPEČENÁ SVATOMARTINSKÁ HUSA

Listopadovou kulinářskou klasikou je svatomartinská husa. Její provedení s receptem od značky Lamart je zaručeným klíčem k úspěchu. Pečení husy je proces, který je dobré neuspěchat, ale během něj budete mít mnoho času ke věnování se něčemu jinému. Stačí během pečení párkrát husičku v troubě navštívit, zkontrolovat ji a podlít. O zbytek se postará teplota, kvalitní suroviny a kvalitní pekáč.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Recept je na přípravu 6 porcí s za dobu cca 360 minut.

Husa 
Husa   4 kg
Rozmarýn  2 lžičky
Majoránka  2 lžičky
Jablka, hrušky  500 g
Sůl, kmín  dle chuti
Karamelizovaná cibulka
Červená cibule  1 kg
Sádlo z husy  100 ml
Červené víno  100 ml
Cukr krystal  200 g
Balsamico tmavé 200 ml
Sůl

Postup

Husu důkladně omyjeme a následně osušíme. Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky. Do trupu husy vložíme dvě celá jablka případně hrušky. Vlžíme ji do pekáče s varnou poklicí Aroma od Lamart a necháme ji přes noc v chladu.

Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby. Troubu předehřejeme na 130°C a husičku pečeme přikrytou asi 4-6 hodin. Husu pečeme prsíčky dolů a průběžně podléváme výpekem. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme. Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.

Na karamelizovanou cibuli si nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.

Husu podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.

– Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde krásně od kosti.

– K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky

Produktový tip Lamart

Pekáč s varnou poklicí Lamart Aroma Hliníkový pekáč o objemu 8,5l se hodí pro přípravu hus, kachen či jiného pečeného masa. Stejně dobře v něm jde připravit i větší množství zapékaných brambor či zeleniny. Díky rozměrům 41,5 x 25,5 x 18 cm se toho do něj vejde opravdu hodně, hodí se tak spíše pro čtyř a vícečlenné rodiny. Tělo pekáče je vyrobeno z vysoce odolného hliníku a vnitřní stěna pekáče je potažena keramickým povrchem odolným proti připalování. Dno je samozřejmě zesílené, aby nedocházelo k připalování. Varná poklice je vyrobena z odolného varného skla s aroma otvorem páry pro dokonalou kontrolu vaření.   Doporučená cena je 1 190 Kč.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.