Čtvrtek 17. října 2024

Vyjádřete jedinečnost svého blízkého stejně unikátním šperkem

Výběr šperku se může stát poměrně náročnou disciplínou, protože je-li určen pro někoho nám blízkého, musí splňovat více než pouze to, že se nám osobně líbí. Můžete samozřejmě vybírat ze široké nabídky nejrůznějších zlatnictví a klenotnictví, ale skutečně osobní šperk bude pouze ten, který nikdo jiný nemá, šperk vytvořený na zakázku. I když se tato varianta může jevit jako zdlouhavější a náročná, nemusí to tak být, stačí vědět, jak na to.

Zakázkově vyrobený šperk by měl být v souladu s osobností obdarovaného a zároveň vyjádřením vašeho vztahu k němu. Máte-li představu, jak by měl šperk vypadat, není nic jednoduššího než přijít do klenotnictví, domluvit se na proveditelnosti a doladit detaily. Pokud však váháte nejen nad podobou, ale třeba i nad tím, o jaký typ šperku by se mělo jednat, nezoufejte. Šperkaři vám s výběrem a podobou toho pravého rádi pomohou a vznikne tak zcela výjimečné dílo.

Krok za krokem ke šperku snů

„Cesta k tomu správnému klenotu začíná tím, že nám řeknete maximum informací o člověku, pro kterého je určený. Pomůže cokoliv o jeho osobnosti, jaké je jeho povolání, jaké typy šperků má rád, zda se bude jednat o solitér či budeme doplňovat nějakou sadu, jedná-li se o šperk na běžné nošení či společenskou událost nebo jak moc má být zdobený. Často je velmi nápomocná i fotografie obdarovaného. Zásadní informací je rovněž termín, do kterého by měl být dárek hotový. Když dostaneme tyto informace, nestává se, že bychom se při výběru šperku zmýlili,“ vysvětluje Dušan Mlynarčík, spolumajitel české rodinné zlatnické firmy JK šperky Jitka Kudláčková, která nabízí velmi osobní přístup k zakázkové výrobě.

Ve chvíli, kdy víte, co a pro koho, přichází na řadu vytvoření základní podoby šperku. Jedná se o náčrtek toho, jak by mohl finální výrobek vypadat, přičemž v tomto kroku doladíte se šperkařem i takové detaily, jakými jsou materiál, využití či nevyužití drahých kamenů, popřípadě perel a technické možnosti výroby. Touto částí si projdete i v případě, že si přinesete vlastní návrh. Jedná-li se o složitější zakázku, bývá součástí návrhu také vizualizace. Následuje vypracování cenové nabídky, sepsání zakázkového listu a pak už jen samotná realizace šperku.

„Dle typu zakázky zvolíme technologii a výrobní postup. Často ručně tvoříme přímo ze zlata základní „kostru“ šperku. Někdy je vhodnější ručně vyrobit voskový 3D model, případně model ve 3D programu a tiskárně. Používáme i metodu odlévání formou ztraceného vosku. Vždy ale s vysokým podílem ruční práce a kreativity,“ doplňuje Mlynarčík.

Dárky pro výjimečné příležitosti

V JK šperky tvoří třetinu zakázkové výroby snubní prsteny, které jsou pak stejně výjimečné jako láska těch, kteří se chystají říci si své „ano“. Takový prsten je vlastně zachycením jedinečného životního okamžiku v malém kousku kovu a rozhodně se vyplatí investovat trochu času do jeho výběru. Koneckonců bude v ideálním případě zdobit vaši ruku po celý zbytek života. Dalším šperkem typicky vyráběným na zakázku jsou osobní věci jako například přívěsky s personifikovanými prvky (datum narození, fotografie apod.). Osobní zakázkové šperky řeší velmi často muži, a to především jako dárek po příchodu miminka. Mezi motivy v takovýchto případech vedou srdíčka, křížky a andílci. Ženy dnes své protějšky rády obdarovávají na míru vytvořenými náramky.

Při výběru šperku se samozřejmě můžete inspirovat i již existující kolekcí, v níž lze jednotlivé kousky pouze přizpůsobit vašim představám. Čemu se ale raději vyhněte, to je požadavek na kopii šperku jiné značky, ty klenotníci zpravidla nedělají. V závislosti na zvoleném postupu počítejte také s delší dobou dodání, ta bývá většinou okolo čtyř týdnů, i když se za určitých okolností dá zkrátit. Jsou-li vaše přání náročnější, například je-li součástí šperku specifický kámen, může se doba výroby naopak protáhnout.

„Hotový šperk po dokončení s láskou a pečlivostí zabalíme a předáme zákazníkovi na osobní schůzce či mu ho zdarma bezpečně doručíme až domů. Součástí jsou rovněž certifikáty pravosti a kvality a doporučení, jak o šperk správně pečovat. Největší odměnou pro nás je, když následně obdržíme zprávu, jak se šperk líbil a jak seděl, především pokud se jednalo o překvapení a nebylo možné provést zkoušku. Případnou úpravu pak děláme samozřejmě zdarma,“ říká Dušan Mlynarčík.

Zakázková výroba šperků má mnoho podob a ať už začnete na zelené louce, nebo si pouze necháváte nějaký šperk upravit, vložte do toho srdce, tak se nikdy nespletete. Pokud se přesto bojíte a nechcete riskovat, vezměte člověka, pro kterého je šperk určen, s sebou, ať řekne svou vlastní představu. Radost, kterou z dárku bude mít, se tím určitě nezmenší.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.