Příprava grilu na grilovací sezonu
Po zimě je dobré pečlivě zkontrolovat součásti grilu, které přijdou do kontaktu s potravinami, zda nejsou zrezlé. Nezapomeňte utáhnout šrouby, víko, kolečka a všechny pohyblivé díly! Zvenku gril otřete vodou s jarem, pak jej na pár minut rozpalte na maximum, nechte malinko vychladnout a nakonec ještě teplý uvnitř odmastěte správným čističem (např. účinnou pěnou OUTDOORCHEF BBQ Cleaner) a na mřížku použijte kartáč. Ovšem pozor abyste si gril v dobrém úmyslu nepoškrábali – kartáč musí mít štětiny vhodné na konkrétní materiál. K manipulaci s horkými částmi grilu se vyplatí použít bezpečnostní kožené rukavice, ty od OUTDOORCHEFu mají na vnitřní straně speciální žáruvzdornou vrstvu a díky prodlouženému rukávu chrání i zápěstí a část předloktí. Až bude váš gril opět bez poskvrnky, dopřejte mu ochranu proti přímému slunci, dešti, všudypřítomnému prachu a pylu. Oblíbená švýcarská značka OUTDOORCHEF nabízí ke každému modelu přesně padnoucí potah vyrobený z odolného voduodpudivého polyesteru.
U plynových grilů je důležitá revize připojení lahve, zda jsou v pořádku závity a hadice. A jak odhalit případný únik plynu? Jednoduchým mýdlovým testem: V misce smíchejte tekuté mýdlo s vodou v poměru 1:1, na grilu otočte ovládacím knoflíkem do polohy 0, otevřete přívod plynu na plynové lahvi, potřete mýdlovou vodou všechny části vedoucí plyn, a pokud se nikde netvoří bubliny, je vše v pořádku.

https://www.outdoorchef.cz/
Průběžná údržba grilu není žádná věda
Rozhodně není nutné každé grilování završit zevrubným čištěním grilu. Stačí gril nahrubo očistit, dokud je ještě teplý, protože zbytky jídel půjdou z mřížky nebo z grilovacího tálu odstranit mnohem snáz než za studena. K mechanickému očištění se budou hodit ocelové nebo mosazné kartáče. Velký mosazný kartáč OUTDOORCHEF má snadno vyměnitelnou hlavici s velkou hustotou mosazných štětin a navíc ještě kovovou škrabku k odstranění nečistot z drátů mřížky. Olej usazený na mřížce vůbec neřešte, v důsledku je dobrou ochranou proti korozi. Pokud ovšem grilujete opravdu často a vydatně, párkrát za sezonu si váš gril generální úklid zaslouží. Účinnými pomocníky jsou zdravotně nezávadné čisticí přípravky s certifikací pro tyto účely, jako je OUTDOORCHEF BBQ Cleaner, který použijte na grilovací mřížku a další plochy přicházející do styku s jídlem.
Mřížky z keramického smaltu, litiny nebo nerezu?
Pokud po zimě zjistíte, že váš gril už dosloužil a ani jarní očista mu nepomůže, pořiďte si gril nový. Zaručenými tipy jsou grily švýcarské značky OUTDOORCHEF a americké značky Traeger. Důležité je už při výběru grilu myslet na to, aby použité materiály a konstrukční řešení usnadňovaly čištění. Důkladně také promyslete, který materiál mřížky je pro vaše potřeby nejvhodnější.
Nejčastěji se u grilů setkáte s keramickým smaltem, litinou nebo nerezovými mřížkami. Keramický smalt je nejméně přilnavý, ale zároveň oproti litině a nerezové oceli méně odolný. Výhodou je jeho univerzálnost, ve srovnání s ostatními materiály vede hlavně při grilování drůbeže a ryb. Litina je hodně odolná a navíc výborně akumuluje teplo (ovšem pouze v případě náležitě robustního zpracování, pozor na nekvalitní tenké litinové mřížky, které mohou prasknout). Kvůli hrubšímu povrchu litiny má jídlo tendenci se přichytávat, ale při správné přípravě jsou burgery či steaky z litinové mřížky nedostižné. Nerez je oblíbený pro vysokou odolnost, při čištění i grilování ale počítejte s vyšší přilnavostí.
Věděli jste, že…
- Zhruba třetina lidí „hodí“ na gril kuřecí maso, o něco méně lidí si pochutná na vepřovém. Nezapomínají ani na tradiční špekáčky, které stále patří mezi tři nejoblíbenější suroviny, přičemž je o ně enormní zájem zejména na čarodějnice.
- Každoročně roste také zájem o burgery.
- V posledních letech stoupá obliba opékání masa na otevřených ohništích, přičemž většina lidí griluje na vlastní zahradě nebo terase.
- Své místo si dobývají i veřejná griloviště, využívá je více než než deset procent lidí.
- Nejčastěji u grilování lidé popíjí pivo, tomu dá přednost zhruba čtyřicet procent lidí. Druhým nejčastějším nápojem bývá limonáda a na dalších místech neslazená voda a víno.
- Alespoň jednu položku z potravin, koření či přílohových omáček určených ke grilování, nakoupí během roku sedm z deseti českých domácností.
- Nejvíce lidé utrácí za masové produkty určené ke grilování, poté za sýry na grilování a grilovací koření a dochucovadla.
- Z masných výrobků určených ke grilování volí domácnosti nejčastěji uzeniny a klobásy. Této grilovací pochoutky nakoupí průměrně 1,6 kg ročně.
- Grilovacích sýrů sní domácnosti zhruba 0,8 kg,
- I přes vyšší cenu roste obliba regionálních produktů.
- Do grilování se přenáší i trend vegetariánství a veganství, grilují se ryby, sýry a zelenina.
- S přicházejícím jarem se lidé uchylují k používání bylinek. Grilovaná masa připravená s tymiánem a rozmarýnem doplňují lidé nejčastěji saláty s bazalkou a meduňkou.
Zdroj foto a informací: archiv spol. Outdoorchef, Traeger a Vitana