středa 2. dubna 2025

Vydařená grilovací sezóna

letošní grilovací sezona se rozjíždí na plné obrátky, nejvyšší čas uvést gril po zimním spánku do perfektní kondice. Zaneřáděný gril se totiž dozajista negativně podepíše na výsledné chuti a vůni pokrmu, bez ohledu na to, jak kvalitní suroviny použijete.

Příprava grilu na grilovací sezonu

Po zimě je dobré pečlivě zkontrolovat součásti grilu, které přijdou do kontaktu s potravinami, zda nejsou zrezlé. Nezapomeňte utáhnout šrouby, víko, kolečka a všechny pohyblivé díly! Zvenku gril otřete vodou s jarem, pak jej na pár minut rozpalte na maximum, nechte malinko vychladnout a nakonec ještě teplý uvnitř odmastěte správným čističem (např. účinnou pěnou OUTDOORCHEF BBQ Cleaner) a na mřížku použijte kartáč. Ovšem pozor abyste si gril v dobrém úmyslu nepoškrábali – kartáč musí mít štětiny vhodné na konkrétní materiál. K manipulaci s horkými částmi grilu se vyplatí použít bezpečnostní kožené rukavice, ty od OUTDOORCHEFu mají na vnitřní straně speciální žáruvzdornou vrstvu a díky prodlouženému rukávu chrání i zápěstí a část předloktí. Až bude váš gril opět bez poskvrnky, dopřejte mu ochranu proti přímému slunci, dešti, všudypřítomnému prachu a pylu. Oblíbená švýcarská značka OUTDOORCHEF nabízí ke každému modelu přesně padnoucí potah vyrobený z odolného voduodpudivého polyesteru.

U plynových grilů je důležitá revize připojení lahve, zda jsou v pořádku závity a hadice. A jak odhalit případný únik plynu? Jednoduchým mýdlovým testem: V misce smíchejte tekuté mýdlo s vodou v poměru 1:1, na grilu otočte ovládacím knoflíkem do polohy 0, otevřete přívod plynu na plynové lahvi, potřete mýdlovou vodou všechny části vedoucí plyn, a pokud se nikde netvoří bubliny, je vše v pořádku.


https://www.outdoorchef.cz/

Průběžná údržba grilu není žádná věda

Rozhodně není nutné každé grilování završit zevrubným čištěním grilu. Stačí gril nahrubo očistit, dokud je ještě teplý, protože zbytky jídel půjdou z mřížky nebo z grilovacího tálu odstranit mnohem snáz než za studena. K mechanickému očištění se budou hodit ocelové nebo mosazné kartáče. Velký mosazný kartáč OUTDOORCHEF má snadno vyměnitelnou hlavici s velkou hustotou mosazných štětin a navíc ještě kovovou škrabku k odstranění nečistot z drátů mřížky. Olej usazený na mřížce vůbec neřešte, v důsledku je dobrou ochranou proti korozi. Pokud ovšem grilujete opravdu často a vydatně, párkrát za sezonu si váš gril generální úklid zaslouží. Účinnými pomocníky jsou zdravotně nezávadné čisticí přípravky s certifikací pro tyto účely, jako je OUTDOORCHEF BBQ Cleaner, který použijte na grilovací mřížku a další plochy přicházející do styku s jídlem.

Mřížky z keramického smaltu, litiny nebo nerezu?

Pokud po zimě zjistíte, že váš gril už dosloužil a ani jarní očista mu nepomůže, pořiďte si gril nový. Zaručenými tipy jsou grily švýcarské značky OUTDOORCHEF a americké značky Traeger. Důležité je už při výběru grilu myslet na to, aby použité materiály a konstrukční řešení usnadňovaly čištění. Důkladně také promyslete, který materiál mřížky je pro vaše potřeby nejvhodnější.

Nejčastěji se u grilů setkáte s keramickým smaltem, litinou nebo nerezovými mřížkami. Keramický smalt je nejméně přilnavý, ale zároveň oproti litině a nerezové oceli méně odolný. Výhodou je jeho univerzálnost, ve srovnání s ostatními materiály vede hlavně při grilování drůbeže a ryb. Litina je hodně odolná a navíc výborně akumuluje teplo (ovšem pouze v případě náležitě robustního zpracování, pozor na nekvalitní tenké litinové mřížky, které mohou prasknout). Kvůli hrubšímu povrchu litiny má jídlo tendenci se přichytávat, ale při správné přípravě jsou burgery či steaky z litinové mřížky nedostižné. Nerez je oblíbený pro vysokou odolnost, při čištění i grilování ale počítejte s vyšší přilnavostí.

Věděli jste, že…

  • Zhruba třetina lidí „hodí“ na gril kuřecí maso, o něco méně lidí si pochutná na vepřovém. Nezapomínají ani na tradiční špekáčky, které stále patří mezi tři nejoblíbenější suroviny, přičemž je o ně enormní zájem zejména na čarodějnice.
  • Každoročně roste také zájem o burgery.
  • V posledních letech stoupá obliba opékání masa na otevřených ohništích, přičemž většina lidí griluje na vlastní zahradě nebo terase. 
  • Své místo si dobývají i veřejná griloviště, využívá je více než než deset procent lidí.
  • Nejčastěji u grilování lidé popíjí pivo, tomu dá přednost zhruba čtyřicet procent lidí. Druhým nejčastějším nápojem bývá limonáda a na dalších místech neslazená voda a víno.
  • Alespoň jednu položku z potravin, koření či přílohových omáček určených ke grilování, nakoupí během roku sedm z deseti českých domácností.
  • Nejvíce lidé utrácí za masové produkty určené ke grilování, poté za sýry na grilování a grilovací koření a dochucovadla.
  • Z masných výrobků určených ke grilování volí domácnosti nejčastěji uzeniny a klobásy. Této grilovací pochoutky nakoupí průměrně 1,6 kg ročně.
  • Grilovacích sýrů sní domácnosti zhruba 0,8 kg,
  • I přes vyšší cenu roste obliba regionálních produktů.
  • Do grilování se přenáší i trend vegetariánství a veganství, grilují se ryby, sýry a zelenina.
  • S přicházejícím jarem se lidé uchylují k používání bylinek. Grilovaná masa připravená s tymiánem a rozmarýnem doplňují lidé nejčastěji saláty s bazalkou a meduňkou.

Zdroj foto a informací: archiv spol. Outdoorchef, Traeger a Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.