VELIKONOČNÍ RECEPTY

Dopřejte svým koledníkům skutečný luxus ukrytý v drinku Zacapa Old Fashioned, ve kterém se snoubí prvotřídní guatemalský rum Zacapa Centenario 23 s pomerančovou kůrou a Angostura bitters. A jak na to? Nejprve nalijte do skleničky 5 cl Zacapa Centenario 23. přilijte Angostura bitters, cukrový sirup a čerstvou pomerančovou kůru.
Vaječná tlačenka

Klasika klasik, která je naprosto lahodná a její přípravou se jednoduše zbavíte většího množství vajec.
Na vaječnou tlačenku budete potřebovat:
- 6 vařených vajec
- 2 vrchovaté lžíce majonézy
- 1 sklenice zeleninové směsi Moravanka
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 100 g šunky
- 150 ml vody
- 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
Vajíčka nakrájejte na kostky a stejně tak udělejte i s celou zeleninou ze směsi Moravanka a se šunkou. Nálev nevylévejte, použijete ho do želatiny. Želatinový prášek zalijte horkou vodou (150 ml stačí) a pořádně promíchejte, aby se dobře rozmíchala. Přidejte ke směsi nálev z Moravanky a pečlivě promíchejte. Tuto směs pak promíchejte s vejci a pokrájenou zeleninou a šunkou. Přidejte majonézu, opepřete a popřípadě i dosolte. Přelijte do vhodné nádoby (srnčí hřbet např.) a nechte v lednici ztuhnout.
Kynutá kuřátka plněná rybízovým džemem

Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 1 ks Droždí sušené Vitana
- 120 g cukru krupice
- 1 ks Vanilkový cukr Vitana
- 2,5 dl mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetka soli
- Extra džem Hamé rybízový
Postup:
Do velké mísy dejte prosátou mouku, udělejte do ní důlek a do něj nasypejte droždí. Přidejte lžičku cukru, a nakonec zalijte trochou vlažného mléka. Přikryjte utěrkou a nechejte v teple vzejít kvásek na dvojnásobek původního objemu.
K vyběhnutému kvásku přilijte zbytek vlažného mléka s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem a špetku soli.
Vařečkou či kuchyňským robotem vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vypracované těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout. Nesmíte zapomenout těsto v průběhu kynutí přetužovat (znovu propracovat).
Z vykynutého těsta vyválejte hada a rozkrojte na stejné díly. Ty pak prsty roztáhněte a doprostřed naplňte lžičkou rybízový Extra džem od Hamé a dobře uzavřete. To bude tělíčko.
Připravte si ještě menší kuličky na hlavičky. Zboku dejte kousky brusinky či rozinky a jako zobáček použijte slunečnicové semínko nebo kousek mandle.
Potřete tukem a pečte na 180 °C dozlatova. Ihned po vyndání z trouby potřete máslem, aby bylo těsto více vláčné.
Velikonoční mrkvový cheesecake s Haribo Jelly Beans

INGREDIENCE
Korpus (forma o průměru 24 cm)
200 g karamelových sušenek
50 g mletých pekanových ořechů
50 g jemně nastrouhané mrkve
40 g másla, rozpuštěného
Náplň
700 g čerstvého smetanového sýra
200 g zakysané smetany
150 g cukru krystal
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
Na ozdobu
150 g čerstvého smetanového sýra
30 g smetany ke šlehání
30 g cukru moučka
1 lžička citronové šťávy
HARIBO Jelly Beans
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s ořechy, mrkví a rozpuštěným máslem. Poté směs natlačíme do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut předpéct.
- Připravíme si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky prošleháme sýr, zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu a kůru a vanilkový extrakt. Po jednom zašleháme vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijeme na předpečený korpus a uhladíme stěrkou.
- Troubu zeslabíme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, do kterého nalijeme vroucí vodu. Cheesecake pečeme cca 55-60 minut, střed by měl být skoro ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě, a nakonec několik hodin vychladíme v lednici.
- Sýr, smetanu, cukr moučka a citronovou šťávu vyšleháme na pevný krém, přendáme do sáčku s řezanou zdobící špičkou a na cheesecake ho ozdobně navrstvíme. Dozdobíme bonbóny HARIBO Jelly Beans, jedlými květy či mrkvovými spirálkami.
Boží milosti
Naprosto jednoduché a prosté velikonoční cukroví, které bylo součástí prostřených stolů především za dob našich babiček a prababiček. Nicméně náš recept není až tak úplně klasický, protože jsme ho osvěžili trochou bílého vína. Kyselá chuť je totiž nepostradatelná, jinak bychom cítili jenom sladkost. Také jsme nezapomněli pečlivě vybrat suroviny, protože jejich kvalita se projeví na chuti. Nápovědou pro jejich volbu mohou být značky kvality potravin (Klasa, Regionální potraviny nebo BIO). Boží milosti můžete spucovat s rodinou, nebo třeba rozdávat návštěvám a koledníkům.

Počet porcí: 25 ks
Doba přípravy: 1 h
Náročnost: *
Ingredience:
250 g hladké mouky
50 g másla
50 g krupicového cukru
50 g zakysané smetany
2× žloutek
2 lžíce bílého vína
špetka citronové kůry
Na smažení:
200 g oleje nebo sádla
Na obalení:
80 g moučkového nebo vanilkového cukru
Postup:
1. Máslo necháme odstát v pokojové teplotě, smícháme se všemi ingrediencemi a uhněteme těsto. Těsto necháme odpočinout v lednici pod fólií 30 min.
2. Z těsta vyválíme plát a vykrájíme obdélníčky, které uprostřed nakrojíme.
3. Smažíme do zlatova v oleji nebo na sádle.
4. Ještě teplé boží milosti obalíme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.
Velikonoční pečeně na rozmarýnu

Ingredience
1 kg vepřové pečeně
1 l zeleninového bujonu
1 svazek čerstvého rozmarýnu
sůl
mletý černý pepř
olivový olej
šalotka
Postup přípravy
1. Maso očistíme, omyjeme a osušíme.
2. 2 větvičky rozmarýnu nasekáme nadrobno a smícháme se lžičkou soli, pepře a dvěma lžícemi olivového oleje. Touto směsí maso ze všech stran potřeme.
3. Připravené maso vložíme do pekáče, obložíme zbylými větvičkami rozmarýnu, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a podlijeme vývarem.
4. Pečeme 1,5 hodiny při 180 °C, podléváme vývarem dle potřeby.
5. Po upečení necháme maso „odpočinout” asi 15 minut, poté krájíme na plátky a servírujeme s pečivem nebo pečenými bramborami.
Someliér Petr Hubený z Tesco doporučuje k pokrmu podávat: Tesco Rulandské modré
Větrník
Jeden z nejoblíbenějších dezertů v Česku, na který narazíte téměř v každé kavárně – ano, řeč je o větrnících. Pokud jste příznivci pečení a s radostí zkoušíte i náročnější recepty, pusťte se do přípravy. K dokonalosti chybí už jen lahodná káva. Dopřejte si proto k zákusku třeba prémiovou kávu L’OR a nechte se unášet dokonalým aroma i vytříbenou chutí.
Odpalované těsto:

125 g plnotučného mléka
125 g vody
110 g másla
150 g hladké mouky
300 g vajec
Krém:
1/2ks vanilkového lusku
436 g plnotučného mléka
120 g žloutků
87 g cukru krupice
35 g kukuřičného škrobu
30 g másla
Poleva:
cukrový fondán
voda
Mléko, vodu a máslo nakrájené na menší kousky dejte do hrnce a přiveďte k varu. Během varu vsypte celé množství mouky a za stálého míchání vařte na mírném ohni. Jakmile se na dně hrnce vytvoří světlý povlak, přendejte směs do mixéru a zlehka zamíchejte. Zchlaďte těsto na 45 °C a za stálého míchání přidávejte postupně vejce. Až budou všechna vejce vmíchaná do těsta, naplňte jím cukrářský sáček a na plech s pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru 6 cm. Plech vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut. Dejte vychladit a mezitím připravte krém.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte nožem, vyškrábněte semínka, s celým luskem je dejte do hrnce s mlékem a zahřejte. Nechte pár minut vylouhovat, poté vanilkový lusk odstraňte. V míse smíchejte žloutky, cukr a škrob. Na směs nalijte vanilkové mléko a promíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřejte na teplotu 85 °C. Sundejte z plamene a vmíchejte máslo. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici úplně vychladnout. Poté krém naplňte do cukrářského sáčku.
Cukrový fondán zahřejte na teplotu maximálně 45 °C. Kdyby byl příliš hustý, zřeďte ho vodou. Větrníky vodorovně rozřízněte napůl a vršek namočte do fondánu. Na spodní část nastříkejte žloutkový krém a přiklopte vrchní půlkou.
Nadýchaný velikonoční mazanec s tvarohem

Na dva mazance budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- ½ lžičky drcené vanilky
- 5 lžic smetany
- 2 lžíce rumu
- hrst rozinek nebo brusinek
- 2 lžíce prášku do pečiva
- 1 vejce na potření
- plátky mandlí na zdobení
A jak postupovat?
Do mísy vyklepněte vejce, máslo, přidejte cukr, vanilku, citronovou kůru a prošlehejte. Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, tvaroh, smetanu, rum a vše důkladně propracujte. Nakonec vmíchejte rozinky nebo brusinky.
Vytvarujte dva bochánky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte je asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Využít můžete i automatický program, pokud jej vaše trouba má.
Důležité je během pečení neotvírat dvířka, protože změna teploty by způsobila, že by se mazance ochladily a poklesly. Pokud budete chtít k Velikonocům připravit kynuté pečivo a zatím se vám moc nedařilo, pomůže vám speciální program pro kynutí těsta, kterou mají nové chytré trouby MORA.
Špenátový krém s jarní zeleninou

- Suroviny na 4 porce
- 500 ml zeleninového vývaru
- 150 g čerstvého špenátu
- 4 stroužky česneku
- 100 ml smetany 33%
- Sůl
- Pepř
- ½ lžičky muškátového květu
- 2 snítky tymiánu
- 1 ks kedlubny
- 100 g ředkviček
- 4 stonky jarní cibulky
Do mixéru nalijeme vývar, přidáme koření, nadrhnutý tymián, česnek, sůl a smetanu. Přivedeme k varu. Poté přidáme špenát a rozmixujeme na krém. Kedlubnu očistíme a nakrájíme na kostky cca 1 cm, ředkvičky nakrájíme na čtvrtiny a jarní cibulku na válečky silné cca 1 cm. Zeleninu přidáme do krému a zapneme na program chunky soup. Polévku servírujeme ve větší misce, ozdobíme čerstvými bylinkami a zakápneme smetanou.
VELIKONOČNÍ PRODUKTOVÉ TIPY

Na oslavu jara i k velikonočního veselí si připijte sektem Rotkäppchen Demi Sec, který je vysoce ceněn díky svému harmonickému buketu a příjemné šumivé eleganci. Polosuchý sekt s ovocným charakterem vás překvapí lahodnou chutí. K dostání od 139 Kč.

Žlutá, zelená, červená. Také vás pomyšlení na tyto barvy nabíjí pozitivní energií a příslibem jara? Oslavte letošní Velikonoce opravdu stylově a chutně – nápoje od Bartidy jsou nejen vesele barevné, ale hlavně vysoce kvalitní. Pokud tedy máte rádi klasické české nápoje, ale zároveň toužíte po opravdové kvalitě a prémiové chuti, neváhejte a dejte šanci těm od Bartidy. Garantujeme vám, že udělají radost nejen vám, ale i vašim hostům a koledníkům. A kromě skvělé chuti a vysoké kvality vás potěší i jednotným designem placatek, které zpestří každý sváteční stůl. BARTIDA VAJEČŃÁK, BARTIDA GRIOTKA, BARTIDA ZELENÁ.

Pražská vodka
Ta naše! Pražská vodka je tradiční česká obilná vodka vyrobená z pečlivě vybraného obilí, velejemného lihu a dokonale čisté vody. Během výroby prochází několikanásobnou destilací v moderních destilačních kolonách tak, aby vznikla vodka, jak ji máme v Čechách rádi – jemná, čistá a lahodná. Koledníky potěší samotná ve formě panáků, ale i jako součást míchaných drinků.
Velikonoční zajíček

je přirozeně sladký čaj s líbeznými květinovými tóny, jež z něho dělají skvělého společníka k dezertům a koláčům, jemným sýrům a jarním pokrmům.
Složení: verbena citronová, máta okrouhlolistá, ostružina list, kopřiva, měsíček květ, chrpa květ, sléz květ
Prodejní cena porcovaného čaje Velikonoční zajíček je 90 Kč.
Prodejní cena sypaného čaje Velikonoční zajíček je 105 Kč.
Mouka na špaldový mazanec, velikonoční kolekce

Tato mouka je vyladěná tak, aby v ní byl optimální poměr mouk – celozrnné špaldové, pšeniční hladké a polohrubé. Celozrnná špaldová pro vlákninu, minerální látky, tuky z celého zrna špaldy. Ale pro náročnější pečení, jakým mazanec je, aby těsto dobře kynulo a drželo výšku pečiva a mělo dobrou strukturu a kyprost jsou pak dodané pšeničná hladká a polohrubá. Většinou se peče z celé bílé mouky, ale Probio se snaží uvádět recepty obohacené celozrnnou moukou, protože obecně máme málo vlákniny a mikroživin. A pokud tedy vybrat celozrnnou mouku, pak určitě kvalitnější špaldu, která je živinově výhodnější.
Na mazancovou mouku a vlastně na všechny špaldové mouky používáme pouze původní, ryzí odrůdy pšenice špaldy. Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná.
Cena 41,- / 1 kg, www.probio.cz

Při velikonočním pečení nahradí cukr např. sladidlo Irbis stévie, které má výraznou sladkou chuť, je ale přitom čistě přírodní. Díky této vhodné alternativě cukru si můžeme pochutnat na mazanci nebo beránkovi zcela bez výčitek.
TIP: Irbis Stévie sypká směs
Obsah: 250 g
Cena: 101 Kč

Pětiletý rum od Palírny U Zeleného stromu přichází v novém dárkovém balení se sklenicí. Heffron 5YO se vyznačuje výraznou a zároveň jemnou chutí. Z Panamy putuje tento jantarový destilát do nejstarší palírny v Evropě v pečlivě vybraných sudech po americkém bourbonu, ve kterých zraje pět let. Sudy mu propůjčují jedinečný charakter, který ocení především milovníci sušších chutí.
Orientační cena: 399 Kč

Kvalitní dekorační kulatý ubrus s motivem velikonočního vzorování na www.goldea.cz od 209 Kč.
Pomocník při pečení

Nejlepším expertem na dokonalou techniku hnětení je kuchyňský robot Assistent. S jeho pomocí bude těsto na beránka extra vláčné a skvěle připravené na tvarování pramínků a kuliček, ze kterých podle vlastní fantazie vykouzlíte tělo beránka. Více na electrolux.cz

Velikonoční svíčka, 279 Kč, www.oveckarna.cz

Zajíček se tradičně považuje za symbol Velikonoc a jeho původ najdeme v mnoha mytologiích. Přináší dětem sladkou nadílku a Velikonoce si bez něj už neumíme ani představit. Milka zajíček z té nejjemnější mléčné alpské čokolády je skvělým překvapením při vajíčkobraní nebo jako odměna pro koledníky.
Milka Bunny k dostání v 45g balení. Cena 29,90 Kč.
Plyšová koleda

Velikonoční svátky symbolizují konec zimy a očekávaný příchod jara. Udělejte si letošní příchod jara ještě veselejší s roztomilými Milka Plushes. Kolekce tří plyšových zvířátek s bohatou nadílkou plnou té nejjemnější alpské čokolády potěší nejen každého koledníka. Představují také bohatou nadílku, kterou můžete zapojit do vašeho vajíčkobraní a užít si tak moment překvapení, kdy dárkové balení vykouzlí vašim nejbližším krásný úsměv na tváři.
Milka Plushes k dostání za 199,90 Kč.

Velikonoce patří stejně jako Vánoce ke svátkům jídla a pití. Pozvěte letos přátele na velikonoční setkání a připijte si společně na přicházející slunečné období plné zábavy a zážitků. Skleničkou lahodného Avanti si navíc můžete zpříjemnit i čekání na velikonoční koledníky!

Překvapte své blízké ve znamení vděčnosti a dopřejte jim chvilku, aby se letos na jaře oddali nové luxusní kosmetické rutině. Pokud toužíte po dárku se skutečným „wow“ faktorem, který je překvapí a potěší, pak je tato unisex limitovaná edice velikonočních vajíček perfektní volbou. Ukažte někomu, že vám na něm záleží, a překvapte ho řadou tělové kosmetiky naplněné energizujícím sladkým pomerančem a cedrovým dřevem
Balení obsahuje:
The Ritual of Mehr sprchový gel (200 ml), The Ritual of Mehr balzám na ruce (70 ml), travel size parfém L’Éclat (15 ml) a ochranný balzám na rty (4,8 g). více na rituals.cz
VELIKONOČNÍ VYCHYTÁVKY

Oloupat vajíčko natvrdo je někdy náročná disciplína. Jak na to, abyste loupáním skořápky nestrávili půl dne a zároveň aby z vajíčka něco zbylo? Inspirujte se 3 tipy nákupního rádce Heureka na rychlé loupání za pomoci sklenice, lžičky či vlastního dechu.

Asi nejtěžším úkolem je napárovat vína k vaječným pokrmům. „K vaječným pomazánkám a předkrmům z vajec budou vhodná plnější a extraktivnější suchá bílá vína nebo suchá šumivá vína. U neutrálních pomazánek bych volil odrůdy jako Rulandské bílé nebo Aurelius, u pomazánek s výraznějším aroma, třeba po medvědím česneku, vyzkoušejte mladý a svěží Sauvignon,“ doporučuje Marek Babisz s tím, že u sladkých pokrmů je situace mnohem jednodušší, neboť se k nim hodí bílá vína s vyšším zbytkovým cukrem.

Jednoduchý DIY recept na domácí a zcela přírodní barvy zvládne opravdu každý, postačí k němu navíc snadno dostupné suroviny, které lze pro další úsporu času objednat například přes platformu Dáme market, která spadá pod ověřenou značku Dáme jídlo. Ta vám vše potřebné od špenátu až po červenou řepu doručí do 15 až 20 minut před dveře, objednat zde pak můžete i samotná vajíčka, na kterých se pak kreativně vyřádíte.

Barevná velikonoční vajíčka mohou zdobit váš domov nejen zevnitř, ale i zvenku. Protože vodou ředitelné barvy Balakryl UNI odolají i dešti a povětrnostním vlivům, můžete těmito pomalovanými kraslicemi z dřevěné překližky vyzdobit vaši zahradu nebo je zavěsit na vchodové dveře či vstupní branku. Na jejich výrobu budete potřebovat karton nebo starou krabici, dřevěnou překližku, ruční nebo přímočarou pilu, vrtačku, malý plochý štětec, barvy Balakryl UNI, lepicí pásku a barevnou stuhu.
Obrys vajíčka doporučujeme nejprve vyříznout z kartonu a teprve poté překreslit na překližku. Vajíčko pomocí pily vyřízněte a v jeho horní části vyvrtejte díru. Následně celá vajíčka natřete jedním odstínem Balakryl UNI, aby se výsledný motiv na dřevu nerozpíjel. Barvu nechte zaschnout alespoň 4 hodiny a pak vajíčka pomalujte zvoleným motivem. My jsme například pomocí pásky vytvořili barevné pruhy. Na menší vajíčka jsme pak štětcem namalovali puntíky. Univerzální krycí barvy Balakryl jsou šetrné k přírodě, nezapáchají a rychle schnou. Jsou také zdravotně nezávadné, takže štětec můžete svěřit dětem a zdobení vajíček nechat na jejich fantazii. Nátěr lze navíc vybírat až z 20 tisíc barevných odstínů. My jsme použili žloutkově žlutou (S 0530-Y20R), růžovou (S 0540-R30B), blankytně modrou (S 2020-R90B) a hráškově zelenou (S 1040-G50Y). Využít ale můžete i zbytky nátěru Balakryl UNI, které máte zrovna doma. Na závěr dírou ve vajíčku provlečte barevnou stuhu.
Jarní a velikonoční lahůdky v hotelu Horizont

Na dobrý oběd či večeři sem může zavítat každý, kdo má rád gastronomii s nápadem. V hotelu Horizont mají pro své hosty i návštěvníky z širokého okolí nachystaný jarní program, který zachutná. Prostor v něm dostanou tradiční suroviny, jako kopřivy či špenát, jehněčí i drůbeží maso, v moderní i klasické úpravě.

Stezka korunami stromů Krkonoše zve své návštěvníky na velikonoční víkend plný zábavy. Pro děti bude otevřena výtvarná dílna, kde se mohou naučit plést pomlázky a ozdobit velikonoční kraslice. Dospělí se mohou těšit na ochutnávku vaječného likéru. 🙂 Prodloužený víkend plný velikonočních tradic na návštěvníky čeká od 15. dubna do 18. dubna.
Stojánek na vajíčko

Materiál: Dřevěné korálky 8 mm – 22 ks (1 balení), dřevěné korálky 25 mm – 10 ks (2 balení), drátek 0,6 mm, kombinované kleště.
Postup: Kleštěmi si ucvakneme cca 30 cm drátku, na který postupně navlečeme všechny 25mm korálky. Konce drátků pevně spojíme vzájemným zakroucením, přebývající drátek ucvakneme a pomocí kleští ohneme co nejblíže korálkům. Vezmeme si 20 cm drátku a přeložíme ho v půli. Navlékneme jeden 0,8mm korálek a posuneme ho co nejblíže přehnutí. Dál navlékáme na každý konec drátku korálky zvlášť a konce poté opět spojíme zakroucením. Takto vzniklá ouška připevníme přehnutím drátku přes drátek, na kterém jsou navlečeny velké korálky.
zdroj foto a informací. Velká svačinková a Velká obědová bichle, www.vicnezkucharka.cz, archiv spol. STOCK, SONNENTOR, HARIBO, ROTTKAPCHEN, DŽEMY HAMÉ, PROBIO, VINAŘSKÝ FOND, AKADEMIE KVALITY, HEUREKA, DÁME JÍDLO, IRBIS, PALÍRNA U ZELENÉHO STROMU, TESCO, OVEČKÁRNA, GOLDEA, ELECTROLUX, MILKA, LOR, HOTEL HORIZONT, MORA, STEZKA KORUNAMI STROMŮ, KORALKY.CZ, TEFAL, RITUALS