VELIKONOČNÍ SUŠENKY Z MANDLOVÉHO MÁSLA

Suroviny
na mandlové máslo:
- 400 g mandlí
na těsto na sušenky:
- 80 g mandlového másla
- 1 vejce
- 5 lžic medu
- 200 g hladké mouky
na polevu:
- 1 bílek
- cca 200 g moučkového cukru
- potravinové barvivo
Postup přípravy:
- Do nádoby od mixéru Sage SBL920 vložte mandle. My jsme použili oloupané, ale klidně použijte i neloupané, nebo je můžete předtím opražit. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
- Mixér zapněte tlačítkem ON a otočným ovladačem dejte MIX a postupně přidávejte stupně. Potřebujeme ořechy rozmixovat do hladkého másla. Postupně snižujte a zvyšujte výkon, podle potřeby. Pro lepší promíchání si můžete pomoci pěchovadlem nebo stěrkou.
- Hotové máslo přendejte do nádoby s víkem.
- Do větší misky si připravte suroviny na těsto a všechny smíchejte dohromady a ručně vypracujte hladké těsto.
- Těsto nechte chvilku odpočívat, mezitím si připravte troubu předehřátím na 170°C.
- Těsto vyválejte do přibližně půlcentimetrové placky a vykrajovátkem vykrojte požadované tvary. Ty položte na plech s pečícím papírem a dejte je péct do trouby na 10–12 minut. Upečené sušenky nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte polevu na zdobení sušenek. Prosejte moučkový cukr do bílku a vymíchejte si polevu. Potřebujete konzistenci, která drží a neroztéká se. Podle potřeby tedy přidejte moučkový cukr.
- Hotovou polevu můžete dobarvit potravinovými barvami a poté s ní nazdobte sušenky.
Hotové sušenky mají díky mandlovému máslu krásně mandlovou příchuť a nemusíte do těsta přidávat už žádný jiný tuk. Po upečení jsou krásně křupavé, ale pokud je chcete mít vláčné, dejte je do krabičky s víkem a nechte zavřené.
Redakční tip:

Pokud byste si chtěli co nejvíce usnadnit přípravu, sáhněte po výkonném stolním mixéru Sage THE SUPER Q SBL920. Jako jediný mixér na trhu kombinuje 3 výrobky v jednom: standartní mixér, smoothie mixér (s malou nádobou vhodnou na cesty) a vakuový nástavec (který umožňuje mixování v nejvyšší možné kvalitě). Vysoký výkon zajišťuje motor s příkonem 2400 W. Přístroj je vybaven speciálním nožovým systémem, má intuitivní ovládání a je vyroben ze špičkových materiálů. Robustní základna je kovová a zajišťuje tichý chod bez vibrací. Nádoba mixéru je vyrobena z Tritanu bez BPA, který je vysoce odolný proti nárazu a poškrábání a lze jej bez obav opakovaně mýt v myčce na nádobí.
VELIKONOČNÍ VEGETARIÁNSKÁ NÁDIVKA

Doba přípravy: 75 minut / 4 porce
Ingredience:
• 250 g brokolice Bon Via
• 125 g květáku
• 125 g chřestu
• 3 vejce BILLA
• 100 g polohrubé mouky BILLA
• 1 sáček kypřicího prášku
• 1 lžička muškátového oříšku
• 1 lžička soli
• 60 ml 12% smetany Clever
• 4 stroužky česneku
• 150 g strouhaného sýra Emmentaler BILLA
• tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Totéž udělejte s chřestem (nezapomeňte ho zbavit tužších konců). Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou a prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím. Přidejte sýr a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem. Pečte cca 50 minut. Na závěr nádivku ozdobte klíčky brokolice.
KORNOUTKY PRO VELIKONOČNÍ ZAJÍČKY

Ingredience: (pro 8 osob)
- 250 g listového těsta
- 2 žloutky
Pěna z nivy
- 100 g mascarpone
- 100 g sýru Niva
- 100 ml 40% smetany
- ½ lžičky Citrónové kůry Vitana
- 5 g Petržel nať Vitana
- Mletý pepř Vitana
- Sůl
- 2 vejce natvrdo
- 100 g Majonézy Vitana
Postup:
Listové těsto rozválíme na rozměr 30 cm x 40 cm. Nařežeme z něj přibližně 1 cm široké pásy, které následně pomašlujeme žloutkem. Jednotlivé pásy natočíme na kornoutky a pečeme při 180 °C dozlatova.
Pěna z nivy: Nastrouháme si nivu a vejce natvrdo. Vyšleháme mascarpone, nivu, smetanu, citrónovou kůru a vejce. Do vyšlehané pěny zamícháme nasekanou pažitku, petržel a majonézu. Dochutíme pepřem a solí dle chuti.
Směsí pak naplníme upečené kornoutky a podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.
VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
250 g polohrubé mouky
250 g másla
250 g polotučného tvarohu
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 vejce
½ prášku do pečiva
citronová kůra
špetka soli
máslo na vymazání formy
Postup:
- Máslo utřete s vejci a cukry do hladké pěny.
- Poté přidejte tvaroh a postupně i prosátou mouku s práškem do pečiva a sůl. Přidejte citronovou kůru podle chuti.
- Formu na beránka vymažte důkladně máslem a vysypte moukou.
- Formu naplňte těstem a pečte cca 40 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů.
TIP: Není nad to, péct z kvalitních surovin! Například máslo. Pokud váháte, jaké vybrat, zkuste BIO Čerstvé máslo z Farmy Kozí hrádek oceněné Regionální potravinou. Anebo se porozhlédněte ve vašem kraji, zda nenajdete kvalitní mlékárenské máslo z farmy za rohem.
Zdroj foto: archiv společností a redakce