Základní ingrediencí je 100% přírodní nápoj bez aromat, barviv, konzervantů, přidaných sladidel i lepku. Cidery od F.H. Prager jsou k dostání v alkoholické i nealkohlické verzi a hodí se tak nejen na oslavy a grilovačky, ale také pro nápadité domácí vaření. Ať už čekáte návštěvu, či si jen chceme zpestřit běžný jídelníček, inspirujte se zajímavým ciderovým menu, které se skládá z polévky, hlavního jídla a sladkého dezertu. Jako bonus můžete ochutnat i teplý cider.
Originální cider menu
POLÉVKA: Cibulačka po britsku
Připravte si oblíbenou cibulačku a její tradiční francouzskou verzi představte v novém kabátě. Stačí jako základní ingredienci použít kvalitní cider z britských jablek a za pár minut máte na stole lahodnou polévku se zajímavou chutí.
Ingredience pro 4 porce:
50 g másla,
1 kg cibule nakrájené na tenká kolečka,
1 lžíce cukru,
250 ml cideru od F.H. Prager – Nealko Originál,
1 l zeleninového vývaru,
3 bobkové listy,
1 lžíce čerstvých lístků tymiánu, bobkový list,
sůl a pepř.
Tip: Polévku můžete servírovat s opečenými toasty posypanými nastrouhaným chedarem.
Postup:
Na rozpáleném másle osmahněte cibuli na středně silném ohni, přisypte cukr a dobře promíchejte. Cibule by měla být měkká a lepkavá. Asi po 40 minutách přilijte nealko cider a nechte zhruba polovinu odpařit. Dále přidejte zeleninový vývar, tymián a bobkový list a vařte dalších 20 minut. Na závěr dochuťte solí a pepřem.
HLAVNÍ CHOD: Kuře pečené v cider omáčce se zeleninou
Pokud milujete kuře a stále hledáte novou inspiraci na jeho přípravu, kombinace se ciderem vás bude bavit. Pečená a barevná zelenina je pak ideální přílohou, která je lahodná nejen na pohled.
Ingredience pro 2 porce:
250 ml cideru od F.H. Prager – Alko “13ka”,
4 kuřecí stehna,
2 stroužky česneku,
1 lžíce citronové šťávy,
½ lžičky dijonské hořčice,
1 lžíce másla,
větvička rozmarýnu,
čerstvě mletý pepř a sůl.
Příloha:
1 menší květák,
2 mrkve,
1 menší brokolice,
zelená, červená a žlutá paprika,
1 lžíce přepuštěného másla,
sůl.
Postup:
Předehřejte troubu na 185 °C. Na plotně si do pánve připravte cider, citrónovou šťávu, propasírovaný česnek, hořčici a rozmarýn. Pomalu vařte zhruba 10 minut, dokud se omáčka nezredukuje na dvě třetiny. Do omáčky vložte okořeněná kuřecí stehna, potřete je směsí a pečte v troubě zhruba 45 minut. Na oleji či másle ghí začněte připravovat zeleninu, kterou zprudka orestujte či také upečte v troubě, aby byla pěkně křupavá.
DEZERT: Rychlý moučník s jablky
Rychlý a nápaditý. Takový je moučník z jablek a alkoholického cideru. Má výraznější chuť, kterou si zamilujete. Je jemný, ale zároveň má ten správný říz.
Ingredience:
Trocha cideru od F.H. Prager – Alko “11ka”,
200 g polohrubé mouky,
150 g cukru,
2 vejce,
4 lžičky prášku do pečiva,
2 jablka, 4 lžíce slunečnicového oleje,
skořice,
máslo,
cukr moučka.
Postup:
Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny a přidejte olej. Do směsi přilijte trochu jablečného cideru (cca 2 až 3 polévkové lžíce) a zamíchejte s moukou a práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané formy o průměru asi 22 cm a naskládejte na něj jablka nakrájená na plátky. Posypte skořicí a kostičkami másla. Pečte na 180 °C zhruba 45 minut a na závěr posypte moučkovým cukrem.
zdroj foto – archiv spol.