ŠLEHAČKOVÉ CUKROVÍ
INGREDIENCE:
450g hladké mouky
250g másla Bohemilk
250 ml smetany ke šlehání Bohemilk
1 vanilkový cukr
cukr moučka na obalení
POSTUP:
Do mísy odvažte mouku, př idej te vanilkový cukr , vychlazenou smetanu
z lednice, nakrájené změklé máslo a zpracuj te v hladké těsto.
Vyválej te na pomoučeném vále na plát cca 4-5 mm silný a vykrájej te
hvězdičky. Skládej te na plech vyložený pečicím papí rem a pečte v
předem vyhřáté t roubě na 190 °C cca 8 minut , jakmile začne růžovět ,
vytáhněte.
Nechte lehce zchladnout , ale ještě teplé obaluj te v cukru moučka.

TVAROHOVÁ ŠTOLA
INGREDIENCE:
240g hladké mouky
125g tvarohu v alobalu Bohemilk
63g másla Bohemilk
50ml mléka Bohemilk
1 vejce
50g oř íšků
100g sušeného ovoce
1/2 kypř icího prášku do pečiva
50g cukru krupice
1/2 vanilkového cukru
POSTUP:
Do mísy odvážíme mouku, smícháme s kypř icím práškem do pečiva,
př idáme cukr , špetku soli, vanilkový cukr , vejce, tvaroh, změklé máslo, mléko a vytvoř te hladké těsto. Nakonec zapracuj te nasekané ořechy a
sušené ovoce.
Pokud by těsto př íliš lepilo, př idáme t rochu mouky.
Těsto přepůlíme a vytvarujeme dvě štoly v t radičním tvaru – vyválet na
silnější obdélník, těsto přehnout ve dvou t řet inách do st ředu a zbylou
část těsta přehnout také do st ředu.
Štoly přeneseme na plech vyložený pečicím papí rem. Rozehřejeme
t roubu na 175 °C, poté vložíme štoly a pečeme cca 40 minut .
Propečenost otestujeme zapíchnut ím špejle do upečené štoly, je-li
čistá, máme hotovo.
Př ipravíme si rozpuštěné máslo s rumem a ihned po upečení, ještě
horké štoly, t ímto mašlovačkou pot řeme.
Necháme vychladnout a polejeme ci t ronovou polevou (smíchat v misce cukr moučka, horká voda a ci t ronová šťáva, zamíchat a
dozdobíme.
Zdroj foto – archiv spol.