Sakrajda – závin z perníkového těsta

Těsto:
Hladká mouka 300 g
Cukr moučka 150 g
Perníkové koření Vitana 2 lžičky
Kypřicí prášek do pečiva Vitana ½ balení
Med 2 lžíce
Vejce 2 ks
Mléko 3 lžíce
Rum 1 lžíce
Změklé máslo 80 g
Strouhaná kůra z citronu ½ citronu
Kakao holandského typu 2 lžíce
Hladká mouka na pomoučení
Náplň:
Švestková povidla 150 g
Vlašské ořechy 150 g
Postup:
Nejprve promícháme mouku s cukrem, perníkovým kořením a kypřicím práškem. Přidáme med, jedno vejce, mléko, rum, máslo, citronovou kůru a kakao. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a přes noc uložíme do lednice.
Druhý den těsto rozdělíme na dvě poloviny a chvíli necháme změknou. Předehřejme si troubu na 180 stupňů. Na pomoučeném vále vyválíme z každé poloviny plát tenký zhruba 3 mm. Pláty potřeme povidly, posypeme nahrubo nasekanými ořechy a těsto zabalíme jako roládu. Vymažeme a vysypeme plech nebo do něj vložíme pečicí papír. Rolády položíme vedle sebe na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme zhruba 15 minut, dohněda. Hotové rolády necháme zchladnout a poté je nakrájíme.
Včelí úly

Ingredience:
160 g mletých piškotů
25–30 celých piškotů
160 g moučkového cukru
60 g másla
4 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
Náplň:
100 g másla
1 žloutek
3 lžíce rumu
cukr moučka
Postup:
- Rozmixované piškoty smícháme s cukrem a změklým máslem. Těsto propracujeme, aby těsto bylo krásně spojené. Necháme 2 hodiny odpočinout.
- Na náplň musíme ušlehat žloutek, poté přidáme cukr a nakonec změklé máslo. Směs vymícháme a dochutíme rumem.
- Formičky vysypeme moučkovým cukrem a naplníme těstem. Vymáčkneme důlek do těsta a naplníme je krémem. Úl přiklopíme piškotem a necháme ho odpočinout.
BOŽANSKÉ PERNÍČKY

Na přípravu budete potřebovat následující ingredience:
BOŽKOV ORIGINÁL (1 lžíce)
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
180 g medu
100 g tuku na pečení/másla
2 vejce (1 do těsta/1 na potření perníčků)
4 lžíce kakaa
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Směs perníkového koření
Bílková poleva na zdobení
Postup:
K přípravě budete potřebovat neodmyslitelný tuzemák BOŽKOV ORIGINÁL, který perníčkům dodá tu pravou chuť Vánoc. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné, měkké těsto, které necháme v potravinářské fólii odležet v chladu do druhého dne. Voňavé těsto s nádechem Božkova vyválíme a vykrájíme. Perníčky naskládáme na plech a pečeme cca osm minut do zlatohněda. Poté potřeme perníčky rozšlehaným vejcem, abychom jim dodali lesk. Necháme vychladnout a na závěr ozdobíme bílkovou polevou podle vlastní kreativity.
Vánoční skořicový věnec z červené pšenice
Ingredience:

120 ml mléka
15 g droždí
6 lžic přírodního třtinového cukru PROBIO
150 g mouky z červené pšenice (celozrnná jemně mletá) PROBIO
150 g mouky pšeničné bílé hladké PROBIO
špetka jemné mořské soli
80 g másla
1 žloutek
3 lžičky mleté skořice
Těsto:
120 ml mléka
15 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru třtinového přírodního PROBIO
150 g mouky z červené pšenice (celozrnné jemně mleté) BIO PROBIO
150 g mouky pšeničné bílé hladké PROBIO
špetka jemné mořské soli
30 g másla
1 žloutek
Náplň:
5 lžic cukru třtinového přírodního PROBIO
3 lžičky skořice mleté
50 g másla
Postup:
Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek. Po vzejití kvásku přidejte ostatní suroviny určené na těsto. Zpracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě cca 60 minut.
Na náplň si v misce smíchejte rozpuštěné máslo, cukr a skořici.
Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte v co nejtenčí plát ve tvaru čtverce. Ten potřete po celé ploše náplní a zarolujte.
Srolované těsto z vrchu podélně rozřízněte tak, že z jedné strany začnete 5 cm od konce a doříznete až na druhý konec. Takto vám vzniknout dva prameny, které jsou na jednom konci k sobě spojené. Prameny spleťte (přeložte přes sebe) tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočte do kruhu a přitlačením spojte oba konce k sobě. Hotový věnec přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C do zezlátnutí, cca 25 minut.
Fitness pistáciové kuličky

Ingredience:
- 200 g sušených datlí bez pecek v bio kvalitě
- 100 g bio mandlí
- 2 lžíce bio kakaa
- 200 g bio nesolených pistácií (vyloupaných)
Postup:
Nasekejte pistácie najemno a odložte je stranou. Vypeckované datle rozmixujte společně s mandlemi a kakaem. Lehce navlhčenýma rukama tvarujte kuličky, které obalte v připravených pistáciích.
Citronové bochánky

Ingredience na těsto: 55 g bílého jogurtu, 55 g másla, čekankový sirup podle chuti, 1 vejce, 180 g mandlové mouky, 2 lžičky vanilkové příchuti KetoMix, šťáva a kůra z 1 citronu
Ingredience na polevu: citronová kůra, šťáva z 1 citronu a 20 g vanilkové příchutě KetoMix
Postup: Vyšlehejte změklé máslo, jogurt, citronovou šťávu a kůru. Do směsi zapracujte vejce a přidejte mandlovou mouku s vanilkovou příchutí. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice. Vytvarujte malé bochánky a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě při 180°C asi 10 až 15 minut dokud vršky nebudou lehce zlatavé. Na polevu smíchejte uvedené ingredience a po úplném vychladnutí bochánky jí pocákejte.
RAW BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY

SUROVINY na cca 32 ks:
- lískový oříšek předem namočený a usušený (16 g)
- mandle předem namočené a usušené (56 g)
- slunečnice předem namočená a usušená (8 g)
- sušená meruňka nesířená (40 g)
- rozinka nesířená (40 g)
- kokosový cukr (1,5 lžíce = 22,5 ml)
- banán (160 g oloupaný)
POLEVA
- kakaové máslo (52 g)
- agáve sirup tmavé (necelá 1 lžička)
- kakao (20 g)
POSTUP:
Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy.
Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy. Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady.
Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse.
Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42°C.
Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.
Vánoční dezert ve francouzském stylu – Galette des Rois (Tříkrálový koláč)

Ingredience:
¼ hrnečku mandlové pasty
¼ hrnečku cukru
3 lžičky neslaného změklého másla
1 vejce
¼ lžičky vanilkového extraktu
¼ lžičky mandlového extraktu
2 lžíce hladké mouky
Špetka soli
1 balení listového těsta
1 červenou fazoli pro vítěze J
1 vejce na potření těsta při pečení Moučkový cukr na poprášení
Postup:
Mandlovou pastu vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru s asi polovinou cukru a zapracujte, dokud nebude dobře promíchaná. Přidejte máslo a zbývající cukr a zpracujte do hladka, poté vmíchejte 1 vejce, vanilkový extrakt, mandlový extrakt, mouku a sůl. Těsto odložte stranou a nechte uležet.
Předehřejte troubu na teplotu 220°C. Plech vymažte máslem nebo použijte pečící papír.
Rozbalte jeden list listového těsta na čtverec o straně cca 25 centimetrů. Těsto udržujte chladné, nehněťte ho ani příliš neroztahujte. Pomocí koláčové formy vykrojte kruh o průměru 25 centimetrů z těsta, tento postup ještě jednou zopakujte, abyste měli dva stejně velké kruhové pláty chladného a příliš nevyváleného těsta. Jeden plát si pak připravte na plech nebo do pečící koláčové formy. Oba pláty dejte ještě pořádně vychladit do ledničky.
Do středu pečící formy s plátem těsta umístěte odleženou mandlovou náplň a rozmačkejte ji rovnoměrně do krajů. Nechte si ale po okrajích/obvodu asi 3 cm volného místa. Fazoli pro krále umístěte do libovolného místa náplně J Přikryjte nakladenou mandlovou náplň druhým plátem těsta a přitlačte jej po volném okraji, aby se vrstvy spojily a utěsnily.
Druhé, zbývající vejce rozmíchejte a potřete jím vrchol galette. Pomocí nože vytvořte ve vajíčkem potřeném těstě křížový vzor a poté do vrchní plát těsta na několika místech prořízněte nožíkem, aby se při pečení odvětrala pára.
Koláč pečeme 15 minut v předehřáté troubě. Troubu neotvírejte, dokud nevyprší čas, protože těsto se prudkým ochlazením může „vyfouknout“. Po 15 minutách koláč vyjměte z trouby a poprašte moučkovým cukrem. Vraťte ho do trouby a pečte dalších 12 až 15 minut, nebo dokud nebude povrch koláče tmavě zlatohnědý. Vyjměte z trouby a nechte pomalu vychladnout.
Pokud máte, položte na dort zlatou papírovou korunu, která bude posléze použita ke korunovaci nálezce, který najde ukrytou fazoli. Tříkrálový koláč je možné podávat teplý i studený.
Rada na závěr: Nezapomeňte všem říct o fazoli dopředu, aby nedošlo k nepříjemnému překvapení…
Rybí polévka

Ingredience:
600 ml rybího vývaru
1 mrkev
1 menší cibule
100 g celeru
50 g řapíkatého celeru
1 petržel
50 g másla
5 ks nového koření
2 ks bobkového listu
50 ml smetany 33%
muškátový ořech, sůl, černý pepř
hrubá krupice
hladkolistá petržel
Postup:
- Zeleninu nakrájenou na kostičky orestujeme na másle do zlatova, potom přidáme cibuli, bobkový list a nové koření. Zalijeme vývarem a 15 minut vaříme.
- Přilijeme smetanu a provaříme dalších 10 minut. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Na suché pánvi orestujeme hrubou krupici a nasypeme do polévky. Provaříme 5 minut a můžeme polévku odstavit. Nakonec vmícháme nasekanou petržel. Z kostí, které jsme použili na vývar, můžeme obrat maso a použít do polévky.
Tip: Krupice polévku zlehka zahustí a napodobí kapří jikry.
Vánoční Keto kuba

Na přípravu budete potřebovat: 1 ks velké cibule, sůl, 5 stroužků česneku, 3 lžíce řepkového oleje, půl lžičky majoránky, špetku mletého pepře, 5 lžic sušených hub, 300 g KetoMix risoni, lžičku drceného kmínu.
Postup přípravy receptu: KetoMix risoni připravte podle návodu na obalu. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte dozlatova, přidejte nahrubo nasekaný česnek, předem namočené houby, osolíte, vmíchejte koření a duste doměkka. Podlévejte vodou z hub. Podušené houby smíchejte s KetoMix risoni a dejte na 30 minut zapéct.
Obalovaný kapr

Na 1 porci budete potřebovat: 100 g kapra nebo jiné ryby, sůl, pepř, KetoMix Proteinovou pažitkovo-cibulovou omeletu, olivový olej.
Postup: Filet z ryby omyjte, očistěte a osušte. Osolte a opepřete, následně ho obalte ve směsi KetoMix omelety s pažitkovo-cibulovou příchutí. Smažte na pánvičce s trochou oleje z obou stran dozlatova. Podávejte spolu s „bramborovým“ salátem ozdobeným pažitkou a plátkem citronu.
Vánoční cukroví jako od maminky

Voňavé vánoční cukroví z poctivých surovin umí dotvořit tu pravou sváteční atmosféru. Pokud letos nestíháte péct, nebaví vás to, nebo pečete jen některé druhy, zkuste cukroví od pekárny Kabát. Tato rodinná pekařská firma už více než dvacet let dělá čest pekařskému řemeslu – každý kousek totiž pekaři tvoří ručně a za použití těch nejkvalitnějších ingrediencí. Výrobky pekárny Kabát vznikají z převážně českých surovin, bez chemických přísad a potravinářských náhražek. Pečivo tu pečou podle tradičních receptur a pyšní se dokonce bio certifikací. Cukroví si můžete objednat po jednotlivých druzích podle toho, jaké je u vás doma nejžádanější. Pokud se nemůžete rozhodnout, sáhněte po větší krabici, ve které najdete hned sedm druhů – vanilkové rohlíčky, skořicové pracny, šestihránek, vaflové rybičky, kokosky, linecké kytičky a medový perníček. Vánoční cukroví z pekárny Kabát si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Košík.cz.
Rodinné vánoční vaření a pečení s prasátkem Pigym
S Vánocemi a Silvestrem je nepochybně spjato také pečení a vaření různých dobrot. „Na prosinec jsme přichystali exkluzivní sérii deseti jednoduchých vánočních receptů, na jejíchž přípravě se může podílet opravdu každý, včetně našich dětí. Ve všech videích je proto hlavním hrdinou desetiletý kuchtík Olda, který veškerou přípravu zvládá s přehledem úplně sám,“ vysvětluje Zdeňka Chocholoušová, manažerka dětských produktů ve společnosti Active Radio. Navíc pokud se do vaření zapojí celá rodina, zbude jim více času na užití si zaslouženého odpočinku a vychutnání si připravených lahůdek.
Recepty jsou postupně zveřejňovány na webech Pigy.cz a PigyMama.cz a na YouTube Pigy. V již vydaných videích kuchtík Olda připravuje linecké čokohvězdičky a tvarohové kokosky, v dalších dílech se objeví jednoduché recepty na Ježíškovy medaile, dýňovou pomazánku, sýrovo-oříškovou pomazánku, jogurtové kuličky, plněné pracny s pařížským krémem, špaldové vanilkové rohlíčky, špaldové perníčky nebo čokoládové lanýže. Z tak široké a pestré nabídky si vybere jistě každý.
Zdroj foto: archiv společností – Vitana, KetoMix, akademiekvality.cz, bistRAWveg, Lamart, Probio, pekárna Kabát/kosik.cz, bio, Božkov, archiv PR ag.