Švestky, blumy, jablka a hrušky právě dozrávají ve velkém a mezi čerstvou zeleninou najdete salátové okurky, rané brambory, cibuli, řepu nebo třeba atypickou dýni. A právě o netradičních plodech bude dneska řeč. Všichni totiž víme, že z jablek je skvělý štrúdl, ale co udělat z takové dýně, aby to nebyla jen polévka? Zároveň je trendy se vracet zpátky ke kořenům a vařit z tradičních keřových plodů, jako jsou třeba šípky, trnky a jeřabiny. Připravili jsme si proto pro vás ve spolupráci s Kateřinou Winterovou z Culina Botanica a Vitanou pár receptů, které vám ukážou, jak si s těmito surovinami snadno, chutně a s nádechem starých časů poradit.
Nadýchaná dýňová roláda

Suroviny
180 g pyré z dýně Hokkaidó
4 vejce
180 g polohrubé pšeničné mouky
1 lžička Kypřícího prášku do pečiva Vitana
1 lžička Skořice mleté Vitana
špetka soli
80 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu /sáček Vanilkového cukru Vitana
1 lžíce citronové šťávy
180 ml smetany ke šlehání
Postup
Pokud nemáte připravené pyré, dýni rozkrájejte na díly, upečte je v troubě rozehřáté na 180 °C doměkka, zhruba 30 minut, vyjměte, nechte mírně zchladnout a dužinu rozmixujte. Plech vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. Třtinový cukr prošlehejte se žloutky a vanilkovým extraktem či vanilkovým cukrem a citronovou šťávou. Moučnou směs zapracujte do prošlehaných žloutků, zvolna vmíchejte sníh a těsto vlijte na připravený plech. Uhlaďte ho špachtlí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 12 minut, až je těsto propečené, ale ještě je pružné na dotek. Upečený korpus vyjměte a zakryjte vlhkou utěrkou. Obraťte a sloupněte pečicí papír. Opatrně zarolujte i s utěrkou a nechte zchladnout. Těsto se tak připraví na další plnění a rolování a nebude při něm praskat. Smetanu ušlehejte šlehačku do tuha. Vychladlou roládu rozbalte, potřete šlehačkou, znovu zabalte a krájejte na řezy.
Jeřabinová zavařenina

Suroviny
1 kg jeřabin
600 g třtinového cukru
šťáva z jednoho citronu
1 lžička Skořice mleté Vitana
Postup
Jeřabiny zbavíme stopek a pořádně propereme ve vodě. Vsypeme je do hrnce, podlijeme trochou vody. Dusíme doměkka. Následně odebereme část rozvařených jeřabin a zbytek propasírujeme dohladka.
Propasírovanou šťávu smícháme s rozvařenými jeřabinami, přisypeme cukr a mletou skořici. Vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Vše zakápneme citronovou šťávou a promícháme.
Ještě horkou zavařeninu plníme do čistých a suchých sklenic. Můžeme sterilizovat, jestli chceme prodloužit trvanlivost.
Jednoduchý dýňový cheesecake s perníkovým kořením

Suroviny
300 g drcených celozrnných sušenek
4 lžíce másla
800 g Lučiny (případně sýra Philadelphia)
250 g dýňového pyré
4 vejce
1 lžíce Perníkového koření
½ vanilkového lusku či sáček Vanilkového cukru Vitana
špetka soli
Postup
Sušenky podrtíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme do něj sušenky, promícháme a směs přesuneme do rozevírací dortové formy. Rozprostřeme sušenkovou směs rovnoměrně po dně a stěnách formy a vymačkáme dohladka. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a zapečeme 10–12 minut dozlatova. Vyjmeme.
Mezitím v misce vyšleháme sýr s cukrem dohladka, přidáme dýňové pyré, perníkové koření, vyškrábnutou vanilkovou dřeň (či jeden vanilkový cukr) a zlehka osolíme. Prošleháme vejce a postupně jedno po druhém zašleháme do dýňové směsi. Vlijeme ji do předpečeného korpusu, uhladíme povrch špachtlí a vložíme koláč do trouby. Teplotu snížíme na 150 °C a pečeme 45 minut bez zbytečného otevírání trouby. Pokud se povrch připaluje, zakryjeme ho alobalem.
Vypneme troubu a necháme cheesecake 2 hodiny chladnout v zavřené troubě, aby se nepropadl střed nebo nepopraskal povrch. Poté ho vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout. Uložíme ho alespoň na 4 hodiny do lednice.
Perníková bábovka s šípky

Suroviny
150 g zakysané smetany
4 vejce
80 g melasy
100 g třtinového cukru
60 ml rostlinného oleje
1 lžíce strouhaného zázvoru
375 g špaldové mouky
1 sáček Kypřicího prášku do pečiva Vitana
¾ lžičky jedlé sody
1 lžíce Zázvoru mletého Vitana
¼ lžičky Skořice mleté Vitana
špetka Pepře Vitana
½ lžičky soli
hrst šípků
Poleva
5 lžic javorového sirupu
5 lžic vody
1 lžička citronové šťávy
1 lžička strouhaného zázvoru
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Smetanu prošleháme s vejci, melasou, cukrem, olejem, pokrájenými šípky a čerstvým zázvorem dohladka. Do druhé mísy prosejeme mouku, promícháme ji s kypřicím práškem, jedlou sodou, pepřem a solí. Zapracujeme smetanovou směs a těsto přesuneme do připravené formy.
Pečeme zhruba 45–50 minut dozlatova. Propečenost zkusíme špejlí. Zapíchneme ji do bábovky a vytáhneme. Pokud na ní zůstávají drobky a je vlhká, pokračujeme v pečení, je-li suchá s pár drobky, bábovku vyjmeme z trouby a necháme ji mírně vychladnout. Sirup promícháme s vodou, citronovou šťávou a zázvorem. Polevou potřeme upečenou bábovku.
Tip: Pokud nestíháte tvořit těsto na perník od píky, zkuste stejně chutnou, ale mnohem rychlejší variantu od Vitany. Perníková směs je léty ověřená.
Trnková povidla

Suroviny
1 kg trnek
600–800 g krupicového cukru
1 svitek Skořice Vitana
2 ks Hřebíčku Vitana
Postup
Klíč k chutným trnkovým povidlům tkví už v jejich správném sběru. Trnky bychom měli zpracovávat přemrzlé, mráz je zbaví trpkosti. V tu dobu však již bývají na keříčcích trnky oklované od ptáků, kteří je stačí sklidit dříve, než projdou mrazem.
Proto je můžeme sbírat už v průběhu a ke konci října. Omyté a osušené trnky vložíme do mrazáku a necháme je projít mrazem.
Trnky později necháme rozmrznout. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Trnky nasypeme do pekáčku, zasypeme je cukrem, přidáme k nim skořici a hřebíčky. Pečeme je asi 1 hodinu. Cukr se rozpustí a trnky se začnou zbarvovat do modrofialova.
Směs z trouby propasírujeme do hrnce a ještě chvíli povaříme. Horká povidla nalijeme do čistých a suchých sklenic, dobře zavíčkujeme.
Zdroj foto: archiv spol.