Trend růžových vín je stále na vzestupu, během několika let se stalo typickým letním nápojem ke zpříjemnění zahradních party, grilování, pikniků i romantických večerů ve dvou. Rosé se vyznačují širokým aromatickým spektrem a vysokou svěžestí, ideální právě pro letní osvěžení. Na jejich výrobu se používají hrozny modrých odrůd jako je Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Hrozny se sbírají vyzrálé a jen odborníci poznají, kdy je ten správný čas.
Jak rosé vzniká?
V posledních letech se stále více lidí zajímá o zákulisí výroby vína i vinnou etiketu, a proto ubývá těch, kteří věří, že rosé vzniká smícháním bílého a červeného vína. Skutečný postup je totiž mnohem náročnější. „Vinaři nejprve oddělí bobule od stopek a rozemelou je. Tím vznikne takzvaný rmut. Ten se musí nechat krátce naležet spolu se slupkami. Ty obsahují nejvíce červeného barviva a dávají nápoji jeho typické odstíny. Důležité je slovo krátce. Když na víno v této fázi vinař zapomene, brzy má ve sklepě spoustu červeného vína,“ říká ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.
Po několika hodinách se rmut vylisuje a vznikne mošt. Ten má v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování různé odstíny od světlých s lehce šedým nádechem, přes lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové.
Jak si užít skleničku růžového vína
Růžová vína se zásadně nearchivují a měla by se vypít do dvou let. Postupem času se z nich svěžest, která jim hlavně zajišťuje jejich oblibu, vytrácí. Při skladování vínu svědčí stabilní a teplotně chladnější prostředí a přítmí, naopak nevhodné je přímé sluneční záření, jehož působení škodí kvalitě vína.
Rosé jsou oblíbená pro svoji lehkost a svěžest, požitek z jejich chuti ale dokáže pokazit nevhodná teplota i způsob servírování. Například při zahradních slavnostech a večeřích na terasách může růžové víno zteplat, což zásadním způsobem kazí celkový dojem z vína. „I sebelepší rosé se dá pokazit nesprávnou teplotou. Nejvíce mu sluší teplota 8 až 12 stupňů, někdy může být podáváno dokonce přímo na ledu nebo jako součást koktejlů,“ radí hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT David Král a dodává, že růžová vína jsou také skvělým doprovodem k celé škále pokrmů od grilovaných ryb, až po saláty, těstoviny a dezerty. Může se zdát, že se hodí téměř ke všemu, určitě jej ale nepodávejte ke smetanovým omáčkám a ústřicím.
Zdroj foto: archiv spol.