Schováváme si pro vás ale jedno eso v rukávu – všechna tři jídla můžete připravit v troubě najednou. Ušetříte spoustu času, budete mít vše hotové v jednom okamžiku, a ještě i uspoříte za energii.
Na 4 porce budete potřebovat:
Barevný gratin se slaninou
- 600 g brambor
- 150 g červené řepy
- 200 g batátů
- 200 g celeru
- 200 g slaniny
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hořčice
- stroužek česneku
- sůl a pepř
- snítka rozmarýnu
Pečené hrušky
- 4 hrušky
- 2 lžíce másla
- 50 ml javorového sirupu
- rozmarýn
- 500 ml vanilkové zmrzliny
Rozpečený camembert
- 1 camembert, 250 g
- 20 g vlašských ořechů
- 15 g sušených brusinek
- rozmarýn
- lžíci medu
- bílou bagetu
A jak na to?
Trik je v tom, že pokrmy do trouby vkládáte podle délky pečení – nejdřív ty, co potřebují nejvíce času. Při stejné teplotě tak připravíte tří, i čtyři pokrmy najednou – stačí využít funkci Cook3 nebo Cook4, kterou mají trouby Whirlpool. Díky systému pro rovnoměrnou distribuci horkého vzduchu nedojde k promíchání chutí, ani vůní.
- Nejprve do trouby přijde hlavní jídlo, tedy zeleninový gratin.
Brambory a všechnu zeleninu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Takto připravené je naskládejte rovnoměrně do zapékací mísy. Smetanu prošlehejte s hořčicí, utřeným česnekem, solí a pepřem a zalijte jimi zeleninu. Navrch nasypte na kostičky nakrájenou slaninu a rozmarýn a zapékejte v troubě na 190 °C dozlatova po dobu 40 minut.
- Asi v polovině doby pečení zeleninového gratinu vložte do trouby zapékací mísu s hruškami, které budete podávat jako dezert.
Hrušky podélně rozkrojte napůl a odstraňte jádřince. Zapékací mísu vymažte máslem, rozložte hrušky řeznou stranou nahoru, zalijte sirupem, přidejte rozmarýn a pečte 20 minut.
- Jako poslední dejte rozpéct camembert. Ten budete podávat jako první, bude to fantastický předkrm.
Camembert položte na pečící papír a povrch nařízněte do mřížky. Navrch sýra nasypte nahrubo nasekané ořechy a brusinky, přidejte rozmarýn a dejte rozpéct na 10 minut. Rozpečený camembert zakápněte medem a podávejte s plátky křupavé bagety.
Kaya a její inspirace
Kaya sama sebe považuje za nadšence pro vše, co se točí kolem dobrého jídla. Vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její vášeň dostala dál.
Kaya používá parní troubu Whirlpool W11I OP1 4S2 H s extra velkým objemem 73 l, generátorem páry, s Wi-Fi a se senzorovou technologií 6. SMYSL pro ideální výsledek s nejnižší možnou spotřebou elektrické energie. Trouba má taképokročilou technologii SteamSense+ pro pečení s nízkou, střední nebo vysokou úrovní páry v kombinaci s horkým vzduchem o teplotě 140-220 °C. Trouba se hodí i pro regeneraci uvařených pokrmů, rozmrazování, pečení mražených jídel nebo vaření ve 100% páře. Skvělá je i možnost péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání vůní a chutí. Trouba se ovládá prostřednictvím velkého barevného displeje v češtině a také na dálku přes mobil a aplikaci 6th SENSE LiveApp. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean. Doporučená cena této trouby z prémiové Whirlpool W Collection v úsporné třídě A+ je 36 990 Kč.
Více na www.whirlpool.cz
zdroj foto – archiv spol.