Čtvrtek 19. září 2024

Tříchodové menu, co chytne za srdce

Máme pro vás recept na menu o třech chodech, s nímž rozhodně u svých blízkých zabodujete. Dobroty to budou tak veliké, že si budou přát, aby hostina nikdy neskončila. Začnete předkrmem v podobě rozpečeného sýru camembert s brusinkami a vlašskými ořechy. Poté budete podávat barevný gratin ze zeleniny. A nakonec nabídnete sladkou tečku – skvostné pečené hrušky se zmrzlinou.

Schováváme si pro vás ale jedno eso v rukávu – všechna tři jídla můžete připravit v troubě najednou. Ušetříte spoustu času, budete mít vše hotové v jednom okamžiku, a ještě i uspoříte za energii.

Na 4 porce budete potřebovat:

Barevný gratin se slaninou

  • 600 g brambor
  • 150 g červené řepy
  • 200 g batátů
  • 200 g celeru
  • 200 g slaniny
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hořčice
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • snítka rozmarýnu

Pečené hrušky

  • 4 hrušky
  • 2 lžíce másla
  • 50 ml javorového sirupu
  • rozmarýn
  • 500 ml vanilkové zmrzliny

Rozpečený camembert

  • 1 camembert, 250 g
  • 20 g vlašských ořechů
  • 15 g sušených brusinek
  • rozmarýn
  • lžíci medu
  • bílou bagetu

A jak na to?

Trik je v tom, že pokrmy do trouby vkládáte podle délky pečení – nejdřív ty, co potřebují nejvíce času. Při stejné teplotě tak připravíte tří, i čtyři pokrmy najednou – stačí využít funkci Cook3 nebo Cook4, kterou mají trouby Whirlpool. Díky systému pro rovnoměrnou distribuci horkého vzduchu nedojde k promíchání chutí, ani vůní.

  1. Nejprve do trouby přijde hlavní jídlo, tedy zeleninový gratin.

Brambory a všechnu zeleninu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Takto připravené je naskládejte rovnoměrně do zapékací mísy. Smetanu prošlehejte s hořčicí, utřeným česnekem, solí a pepřem a zalijte jimi zeleninu. Navrch nasypte na kostičky nakrájenou slaninu a rozmarýn a zapékejte v troubě na 190 °C dozlatova po dobu 40 minut.

  • Asi v polovině doby pečení zeleninového gratinu vložte do trouby zapékací mísu s hruškami, které budete podávat jako dezert.

Hrušky podélně rozkrojte napůl a odstraňte jádřince. Zapékací mísu vymažte máslem, rozložte hrušky řeznou stranou nahoru, zalijte sirupem, přidejte rozmarýn a pečte 20 minut.

  • Jako poslední dejte rozpéct camembert. Ten budete podávat jako první, bude to fantastický předkrm.

Camembert položte na pečící papír a povrch nařízněte do mřížky. Navrch sýra nasypte nahrubo nasekané ořechy a brusinky, přidejte rozmarýn a dejte rozpéct na 10 minut. Rozpečený camembert zakápněte medem a podávejte s plátky křupavé bagety.

Kaya a její inspirace

Kaya sama sebe považuje za nadšence pro vše, co se točí kolem dobrého jídla. Vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její vášeň dostala dál.

Kaya používá parní troubu Whirlpool W11I OP1 4S2 H s extra velkým objemem 73 l, generátorem páry, s Wi-Fi a se senzorovou technologií 6. SMYSL pro ideální výsledek s nejnižší možnou spotřebou elektrické energie. Trouba má taképokročilou technologii SteamSense+ pro pečení s nízkou, střední nebo vysokou úrovní páry v kombinaci s horkým vzduchem o teplotě 140-220 °C. Trouba se hodí i pro regeneraci uvařených pokrmů, rozmrazování, pečení mražených jídel nebo vaření ve 100% páře. Skvělá je i možnost péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání vůní a chutí. Trouba se ovládá prostřednictvím velkého barevného displeje v češtině a také na dálku přes mobil a aplikaci 6th SENSE LiveApp. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean. Doporučená cena této trouby z prémiové Whirlpool W Collection v úsporné třídě A+ je 36 990 Kč.

Více na www.whirlpool.cz

zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.