Vyhradit si dostatek času
Italská kuchyně je proslulá a oblíbená po celém světě. Není divu – Italové jídlo milují a připravují ho s nesmírnou pečlivostí. Snoubí pár jednoduchých surovin a vykouzlí z nich nezapomenutelné pokrmy. Italský oběd má řadu chodů a Italové si na něj vyčleňují dostatek času. Tradiční hostina začíná obvykle předkrmem (antipasto), pokračuje prvním chodem (primi piatti), druhým chodem (secondi piatti) a je završena dezertem (dolce). Množství chodů je přizpůsobena velikost porcí, většinou bývají menší. Není nutné dát si všechny chody, ale nebyla by škoda neochutnat všechny ty delikatesy?
Perfektní barevné i chuťové souznění
Představte si úzkou uličku v malebném městečku v severní Itálii a z ní vchod do útulné rodinné restaurace. Protože přichází podzim a dýní je všude už plno, čeká vás dokonalé italské dýňové menu a k němu místní klenot – proslulé Prosecco Mionetto v ikonické, oranžovo-černé lahvi. Stejně bezchybný moment si můžete snadno připravit i u sebe doma!
K čemu se hodí sklenka Prosecca?
Během vašeho italského oběda nemůže rozhodně na stole chybět Prosecco. Je ideální jako přípitek před jídlem, skvěle se však hodí i k jednotlivým chodům. Dokonale doplní kompletní menu od předkrmu, přes hlavní chod až po sladkou tečku.
SALUTE E BUON APPETITO!
PŘEDKRM: L’ANTIPASTO
Nedílnou součástí italského menu jsou předkrmy. Jejich úkolem není zasytit, mají jen rozproudit chuťové buňky. Mohou být teplé i studené. V nabídce restaurací můžete nejčastěji najít typické pečivo, místní sýry nebo domácí uzeniny. Mnozí z vás jistě už ochutnali tradiční focacciu, bruschettu, caprese nebo například luxusní carpaccio. Přeneste se myslí do pitoreskních italských uliček a vychutnejte si dýňovou bruschettu s douškem lahodného Prosecca Mionetto.
Bruschetta s ricottou, dýní a jablky
- 2 hrnky na kostičky nakrájené máslové dýně
- 1 hrnek na kostičky nakrájených jablek
- půl lžičky mleté skořice
- čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku
- čtvrt lžičky mletého nového koření
- čtvrt lžičky mletého hřebíčku
- lžička soli
- lžička mletého černého pepře
- francouzská bageta
- 1 kelímek sýru ricotta
- 4 stroužky česneku
- 6-8 lístků čerstvé bazalky
- 6 lžic olivového oleje
- balzamikový krém
Troubu předehřejte na 220 °C. Kostičky muškátové dýně a jablek dejte do mísy a promíchejte je se dvěma lžícemi olivového oleje, skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem, půl lžičkou soli a půl lžičkou pepře. Směs dejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte 15 minut. Ricottu promíchejte se zbývající solí a pepřem a odložte stranou. Na dvou lžících olivového oleje zlehka orestujte prolisovaný česnek a nasekané bazalkové lístky. Promíchejte s dýňovo-jablečnou směsí po vyndání z trouby. Zbývajícím olejem potřete plátky francouzské bagety (cca 8 plátků) a vložte je na 4-5 minut do trouby. Po vyndání je ihned potřete ricottou a navrstvěte připravenou směs dýně a jablek. Na závěr dozdobte balzamikovým krémem a podávejte.
PRVNÍ CHOD: IL PRIMO
Po předkrmu následuje první chod. Nejčastěji se jedná o polévku, těstoviny nebo typické risotto. Zapojte fantazii a zkombinujte podzimní poklady – dýni a hrušky (vyzkoušet můžete i jablko). Toto netradiční spojení sklidí zaručený úspěch.
Dýňovo-hruškový krém
- 1 máslová dýně
- 2 hrušky
- 3 lžíce másla
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- půl lžičky skořice
- sůl, pepř
- cca půl litru kuřecího vývaru
Na ozdobu:
- krutony
- 3 lžíce najemno nasekané pancetty
- 3 lžičky nasekané petrželky
Očištěnou dýni nakrájejte na větší kusy a dejte na plech s pečícím papírem do vyhřáté trouby (180 °C). Hrušky oloupejte, překrojte na půl a zbavte jadřinců. Po 20 minutách je přidejte k dýni a pečte doměkka dalších cca 25 minut. Měkkost dýně zkontrolujte vidličkou.
V hrnci nechte na másle zesklovatět nasekanou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Po chvíli vložte do hrnce pečenou dýni a hrušky a zalijte kuřecím vývarem. Osolte, opepřete, přidejte skořici a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte. Je-li krém příliš hustý, přidejte vývar. Při servírování dozdobte krutony, nasekanou pancettou a petrželkou.
DRUHÝ CHOD: IL SECONDO
Jako druhý (hlavní) chod volí Italové často maso, není to však pravidlem. Na jídelních lístcích najdete i vegetariánské pokrmy. Ve vaší domácí restauraci vám však nic nebrání tomu, uzpůsobit si menu dle vlastních chutí. Neměli byste rozhodně vynechat některé z těstovin!
Dýňové těstoviny s italskou klobásou
- 500 g těstovin rigatoni
- 200 g italské klobásy salsiccia
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 4 stroužky česneku
- 250 g čerstvého špenátu
- 425 g dýňového pyré
- čtvrt lžičky sušené šalvěje
- sůl, pepř
Těstoviny vařte podle pokynů na balení. Počítejte s tím, že část vody z těstovin použijete na přípravu omáčky. Ve velké pánvi restujte cca 8 minut náplň italských klobásek. Maso dejte stranou, do pánve přilijte olivový olej a zlehka na něm osmahněte nasekanou šalotku a prolisovaný česnek. Na této směsi nechte zavadnout lístky špenátu. Přidejte dýňové pyré, šalvěj, osolte a opepřete. Při kořenění myslete na výraznou chuť italských klobás. Pomalu vmíchejte asi půl hrnku vody z těstovin, dokud nedosáhnete požadované konzistence omáčky. Vraťte do pánve maso a na závěr přimíchejte scezené těstoviny.
DEZERT: IL DOLCE
Po hlavním jídle přichází chvíle na dezert. Itálie je vyhlášená svojí zmrzlinou, má ale v rukávu i další trumfy. Kdo by zapomněl na pochoutku, jakou je tiramisu! Vyzkoušejte jeho netradiční dýňovou variantu. Se sklenkou Prosecca Mionetto se jedná o nepřekonatelnou kombinaci. Lepší závěr italské hostiny si neumíme představit.
Dýňové tiramisu
- 6 žloutků
- 3/4 hrnku cukru
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1/3 hrnku mléka
- 500 g mascarpone
- 400 ml smetany ke šlehání
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek silné kávy
- 4 lžíce kávového likéru
- cukrářské piškoty
- kakao na posypání
- Dýňová směs koření: 3/4 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, špetka mletého hřebíčku, čtvrt lžičky mletého nového koření
Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. V rendlíku svařte mléko s dýňovým pyré. Přidejte dýňovou směs koření, ponechte si ale čtvrt lžičky koření stranou na závěrečné dozdobení. Horkou dýňovou směs smíchejte opatrně s vyšlehanými žloutky, vraťte do rendlíku a vařte do zhoustnutí. Po vychladnutí důkladně promíchejte s mascarpone. V další míse ušlehejte dotuha šlehačku s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Do hrnku s kávou přilijte kávový likér a namáčejte v něm postupně cukrářské piškoty. Vyskládejte první vrstvu piškotů na dno formy. Na ni dejte dýňový krém a vrstvu šlehačky. Celý proces (namočené piškoty – dýňový krém – šlehačka) ještě jednou zopakujte. Poprašte kakaem ovoněným zbytkem dýňového koření a dejte ztuhnout do lednice.
zdroj foto – archiv spol.