neděle 13. dubna 2025

To musíte zkusit: Lehké pečené citrusové kuře podle Kateřiny Winterové

Kuře na pomerančích a citronech chutná skvěle v zimě i v létě. Slupky v receptu hrají nejen jako barevná dekorace, která zvýrazní jemnou chuť masa a dodá mu svěžest
a lehkost, ale hlavně obsahují mnohem více vitaminu C, vápníku a antioxidantů než citronová a pomerančová šťáva a dužnina.

Kuře na citrusech chutná báječně se směsí drobných salátů nebo s kuskusem. Můžete do něj přidat i rozinky a bude vám připadat, že jste si své pomeranče a citrony do jídla natrhali sami, přímo ze stromu v jižním Španělsku.

„Ať už jste kuchařští elévové, či amatérští kuchaři, ať už vaření milujete, nebo ho berete jako nutnou součást života, oceníte chytrou troubu, se kterou nebudete mít žádné nervy. V troubě totiž vlastně připravíte jakékoliv jídlo – od polévek přes řízky až po křehké dorty a zeleninové koláče. Stačí si vybrat tu správnou a mít pod čepicí! Samozřejmě kuchařskou!“ radí Kateřina Winterová a prozrazuje svůj skvělý recept.

Doba přípravy: 1 hodina

Množství: 4 porce

Obtížnost: Jednodušší jídlo

Suroviny:

  • 2 bio citrony
  • 2 bio pomeranče
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1⁄2 lžičky mleté́ papriky
  • 1⁄2 lžičky chilli vloček
  • 8 kuřecích paliček
  • 4–8 kuřecích křidýlek
  • 1 cibule
  • 2 snítky tymiánu + 1 snítka k podávání
  • 2 snítky rozmarýnu + 1 snítka k podávání
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Do větší mísy vymačkáme šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče, přilijeme olej, oloupeme a prolisujeme česnek, přidáme papriku a chilli. Osolíme, opepříme a promícháme dohladka. Do marinády vložíme kuřecí́ paličky a křidýlka a promícháme. Maso můžeme nechat odležet přes noc, ale bude mu stačit i 15 minut. Citron a pomeranč (zbylý i vymačkaný) nakrájíme na plátky široké asi půl centimetru. Cibuli oloupeme a také ji nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Kuře rozložíme do pekáče kůží navrch a přelijeme ho zbylou marinádou. Mezi maso naskládáme plátky citronu, pomeranče a cibule. Tymián a rozmarýn nasekáme nadrobno. Bylinky nasypeme na kuře, osolíme ho, opepříme a pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Poté vyjmeme citrusy a maso dopečeme dozlatova, zhruba 30 minut. 

Před podáváním ozdobíme čerstvými bylinkami.

Kateřina Winterová vykouzlila toto lahodné kuře ve vestavné multifunkční troubě Gorenje BO76SYB z nové designové řady Simplicity s intuitivním dotykovým ovládáním, adaptivními technologiemi  a automatickými funkcemi. Trouba s extra velkým objemem 71 l se postará, abyste ani vy nezažili v kuchyni žádné zbytečné drama. Trouba si totiž díky inteligentnímu paměťovému systému AdaptBake zapamatuje nastavenou teplotu pro každý přednastavený program a při nejbližším použití sama navrhne poslední (nebo nejčastěji používané) nastavení. Má unikátní, klenutý tvar trouby HomeMade Plus, který je inspirovaný tradičními kamny na dřevo. Ten umožňuje horkému vzduchu volně cirkulovat a dává možnost péci na více plechách najednou. Trouba je opatřena úpravou proti otiskům prstů a systémem AquaClean pro šetrné čištění vnitřku trouby pomocí páry. Stojí 12 990 Kč.

Zdroj foto: Johana Pošová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.