sobota 6. července 2024

Světový den zraku: Češi podceňují kontrolu a prevenci

Světový den zraku se pravidelně koná po celém světě druhý říjnový čtvrtek. Mezinárodní agentura na prevenci slepoty (IAPB) přitom poukazuje na skutečnost, že kontrola zraku a prevence je příliš často podceňována. Počet onemocnění očí a lidí trpících slepotou přitom neustále narůstá.

Péče o zrak nejen Čechů, ale i celosvětově v posledním období zaostává. Přibližně 285 milionů lidí na světě trpí problémy se slabým zrakem, anebo dokonce slepotou. Zajímavé však je, že asi 80 procentům těchto případů se dá včas předejít prevencí. Prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České Republiky, Luboš Zajíc, uvádí: „I my považujeme pravidelné kontroly zraku za zcela zásadní. Za stejně zásadní však považujeme sdělit, že i lidé s těžkým zrakovým postižením mohou svůj handicap v mnohém kompenzovat a prožívat zcela naplněný život. A právě pro tyto lidi a situace zde jsme my, Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, krajská TyfloCentra a Tyfloservis, tedy  námi zřízené obecně prospěšné společnosti. V případě vážného zhoršení či ztrátě zraku vám poradíme a pomůžeme.“

Mezinárodní den zraku a týden vyšetření zraku zdarma

Mezinárodní den zraku byl stanoven v roce 1990 s cílem poukazovat na rizika onemocnění očí a možnou prevenci. Tento den si význam zraku připomíná více jak 150 zemí na celém světě, kdy se organizuje víc jako 800 nejrůznějších lokálních akcí s cílem zvýšit péči lidí o svůj zrak. „Mnozí z nás si neuvědomují, že zrak není jen o krátko či dalekozrakosti. Existuje celá řada onemocnění, která mohou výrazně narušit schopnost dobře vidět. Je třeba si uvědomit, že v České republice žije přibližně 80 000 nevidomých a slabozrakých. Nejde přitom o nízké číslo. Nepodceňujte péči o svůj zrak a dejte si ho vyšetřit odborníkem,” doporučuje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí.

Prevence je totiž nejlevnější a nejjednodušší cestou, jak se vyvarovat jakýchkoliv problémů s očima. K pravidelným kontrolám motivují i samotní prodejci. Například e-shop Alensa.cz za nahrání aktuálního receptu nabízí svým zákazníkům bonus ve výši 150 Kč. V týdnu od 9. do 15. října kdy je Světový den zraku, budou v optikách Alensa všechna vyšetření zraku zdarma. Můžete si tak přijít zkontrolovat zrak, změřit nitrooční tlak, absolvovat pravidelnou prohlídku pro nositele kontaktních čoček a nebo zkusit jejich reaplikaci pod dozorem zkušeného optometristy. Objednat se na vyšetření zraku můžete on-line až do 15. října a termín si můžete vybrat až do 31.října.

The International Agency for the Prevention of Blindess

Organizace vznikla v 70. letech minulého století, kdy zesnulý sir John Wilson upozornil na problém globální slepoty. Tyto snahy vedly k založení organizace, jejímž hlavním posláním je celosvětově mobilizovat a motivovat lidi ke kontrole zraku a ochraně před slepotou. Od roku 1990 se pravidelně vyhlašuje mezinárodní den zraku, který připadá na druhý říjnový čtvrtek.

 

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z. s. (SONS ČR, z. s.)
SONS ČR je spolek s celostátní působností, který vznikl 16. 6. 1996 sloučením dvou, do té doby celostátně působících, občanských sdružení občanů s těžkým zrakovým postižením – České unie nevidomých a slabozrakých a Společnosti nevidomých a slabozrakých v ČR. Posláním spolku je jednak sdružovat nevidomé a jinak těžce zrakově postižené občany a hájit jejich zájmy, jednak poskytovat konkrétní služby vedoucí k integraci takto postižených občanů do společnosti.

zdroj foto – archiv redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.