Tak například mnoho chutného ovoce, které v těchto měsících začíná uzrávat. Řeč je momentálně o švestkách, jejichž sklizeň přichází po letních jahodách, borůvkách či rybízu. Švestky jsou oblíbené pro svou sladkokyselou chuť a lehkost, díky níž mají potenciál vylepší jakýkoliv dezert – od těch nejsnazších až po náročnější cukrářské kousky. Důkazem může být náš bio švestkový crumble, který se svou přípravou řadí k těm nejjednodušším dezertům na světě!
Švestky aneb blahodárná antická medicína
Ach ty švestky! Ačkoliv jejich sezóna, která deklaruje blížící se konec prázdnin a léta, začíná během měsíce srpna, mnozí z nás mají tento druh ovoce spojený právě s babím létem. Teploty nejsou už tak vysoké, zato slunce nás svými jemnými ale zároveň stále hřejivými paprsky hladí po tváři. Švestky jsou oblíbeným ovocem pro svou vyváženou chuť, mnozí je ale milují pro jejich zdravotní benefity. Tak například obsahují hojné množství nejrůznějších vitaminů jako B a E, ale i řadu stopových prvků jako je železo či hořčík. Ke všemu ještě obsahují nenasycené mastné kyseliny spolu s vlákninou, a z toho důvodu jsou opravdu vyváženým nutričním celkem, který pomáhá našemu trávicímu systému. Pro všechny tyto své vlastnosti byly švestky dokonce v minulosti považovány antickými lékaři za blahodárnou medicínu. Zkuste tedy potěšit své tělo po létě plném zmrzlin a nejrůznějších sladkostí tímto bio švestkovým crumblem, který vás ohromí svou lehkostí přípravy i chuti.
Záruka kvality pravé špaldy a oříškového aroma
Tento recept je označován jako nejjednodušší dezert na světě a zároveň dokáže překvapit svou lahodnou chutí. Tu mu dodávají sladkokyselé švestky, a také jeho vláčné těsto. Specifickou chuť v podobě oříškového aroma mu dodává celozrnná špaldová mouka. Dezert je díky ní tak nutričně bohatší a lépe stravitelný. Při výběru špaldových mouk je třeba myslet na to, že není špalda jako špalda. A co že to pro vás znamená? Je to jednoduché, v České republice zatím neexistuje legislativa, která by množství pšenice špaldy v takto označených druzích mouky regulovala. Kvůli tomu se za špaldovou mouku mohou vydávat i mouky s minimálním obsahem pšenice špaldy a mnohdy i genomy pšenice seté. Z toho důvodu je třeba mezi moukami rozlišovat a platit tak opravdu pouze za kvalitu, kterou dostanete. Proto jsme se zeptali producenta mouk Babiččina volba, proč používat zrovna jejich špaldovou mouku:
„My pro výrobu špaldových mouk Babiččina volba používáme výhradně prastaré nešlechtěné odrůdy špaldy, které jsou registrované ve Státní odrůdové knize, takže o jejich původu není žádných pochyb. Bohužel to ale neplatí pro všechny výrobky na pultech českých supermarketů. V legislativě totiž chybí přesná definice, co je špaldová mouka a kolik procent špaldy musí obsahovat. Výrobci tak mohou za špaldu vydávat i jakékoliv křížence, kteří však zmíněné benefity buď neobsahují vůbec, nebo jen minimálně,“ říká manažerka kvality ve společnost GoodMills Blanka Klitschová.
Ingredience
- 500 g pokrájených švestek
- 1 lžíce bio hladké mouky Babiččina volba
- 1 panák cherry, amaretta nebo kvalitního rumu
Na drobenku
- 3 lžíce vloček
- 3 lžíce mandlové mouky
- 3 lžíce celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce měkkého másla
- 2 lžíce lískooříškového krému s čokoládou
- 3 lžíce lískových oříšků
Postup
Příprava dezertu je snadná a můžete zapojit i děti. Nakrájejte švestky na měsíčky. Zalijte likérem, posypte hladkou moukou a důkladně promíchejte.
Rozehřejte troubu na 180–200 stupňů.
Všechny ingredience na drobenku dejte do hlubší mísy, promíchejte a utvořte drobenku. Poté ji rovnoměrně naneste na ovoce a vše lehce přitiskněte ke dnu. Další vrstvu drobenky nechte už volně, aby se propekla dokřupava.
Pečte 25–30 minut. Záleží na tom, jak pevné švestky jsou. Dobrým ukazatelem je, že začnou bublat. Podávejte nejlépe ještě horké, s jogurtem nebo zmrzlinou.
zdroj foto – babiččina volba